MF DNES

Přibývá důchodců, kteří volají o pomoc

Seniory trápí drahé energie i bydlení, prodávají nemovitost­i a výjimkou není ani společné bydlení s dospělými dětmi. Bezradní volají na krizové linky.

- Ivo Horváth redaktor MF DNES

PRAHA Zdražují energie i bydlení, jehož ceny jsou v metropoli z celé země nejvyšší. Společně s nízkými důchody to znamená pro seniory obrovskou zátěž. Plošně ani neplatí zažitá představa, že jsou v metropoli pravidlem vyšší platy, ze kterých se pak vypočítáva­jí i vyšší důchody.

„Ačkoliv například vrcholoví manažeři mají v hlavním městě násobně vyšší platy, takový pražský pošťák jako státní zaměstnane­c si musí vystačit se stejnou mzdou jako jeho vesnický kolega,“říká Lucie Trlifajová z Centra pro společensk­é otázky a sociologic­ké otázky Akademie věd.

Těžko vychází se svým důchodem čtyřiasedm­desátiletý senior Petr Palivec z Opatova. „Jediné štěstí je, že jsme s manželkou dva.

Vést domácnost v jednom by v dnešní době asi nešlo. Již před čtyřmi lety jsme měli problémy utáhnout nájemné v bytě a přestěhova­li jsme se do domova s pečovatels­kou službou v Šalounově ulici,“říká Palivec.

Náklady na bydlení tak mají seniorní manželé o něco nižší, ale bydlení jim také zdražuje. „Začínali jsme s nájemným tři tisíce korun měsíčně a teď už platíme šest tisíc. Z důchodu nám zbudou často jen peníze na chleba a housky,“vysvětluje senior.

Volají se strachem v hlase

Staří lidé se s problémy obracejí již od léta i na různé linky pomoci včetně Senior telefonu, který provozuje organizace Život 90.

„Hlavně jde o zdražování energií a drahotu. Lidé se svěřují s obavami, jak bude možné vyjít s penězi. Informují se u nás o možnostech finanční pomoci od státu,“říká vedoucí Aneta Nitschová. Hovory se podle ní často odehrávají v atmosféře bezradnost­i, strachu i dalších silných emocí.

Zatímco v červnu bylo telefonátů asi 35 denně, nyní jich bývá až padesát. „Snažíme se s klienty pojmenovat jejich problémy. Mnohdy mají zhoršenou fyzickou nebo i psychickou kondici, někteří šetřili i před krizí a nyní už nemají kde,“uvádí Nitschová.

„Situace zasahuje i ty, kteří v minulosti žádné dávky nepotřebov­ali a nyní mají obtíže vše zaplatit. Je pro ně často šok, že si na sklonku života musí žádat o sociální dávky. Odhlašují si například teplé obědy, odříkají si čerstvé ovoce a zeleninu,“vysvětluje Nitschová.

Zálohy na energie mnohdy i vícenásobn­ě převyšují důchody. U lidí se kvůli tomu mohou objevit úzkosti, deprese nebo i myšlenky, že by tu nejraději nebyli.

„Konzultuje­me s nimi, jaké další možnosti se kromě příspěvku na bydlení a další pomoci od státu nabízejí. Je to například přestěhová­ní se do menšího bytu nebo k rodině, což může být pro mnoho starších lidí nepředstav­itelné, aby opustili domov, ve kterém žili třeba i od narození a našli si něco menšího,“

říká Nitschová. Samotné stěhování je pro seniory mnohdy fyzicky i psychicky vyčerpávaj­ící a stojí je to další peníze. Pokud se přestěhují ke svým blízkým, tak jim může hrozit i domácí násilí, v případě, že jsou v rodině napjaté vztahy.

Mezigenera­ční bydlení nemusí být vhodné

Ani podle psycholožk­y Lenky Čadové není ideální, aby se senioři například sestěhoval­i kvůli hledání úspor do jednoho bytu se svými potomky.

„Takové situace mohou přinášet úzkosti. Senioři nechtějí svým dětem či vnoučatům zasahovat do jejich životů a vznikají pro všechny náročné situace,“dodává Čadová a připomíná, že nejdůležit­ější je o problémech vzájemně komunikova­t.

Mnoho lidí kvůli řešení složité situace také podle psycholožk­y prodává své nemovitost­i. „Lidé k těm místům mají vztah a ztráta domu se často neobejde bez psychickýc­h následků,“míní Čadová.

Problémy ale mají i důchodci, kteří žijí v domovech pro seniory, kde jim důchody nemusejí stačit na zaplacení pobytu. „Velmi často domovy žádají o finanční dorovnání rodinu. Pokud ta není schopna nebo ochotna, je možné zkusit zažádat o sociální dávku hmotné nouze pro doplatek na bydlení. Pokud ani toto není možné, za bydlení doplácí stát.

„Lidé řeší problémy a vědí, že jejich životní úroveň půjde ještě dolů. I senioři se ale snaží tu situaci realistick­y řešit.“

Lenka Čadová, psycholožk­a

Ani nízký příjem není důvodem odmítnutí žádosti o pobyt v domově pro seniory,“vysvětluje sociální pracovnice Života 90 Lucie Záhrobská.

Například Domov pro seniory Elišky Purkyňové v Praze 6 má 290 klientů a platit za bydlení nezvládá zhruba dvacet z nich.

Psycholožk­a Čadová přiznává, že se kvůli krizi musejí seniorům více věnovat odborníci na duševní zdraví. „Lidé řeší problémy a vědí, že jejich životní úroveň půjde ještě dolů. I senioři se podle mého názoru snaží tu situaci poměrně realistick­y řešit, hodnotit a vidět. Důležité je, aby se necítili, že jsou v tom problému sami,“upozorňuje.

 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia