MF DNES

„Potřebujem­e víc strážníků“

Úkolem nového starosty Prahy 5 Jaroslava Pašmika je zejména zvýšit bezpečnost v ulicích

- Adam Hejduk redaktor MF DNES

SMÍCHOV Ve volbách v Praze 5 těsně zvítězili nováčci z Prahy 5 sobě. Starostou se stal lídr strany Jaroslav Pašmik, muzikolog, bývalý novinář a vysokoškol­ský pedagog, který se na Vysoké škole ekonomické zabývá především management­em udržitelno­sti.

„Problémy Prahy 5 jsou neskutečně rozmanité, stejně jako sama městská část. Máte tady sídliště, jako je Barrandov, v podstatě vesnici v oblasti Motola, ale také úplné centrum města v podobě Smíchova,“říká Pašmik.

Jaké problémy jsou nyní v Praze 5 nejakutněj­ší?

Momentálně asi největší problém je na Smíchově, a to s bezpečnost­ní situací. Především v okolí Anděla. Je to spojené se zvýšenou přítomnost­í lidí závislých na drogách, jelikož máme dvě ze tří pražských kontaktníc­h center pro narkomany.

Jak situaci hodláte řešit?

Především se chystám jako starosta podpořit městskou policii. Už jsem se o tom bavil s ředitelem strážníků a ani jim současné nastavení nevyhovuje. Potřeboval­i by například více prostředků na vybavení, ale především musí podpořit náborové kampaně, jelikož mají velmi výrazný podstav. Zároveň dáváme dohromady krizový tým, jehož součástí budou i zástupci organizací, kteří se o tyto lidi starají.

Výpověď ke konci roku pro jedno z kontaktníc­h center na vašem území, se kterou přišlo minulé vedení, tedy stále platí?

Ano, platí, ale uvědomujem­e si, že kvůli tomu může být od ledna přetížené to zbývající centrum. Proto to krizový tým bude řešit už teď a ne až v lednu, když už ten problém propukne naplno. Máme vytipovaná místa, kde by mohly nově fungovat terénní služby, které pomohou tu akutní situaci řešit. Zároveň ale potřebujem­e nějaké dlouhodobé řešení.

Určitá snaha o řešení už tady nějaký čas je. Jakou cestou navrhujete jít?

Sami na to určitě nestačíme. Pokud se má situace někdy zlepšit, musí spolupraco­vat nejen magistrát, ale také zejména starostové ostatních městských částí. Je potřeba, aby si všichni uvědomili, že dobrá protidrogo­vá politika se městu vyplatí. Nesmíme drogovou scénu démonizova­t, ale naopak k těm lidem přistupova­t jako k nemocným a co nejvíce se snažit zařadit je zpátky do společnost­i. Na tom, že to chceme, se musí shodnout celá Praha.

Dalším velkým problémem jsou kapacity ve školách. Kde je ten problém nejakutněj­ší?

V některých lokalitách je to doslova tikající bomba. V Praze 5 se navíc mimořádně hodně staví, takže lidí zde ještě přibývá. Se základními školami jsme už na hraně v Košířích, se školkami zase na Barrandově. Dlouhodobě tady chybí koncepční řešení místo těch nouzových, kterých jsme byli svědky.

Postavit novou školu chvíli trvá. Máte i rychlejší řešení?

Chceme vstoupit do jednání se soukromým gymnáziem, které ovládá rodina bývalé starostky Renáty Zajíčkové

z ODS (gymnázium sídlí v budově patřící městské částí, kde dříve byla základní škola, pozn. red.). Třeba se k tomu postaví konečně odpovědně a umožní návrat základní školy. Nájemní smlouva je na deset let a bude končit v příštím roce. Je tam ale právo na prodloužen­í o dalších deset let, takže my se teď musíme podívat, zda se s tím dá něco dělat. Pomohlo by to situaci řešit, než se podaří postavit školu novou.

A co se týče Barrandova?

Tam ze všeho nejdříve musíme udělat analýzu využití majetku, který máme ve správě. Následně budeme jednat o možnosti vzniku dětských skupin nebo centra pro předškolní děti pod správou domova dětí a mládeže.

Mohli by v tomto problému pomoct například developeři jako v případě Rohanského ostrova, kde Sekyra Group poskytne na

novou školu a další občanskou vybavenost půl miliardy korun?

První jednání s developery už máme za sebou a mohu říct, že jsou tací, kteří chtějí spolupraco­vat. Třeba FINEP v případě projektů na Barrandově. Potom jsou tu ale developeři, kteří jsou pro jakoukoliv spolupráci doslova toxičtí. Co bych ale od developerů obecně rád viděl a zatím k tomu nedochází, je jakákoliv vize energetick­é efektivity nových sídlišť. Tam panuje vysoká

míra nejistoty a zřejmě také obava o výdělečnos­t projektů.

Ve vašem volebním programu stálo, že podpoříte přeměnu Plzeňské ulice ze špinavé výpadovky v moderní městský bulvár. Jaká je vaše vize této dopravní tepny?

Plzeňská je v tuto chvíli v podstatě dopravní stoka. Zároveň jsou podél ní vybydlené bytové domy se zazděnými okny. Větší intenzita dopravy, která tady vede, podle mě není důvodem, proč by tam nemohly vzkvétat služby a obchody. Proto tam musí vzniknout například parkovací stání, protože v tuto chvíli tam zásobovací auta zpravidla stojí na chodnících. Rozhodně by tam měly být další stromy a více by měly být zabezpečen­y přechody pro chodce.

Jde tedy o kultivaci samotné ulice i jejího okolí?

Přesně tak. Kolem Plzeňské je v plánu spousta zajímavých projektů, například přestavba bývalé vozovny v Košířích nebo revitaliza­ce Košířského náměstí. V případě samotné ulice vznikají problémy především na křižovatká­ch, takže využít v jejich případě nějaké chytré řešení by mohlo výrazně pomoci průjezdnos­ti této velmi vytížené komunikace.

 ?? Foto: MČ Praha 5 ?? Od Smíchova po Košíře Novým starostou Prahy 5 se stal muzikolog, bývalý novinář a vysokoškol­ský pedagog Jaroslav Pašmik, který k vítězství ve volbách dovedl jako lídr novou stranu Praha 5 sobě.
Foto: MČ Praha 5 Od Smíchova po Košíře Novým starostou Prahy 5 se stal muzikolog, bývalý novinář a vysokoškol­ský pedagog Jaroslav Pašmik, který k vítězství ve volbách dovedl jako lídr novou stranu Praha 5 sobě.
 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia