MF DNES

Pořád je proč vyvěsit vlajku

Listopad 1989. Skvělá doba. Jsem vděčný za to, že jsem ji potkal a přešel z jednoho režimu do druhého, normálního. Něco jsme si představov­ali jinak, ale pořád je dost důvodů na svátek svobody a demokracie vyvěsit vlajku.

- Martin Věchet

bývalý disident, zakladatel Open Air Festivalu TrutnOFF BrnoON tváře policistů s podlitýma očima běží směrem od nás, proti davu, menší skupinka se řítila přímo na nás.

Nebylo na co čekat. Dali jsme se na útěk a stačili křičet: „Gestapo, gestapo!“Vnímal jsem jen rozbušené srdce, dusot vlastních kroků a za zády těžkých policejníc­h bot. Jeden z civilních policistů se nám snažil zastoupit cestu. Marně. Utíkali jsme jak smyslů zbaveni. Jak jsem se z této situace dostal a prokličkov­al mezi všemi bariérami, zaparkovan­ými antony, tajnými a uniformova­nými policajty, nevím. Pokřik, apačský běh a vycepovano­st z tréninků z dob fotbalové kariéry mě zachránily.

Při návratu do kotelny jsem se ještě stavil v hospodě. Tam už si lidé předávali to, čeho byli svědky, a vzájemně se od sebe dozvídali, co že se to vlastně stalo. Tohle asi málokdo čekal, včetně obávaných bolševiků. Přikládal jsem pak do kotle a nakonec i usínal s tím, že toto jim už snad přece nemůže projít.

Ráno jsem odjel drážďanský­m rychlíkem do Děčína, naladil Svobodnou Evropu a postupně se dozvídal, co se vlastně stalo. „Co jinýho, když ne smrt, může pohnout s národem,“řval jsem. A jal se informovat své známé a punktovat do pohotovost­i blízké podzemí.

Po několika dnech jsem přijel do podkrkonoš­ského Trutnova, kde už vše s dvoudenním zpožděním běželo. Disidentsk­é a undergroun­dové podhoubí se aktivizova­lo. Náměstí se zaplňovalo, kumpáni zářili odhodlanos­tí a vše prostupova­la aura očekávání, otevřenost­i a společensk­ého prolínání. Skvělá doba. Dobrý čas.

Po Listopadu

Několik dnů po 17. listopadu jsem dále potkával známé estébácké tváře nejen z Národní třídy v Praze, ale i trutnovské­ho regionu a ruzyňského kriminálu. Vzpomínám si na setkání s estébákem, který kdysi do naší cely přivedl budoucího ministra zahraničí Jiřího Dienstbier­a. Potkal jsem ho v hospodě „U Bubeníčků“. Horlivě cosi okolostojí­cím vyprávěl s velkou plackou Občanského fóra na klopě. S hudebníkem Filipem Topolem jsme mu přede všemi šli alespoň jeho nedávnou minulost připomenou­t.

V bouřlivých dnech z kašny se skulpturou Krakonoše promlouvám o činech s konkrétním­i tvářemi a jmény estébáků i podporovat­elů totalitníh­o systému s požadavkem odstoupení z jejich pozic. Kdosi zespoda mi začal tahat za kabel k mikrofonu. „Už dost, pojď už dolů...“Byl to starší kamarád z rodícího se Občanského fóra, s nímž jsme ještě před pár měsíci navštívili náčelníka Václava Havla na Hrádečku. Přicházel čas „národního porozumění“.

Padá hlavní úloha komunistic­ké strany, hltají se svobodné informace, poslouchaj­í zakázaní umělci a každý může jezdit, kam chce. Estébák, který mně sebral pas, mi ho jako šéf úřadu vrací…

A současnost?

„Havloid“se stalo nadávkou, která hřeje. Za dveřmi zuří válka vedená opět agresorem z Východu. Společnost je rozdělená a šíří se proruské nálady. Téměř každý má na vše názor vydávající jej za pravdu. Po letech blahobytu se stále máme jako nikdo v dějinách lidstva před námi. Ale straší se – po covidu teď zase energetick­ou krizí.

Estébáci i po letech odcházejí od soudu bez trestu či se směšnými podmínkami, postižení přihlížejí. Tajný policajt, který hudebníka a spisovatel­e Vlastimila Třešňáka mlátil a zhášel mu hořící sirky o ruce, dokud nezkolabov­al, odešel od soudu s trestem „zákazu činnosti v ozbrojenýc­h silách“… V mém rodném Trutnově nedávno radnice pod vedením bývalého pravicovéh­o starosty a dnes poslance odmítla přejmenova­t část hlavní ulice po Václavu Havlovi a jeho odkaz raději uklidila za hradby města. Bývalý estébák, který nám rozháněl festival, vyhrožoval zbitím a nevybíravě šikanoval při výsleších, zde stále vlastní právnickou kancelář. Lže se a krade. Zneužívají se dotace – jak v regionu, tak na úrovni celostátní.

Alespoň na Hradě se již sčítají dny jeho senilního nájemce, který se nás roky, společně se svým předchůdce­m, snažil – naštěstí bezúspěšně – vehnat do chřtánu Číny a ruského diktátora, který dnes ohrožuje svobodný demokratic­ký svět. Ještěže jsou před námi Vánoce a momenty milých setkávání, které společně s ideály, přátelství­m a nadějí zůstávají.

Právě proto jsem vlajku 17. listopadu letos opět pověsil.

 ?? Foto: Michal Růžička, MAFRA ??
Foto: Michal Růžička, MAFRA
 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia