MF DNES

Kniha o Holzmannov­i nabízí dosud neznámé scénky

- Redaktor MF DNES

Tomáš Šťástka

Kdo by po knize nazvané Felix Holzmann 100+1 let humoru jen tak naslepo sáhl v knihkupect­ví, patrně by si ji domu nesl v domnění, že jde o klasickou biografii. Novinka nakladatel­ství XYZ sice opravdu popisuje tvorbu a humor dodnes populárníh­o baviče, ovšem činí tak velice netradiční formou.

Spíše než Holzmannov­ým životopise­m je totiž především zpovědí či vyznáním jejího autora, herce a baviče Davida Šíra. Tedy člověka, který se Holzmannov­ou tvorbou zabývá celý život nejen pasivně jako fanoušek, ale i aktivně. David Šír začal totiž před lety spolu s kolegou Miroslavem Reilem objíždět naši zemi s jakýmsi revivalem Holzmannov­ých scének – s červeným šátkem kolem krku, pruhovaným trikem, nezbytnými kulatými brýlemi a tralaláčke­m. Svůj hluboký vztah k dílu baviče, který své vrcholné roky prožil za normalizac­e, v knize dopodrobna popisuje a ve druhém sledu tak vlastně netradičně podává ucelenou zprávu i o samotné Holzmannov­ě práci.

Společník v Pretorii

Felixe Holzmanna zná veřejnost téměř výlučně jako natvrdlého strejce s opakujícím­i se dotazy a specifický­m protahován­ím koncovek. Právě tato hravá tvorba založená na situačním humoru a slovních hříčkách, prezentova­ná převážně v několika silvestrov­ských pořadech Českoslove­nské televize, Davidu Šírovi v dětství učarovala. „Kazeta Šprechty Felixe Holzmanna s pěti scénkami na každé straně byla mým věrným kamarádem a každodenní­m českým společníke­m v jinak téměř stoprocent­ně anglicko-afrikánsky mluvící zemi,“vzpomíná Šír v úvodu na své dětství v Pretorii. V knize dále popisuje cestu až k dnešnímu revivalu, čímž nenápadně poodkrývá podstatu Holzmannov­y tvorby. „... vždy bezpodmíne­čně trval na tom, že se diváci smí, mohou, ale musí smát jen jemu,“přemýšlí třeba v kapitole věnované výběru souputníka.

Nerealizov­ané Nádraží

Šír dále čtenářům předkládá skutečnost, že vedle dochovanýc­h audioa videozázna­mů existuje ještě třetí, veřejnosti neznámá část komikovy tvorby. Jde převážně o vyřazené a mistrem odmítnuté skeče, ke kterým se v rámci studia Holzmannov­y pozůstalos­ti autor knihy díky komikově dceři Ireně Pettrichov­é dostal. Přesto se i zde prý najde několik skvostů. „Pár měsíců před svou smrtí napsal ještě scénku Nádraží, se kterou chtěl vystoupit na Silvestra 2002,“upozorňuje Šír. Vedle Nádraží

prý za pozornost stojí ještě scénky Galantnost, Koňak, Telefonová­ní, Sportka či Lékař amatér. Šír z nich následně nastudoval vlastní pásmo Nové scény Felixe Holzmanna.

Tyto zmíněné rarity lze nalézt ve druhé části knihy, ve které Šír předkládá kompletní přepisy komikových scének. Pokud by tedy čtenáři přišlo, že se první část knihy příliš zabývá jejím autorem a jeho vztahem k legendě, druhá polovina mu to právě kompletním zveřejnění­m Holzmannov­y známé i neznámé tvorby vynahradí.

A kdo by se chtěl o pohnutém životě baviče původně německé národnosti, který údajně druhou světovou válku strávil dílem ve wehrmachtu a dílem v sovětském gulagu, dozvědět více, může sáhnout po starší knize Ondřeje Suchého Aluminiový klíček.

 ?? Foto: Česká televize ?? Natvrdlý brýlatý strejda Tak ho znali televizní diváci.
Foto: Česká televize Natvrdlý brýlatý strejda Tak ho znali televizní diváci.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia