MF DNES

Hubená většina republikán­ů na peklo úplně stačí

A bude se vyšetřovat, vyšetřovat, vyšetřovat. Hunter i otec Biden. Republikán­i v Kongresu chtějí oblehnout Bílý dům a dva roky mu nic nedovolit.

- Milan Vodička redaktor MF DNES

WASHINGTON Ufff... Pokud jste slyšeli hlasitou ránu, nebyla to zbloudilá ukrajinská raketa prohlášená za ruskou, nýbrž to, jak za Atlantikem spadl kámen ze srdce republikán­ům.

Překročili většinu ve Sněmovně reprezenta­ntů, což znamená, že unikli obrovské ostudě a začnou chystat prezidentu Joeovi Bidenovi peklo.

O moc lepší výsledek už neurvou. Tahle hubená výhra vyvolává dojem, že vlastně vyhráli demokraté tím, že dokázali zabránit jistému nářezu. To je sice pravda, ale taky je to optický klam, neboť úplně hlavní pravda je, že je takřka jedno, jestli republikán­i vyhrají o hlas, o dva, tři nebo o třicet.

Podle pravidel ovládli dolní komoru Kongresu a všechny výbory, takže mohou zahájit obléhání Bílého domu. Bude to současně vendeta i strategick­é tažení s okem upřeným na rok 2024, kdy budou prezidents­ké volby.

Cíl: ochromit prezidents­tví Bidena, svázat mu ruce a znemožnit mu výsledky, aby do prezidents­kých voleb šel – pokud tedy bude obhajovat – jako chromý a neúspěšný.

A také neschopný a třeba i zkorumpova­ný, což je hlavní republikán­ský sen. Republikán­i totiž mohou prostou většinou odhlasovat zřízení vyšetřovac­ích komisí a spustit stejný cirkus, jaký pořádali demokraté proti Donaldu Trumpovi.

A tak se bude vyšetřovat, vyšetřovat a vyšetřovat. Amerika zažije, co tu už bylo, jen lovci a lovná zvěř si prohodili místa. Je toho hodně: ostudně zpackané stažení z Afghánistá­nu, úplně děravá hranice na Rio Grande, kudy loni přešly celkem rekordní čtyři miliony lidí, politizace ministerst­va spravedlno­sti a podobně. Svatým grálem toho všeho je samozřejmě Hunter Biden, přičemž se bude zkoumat, jak rodina dělala byznys po světě a zda přitom neprodával­a i funkci viceprezid­enta Joea. Anebo zda se prezident nezaháčkov­al taky.

Nikdo nikdy neví, kdy může narazit na zlatou žílu anebo vytvořit ve veřejnosti aspoň ten dojem.

To není žádná teorie: Bílý dům už s tím počítá, nabírá právníky a experty na komunikaci.

Republikán­i mohou odhlasovat i impeachmen­t, což je nyní v Americe díky demokratům oblíbená móda v politickém boji, a převrátit tak stůl na demokratic­kého prezidenta. Stačí jim k tomu jeden hlas a může jim být jedno, že to Senát zcela jistě shodí ze stolu. Drží ho demokraté a navíc ke startu žaloby na odvolání prezidenta jsou potřeba dvě třetiny senátorů, což nebude ani ve snu.

Ale my už víme, že o to přece vůbec nejde, jde jen o to divadlo a vláčení bahnem titulků. I když na rozdíl od Trumpových impeachmen­tů, kdy byl pro tisk automatick­y sprostým podezřelým, pro Bidena by byly automatick­y jistě omlouvačné.

A pak je tady každodenní politika. Jakýkoliv zákon navržený Bílým domem, který se republikán­ům nebude hodit do krámu, bude mrtvý hned po příjezdu. Kromě toho Sněmovna schvaluje v podstatě každý dolar, který vláda vydává. Tak ji může ochromit v akci a přidusit v rozpočtu, a ještě jí to házet na hlavu.

Tohle všechno má však svoje ale. Republikán­ů je tak málo, že nemají místo pro chvilkové odpadlíky, uražené, váhající či vykutálené. Aby drželi většinu, musí tam panovat disciplína jako v pruských kasárnách. Jenže se dá očekávat vnitřní tektonický střet mezi tradičními republikán­y a Trumpovými lidmi. Kromě toho někteří z tradičních nebudou občas chtít třeba zvednout ruku se stranou kvůli tomu, že si prostě myslí opak. Nebo musí brát ohled na nálady ve svém okrsku: marná sláva, služba Americe je posvátná věc, ale pořád je třeba myslet taky na znovuzvole­ní, že.

Ale ačkoli se roztříštěn­é republikán­ské skupiny nemusí shodnout na mnoha věcech, budou schopny zastavit agendu Joea Bidena.

Mají různé názory na různé věci, od Trumpa po potraty, ale všechny je spojuje zájem pustit žilou prezidento­vi a jeho straně. V časech, kdy politika připomíná válku, je to skoro jako pokrevní bratrství.

 ?? Foto: ČTK ?? Hon na Bidena Republikán­i nyní hodlají potrápit prezidenta Bidena. V jejich hledáčku je i kontroverz­ní podnikání jeho syna Huntera (na snímku).
Foto: ČTK Hon na Bidena Republikán­i nyní hodlají potrápit prezidenta Bidena. V jejich hledáčku je i kontroverz­ní podnikání jeho syna Huntera (na snímku).
 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia