MF DNES

Politici místo koalic řešili program zastupitel­stva

- — Matěj Nejedlý

PRAHA Včera o možné koalici opět jednaly politické kluby pražských Pirátů, SPOLU a STAN. „Zásadní změnu jednání nepřineslo, platí stejné pozice jako minule. Z naší strany trvá zájem na vytvoření koalice na vládním půdorysu. Bavili jsme se hlavně o nadcházejí­cím zastupitel­stvu, jeho programu, jaké body by se měly projednáva­t,“řekla Kateřina Arnotová, předsedkyn­ě klubu zastupitel­ů za STAN.

Strany se sejdou znovu na začátku příštího týdne, kdy si obsah zastupitel­stva upřesní podle výstupu ze svých klubů. Noví pražští zastupitel­é se sejdou podruhé od voleb příští týden. Ve čtvrtek 24. listopadu budou pokračovat v přerušené schůzi ze začátku měsíce, kdy nově zvolení zastupitel­é pouze složili slib, novou radu města však nezvolili.

„Platí stejné pozice jako minule. Z naší strany trvá zájem na vytvoření koalice na vládním půdorysu.“

Kateřina Arnotová, STAN

Pracují aspoň na rozpočtu

To, že se v pátek vyjednávac­í týmy na spolupráci neshodnou, avizovali někteří členové již před schůzkou. Koalici brání požadavek Pirátů, kteří chtějí vyjednávat jen společně s uskupením Praha sobě v rámci takzvané Aliance pro stabilitu, kterou vytvořili po volbách.

„Myslím, že 24. listopadu ještě rada nevznikne na vládním půdorysu, ale ani jako široká koalice, kterou navrhuje aliance, protože tak daleko nejsme a protože i uvnitř Pirátů, a to je známá věc, jsou některé procesy záležitost­í celého pražského sdružení,“informoval předseda zastupitel­ů Pirátů Daniel Mazur.

Nový finanční výbor magistrátu bude nyní připravova­t spolu s dosluhujíc­ím vedením magistrátu rozpočet Prahy na příští rok. „Z naší strany je zájem, aby do konce roku proběhla zastupitel­stva, která musí něco o rozpočtu rozhodnout. Shodli jsme se na tom, že 15. prosince je pro nás všechny zásadní datum z hlediska schvalován­í rozpočtu a že uděláme vše pro to, aby byl rozpočet schválen a nehrozilo rozpočtové provizoriu­m,“nastínil předseda zastupitel­ů SPOLU Zdeněk Zajíček (ODS).

Od zářijových voleb už uplynulo 56 dní, čekání na pražského primátora je tak nejdelší v historii samostatné České republiky. Od voleb na podzim 1994 se na zvolení nového vedení města čekalo nejdéle měsíc a půl. V roce 2010 byla rada a primátor zvoleni 45 dní po volbách, o čtyři roky později to trvalo jen o den déle. V letech 1994 a 1998 byli primátoři zvoleni už po necelých dvou týdnech od voleb.

 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia