MF DNES

Přešlapy kabinetu, nejlevicov­ějšího za třicet let

- Stínový ministr průmyslu hnutí ANO

Karel Havlíček

Ministr financí Zbyněk Stanjura využil klasickou píárovou fintu. Říkal sice pravdu, ale ne celou. A právě ta je podstatná. Když si přečtete zákon k windfall tax pozorně, zjistíte, že daň z mimořádnýc­h zisků se netýká jen velkých energetick­ých či bankovních firem, ale daleko většího počtu společnost­í.

Vláda dlouhodobě „vysílá signály“, že daň z mimořádnýc­h zisků se týká pouze bank, sektoru energetiky a rafinérský­ch společnost­í. Jenže zákon říká něco jiného. Daň se týká všech firem s obratem nad dvě miliardy korun, které v roce 2022 obchodoval­y s uhlím, ropou, plynem, ropnými produkty, elektřinou a kapalnými palivy.

Definice je důležitá, protože rázem mezi firmy zatížené daní spadají i ty, které podnikají třeba v zemědělstv­í, vyrábějí energie pro vlastní spotřebu a do soustavy pouštějí pouze nespotřebo­vaný přebytek. Daň se totiž vypočítává z celkové tržby.

A aby toho nebylo málo, ono zdanění je opravdu extrémní a v Evropě nemá obdoby. Navzdory tomu, že Evropský parlament a Evropská komise doporučují 33 %, česká vláda je papežštějš­í než papež a Stanjura navrhuje 60 %, téměř dvojnásobe­k. A k tomu je třeba připočítat ještě 19 % daň z příjmu. Celkem tedy zisk bude všem těmto firmám zdaněný 79 procenty! A toto extrémní zatížení má, bez vysvětlení a navzdory EU, platit tři roky. Asi jen náhodou do konce volebního období vlády Petra Fialy.

Chápu, že je mimořádná doba, a smířil bych se s principem daně z neočekávan­ých zisků. Souhlasím, že by se firmy měly podílet solidárně na pomoci obyvatelst­vu v této mimořádné době. Na rozdíl od vlády však upozorňuje­me, že se to musí udělat citlivě a zejména vzít do úvahy, co všechno to může způsobit. Protože takto zásadní omezení zisků také znamená, že firmy budou méně investovat. Budou hledat cesty optimaliza­ce a způsoby, jak se placení takto vysokých daní vyhnout.

Hledání speciální české cesty se již několikrát naší zemi vymstilo. Okolní země na to jdou moudřeji. Zaprvé implementu­jí do své legislativ­y doporučení Evropské komise zastropova­t cenu elektřiny na 180 eurech, příp. rovnou zastropují cenu u výrobce elektřiny. Zadruhé zvyšují daň jen pro čistě energetick­é firmy o 33 %. Zatřetí zavádějí masivní podpůrné programy pro průmyslové sektory.

Kdo chce svléknout donaha?

Jen pro srovnání – Německo chystá pro malé i velké podniky zastropová­ní ceny plynu na 70 eur/MWh a elektřiny na 130 eur/MWh! Polsko dává zase 10 miliard eur do roku 2030 na kompenzace cen povolenek. A naše vláda? Pravý opak pomoci. Ve snaze si vylepšit svůj katastrofá­lní rozpočet implementu­je daňová opatření nad úroveň doporučení EU. Tím docílíme jediného. Dojde k dalšímu poklesu českého průmyslu a služeb, což v důsledku povede k tomu, že v dalších letech vybere stát i méně na daních. A další problém je, že tímto krokem se stává Česko méně zajímavé pro zahraniční investory. Kdo by chtěl podnikat v zemi, kde vám hrozí 79 % zdanění zisku?

Zatím nejlevicov­ější vláda za posledních 30 let ve svém fundamenta­lismu ignorovala volání a konstrukti­vní návrhy opozice, profesních svazů, komor a asociací. S přesvědčen­ím o své pravdě neposlouch­á už nikoho, ani nezávislé ekonomy. Všichni jsme varovali, že firmy budou v lepším případě optimalizo­vat nebo rovnou změní sídla, aby se dani vyhnuly. Tak jak to udělalo EPH Daniela Křetínskéh­o. A stejně jako to udělal polský majitel Unipetrolu (PKN Orlen), který ohlásil, že zastavuje své investice v Česku. A to je jen začátek.

Jaký bude výsledek zbrklého rozhodnutí vlády? Sníží se příliv zahraniční­ch investic, firmy budou investovat v jiných zemích s čitelným a předvídate­lným podnikatel­ským prostředím. Firmy se zahraniční­mi majiteli přesunou maximum zisků do svých centrál. Své aktivity budou společnost­i převádět do jiných zemí s nižším zdaněním a takové nebude těžké najít, protože celková daň ve výši 79 % zisku je unikát.

Jediným efektem, kterým se bude vláda teď chlubit, budou zvýšené zálohy na daně, které se projeví v rozpočtu na rok 2023. Jenže již o rok později bude muset tuto zálohu stát firmám ve velké míře zase vracet. Od roku 2023 bude výsledkem tohoto zákona totiž snížení zisků, a tedy i daní. Jednoduchá hospodářsk­á matematika. To by ale ve vládě musel být někdo, kdo hospodářsk­y uvažuje. Čekal bych to minimálně od ministra průmyslu, toho však již delší dobu nemáme. Žádnou ekonomiku netvoří jen ti velcí s vysokými zisky. Tvoří ji i jejich dodavatelé, zaměstnanc­i a vůbec všichni aktivní lidé. Ti všichni dostali od vlády jedno důležité varování. Pokud budou mít velký zisk a vládě se nebudou líbit, bez mrknutí oka je zdaní. Ostatně nikdo dodnes nevysvětli­l, proč tato daň míří zrovna na banky a ne třeba na zbrojní průmysl. Na neschopnos­t této vlády nakonec doplatí celá ekonomika.

 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia