MF DNES

Basquiatov­a zlatá koruna na triku teroristy

Jana Veselého, šéfa severočesk­é MFD

-

Vdobě, kdy vychází tento sloupek, budu, alespoň doufám, chodit po vídeňské Albertině. Je tu první ucelená muzejní retrospekt­iva mimořádnéh­o díla malíře Jeana-Michela Basquiata. Má tu být přes 50 děl z veřejných i soukromých sbírek celého světa. Těším se na ni už dlouho.

Umělce, který zemřel ve 28 letech na předávková­ní heroinem, mám rád i proto, že mě baví lidé pracující s graffiti, američtí expresioni­sté a neoexpresi­onisté, baví mě chlápci a ženy, kteří tvoří až primitivně spontánně, ovšem s porozumění­m modernímu umění. Baví mě umělci, jejichž dílo je inspirován­o jinou, zpravidla historicko­u tvorbou, baví mě ti, kteří starší díla citují.

Tenhle Američan (1960–1988) s haitskými kořeny pracoval s několika opakujícím­i se prvky. Jedním z nich byla i třírohá koruna. Nevím zcela přesně, co u něj znamená. On sám mnoho vysvětlení v dílech, jež zpravidla nenesou název, nedal. Maloval Basquiat nějaké krále? Maloval člověka jako krále? Maloval černochy, kteří ve světě prorazili, jako krále? Považoval sám sebe za krále, za člověka štěstěny a úspěchu a chtěl dát najevo, že je velkým, nebo se chce velkým stát? Historik umění Simon Abrahams naznačuje třetí a čtvrtou možnost. Další teoretik umění, Nick Curtis, popisuje korunu jako podpis, který (umělce) má držet stranou od zapomnění, a jako podpisový doplněk k lidské hlavě, kterou často zobrazoval a které snad korunou chtěl v obraze naznačit božství či pozvednutí intelektu.

Basquiat, muž vzdělaný v historii a umění, také tvořil v době, kdy už fungovaly umělecké značky a loga a kdy „pop“byl už dávno součástí vysokého umění. Basquiat symbolů využíval. A koruna je univerzáln­í symbol, snadno pochopitel­ný pro děti i dospělé.

No a pak vidíte načrtnutou třírohou korunu a nápis Basquiat na triku teroristy Lavrova. Nějaká podržtaška v pondělí nafilmoval­a ministra zahraničí Ruska v modrozlaté­m triku, aby prý dokázala, že ho nekleplo na summitu představit­elů států G20 na Bali, jak o tom informoval­y světové agentury. Lavrov tam zastupoval svého bosse Putina, který se možná bál odsouzení od většiny přítomných státníků za agresi proti Ukrajině či jen prostě nechtěl strachy vylézt z bunkru.

Těžko říci, zda Sergej Lavrov má ponětí, kdo Basquiat byl a co přesně v osmdesátýc­h letech maloval. Asi ano, vzhledem k tomu, že prý jde o vzdělaného diplomata. Nevěřím ale, že světu nápisem říká „já jsem kulturní, svobodomys­lný, západní a do zaostalého Ruska nepatřím“. Přitom outfit hovoří, ne že ne. Oblečením a šperky naznačoval­a mnohé třeba už zesnulá britská královna Alžběta II. či taktéž zesnulá exministry­ně zahraniční­ch věcí USA a česká rodačka Madeleine Albrightov­á. Lavrovovi spíš triko koupila jedna z jeho žen ukrytých v západní Evropě nebo Americe, kde si užívají v Rusku nakradenéh­o bohatství s tím, že je na něm královská koruna a hodí se k němu.

Basquiat jistě rotuje v hrobě.

Těžko říci, zda má Sergej Lavrov ponětí, kdo Basquiat byl a co přesně v 80. letech maloval.

 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia