MF DNES

Cosi se zaleskne a přeletí přes nos

Herec Vladimír Javorský posbíral a nahrál písničky, které ho napadají cestou z práce. Výsledkem je debutové autorské album Ještě je.

- Jindřich Göth redaktor MF DNES

Je to spontánní deska točená hlavně pro radost, kompletně sakum prdum jsme ji nahráli za čtyři dny,“říká Javorský.

Co předcházel­o tomu, že se nyní prezentuje­te ne jako herec, nýbrž jako zpěvák a skladatel?

Stalo se to tak nějak samovolně. Už někdy v patnácti letech jsem si skládal písničky. Pak jsem se vrhl na to, co mě dnes živí, tedy herectví, a na muziku trochu zapomněl. Potom jsem se souhrou okolností ocitl v kapele, v níž hrál Jarda Svoboda, známý ze skupiny Traband. Hrál jsem na saxofon, občas si i něco zazpíval a moc mě to bavilo. Něco podobného se přihodilo s kapelou písničkáře Míry Kemela, s níž podle možností hraju dodnes. Když někdy bylo třeba na koncertě vyplnit pauzu, Mirek ode mne chtěl, abych něco řekl. Místo

toho jsem raději zazpíval některý z těch mých popěvků, které vznikají povětšinou cestou ráno do práce nebo večer při návratu domů.

To tedy byly první kroky k natočení alba?

Dá se říct. Těch pár písniček jsem si nahrál na telefon, pouštěl jsem je Jardovi Svobodovi, co on na to. Povzbudil mě, ať pokračuju. Takže jsem u Jardy doma pořídil nějaké nahrávky, víceméně o jednom nástroji. Někdy jsme to vrstvili tak, že jsem bicí a trubku hrál na pusu. Konečnou podobu vtiskl písničkám a celé desce její producent Marian Friedl.

Je to plnohodnot­né album, oscilující mezi jazzem, folkem či šansonem, zároveň si ale uchovává tu „popěvkovou“spontaneit­u. Měl jste takovou představu o výsledku?

Neměl. Ta deska nevznikala s nějakým záměrem nebo mým požadavkem na Mariana natočit striktně jazzové nebo šansonové album. Jsou to opravdu svobodné popěvky, které přicházejí a odcházejí s tím, jak se člověk ohlédne, když něco zahlédne, cosi se zaleskne nebo mu něco přeletí přes nos.A Marian to pochopil a ctil.

Budou následovat koncerty?

Ano. Jeden jsme už odehráli v červenci na festivalu Folkové prázdniny v Náměšti nad Oslavou a teď jsou před námi křty. V Ostravě, Brně, Praze a v Rožnově pod Radhoštěm. Přizvali jsme si i kmotry. V Praze nám album pokřtí Jarda Svoboda a Mirek Kemel a přijde i Matěj Forman a grafička Zuzana Vojtová, kteří se společně postarali o výtvarnou podobu alba, z níž mám velkou radost.

Jakou hudbu poslouchal vzpomenutý patnáctile­tý Vladimír Javorský, když si začal pro sebe skládat vlastní písničky?

Jsem ročník 1962 čili mě šedesátá léta silně poznamenal­a. Beatles, Olympic, Petr Novák s kapelou George and Beatovens, Uriah Heep, Sweet, Slade, Singers Unlimited. Zkrátka všechno, co se tehdy dalo poslouchat a hlavně sehnat. Líbila se mi i slovenská scéna – Marian Varga, Pavol Hammel, Prúdy. Do toho nějaké kytarové koncerty Lubomíra Brabce. Byl to tehdy takový pelmel.

A teď?

Pelmel je to pořád. Na JAMU jsem se seznámil s hudbou Petra Kofroně, Daniela Forró, díky angažmá v Huse na provázku zase s dílem Miloše Štědroně. Jsem rád, že dorazí na brněnský křest. Z dnešních oblíbenců zmíním jméno kontrabasi­sty Jiřího Slavíka, jeho desky mám moc rád. Líbí se mi taky hudba pianisty a harmonikář­e Ondřeje Kabrny.

 ?? Foto: Jan Zátorský, MAFRA ?? Zpívající herec „Jsou to svobodné popěvky, které přicházejí a odcházejí s tím, jak se člověk ohlédne, když něco zahlédne,“popisuje Vladimír Javorský svou písničkovo­u desku.
Foto: Jan Zátorský, MAFRA Zpívající herec „Jsou to svobodné popěvky, které přicházejí a odcházejí s tím, jak se člověk ohlédne, když něco zahlédne,“popisuje Vladimír Javorský svou písničkovo­u desku.
 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia