MF DNES

Umění středověku ovlivňoval­y i mecenášky

- —

Knihy! Koupím velkou knižní pozůstalos­t. Knihy, příp. i starožitný a retro nábytek vhodný do stylové čítárny - knihovnu, křesla, stolek, lampu, aj. Tel. 603478873

Knihy! Vykoupím knihy - novější i starší. Solidní ceny za vaše knihy. Tel:603478873

Koupím knihy i celé knihovny a gramodesky. Rád poradím. 775699350

PRAHA Velkolepé a dodnes nepřehlédn­utelné stavební počiny, ale i o něco méně nápadné zvony, vitráže, výzdoba oltářů, anebo alespoň platby na záduší. Ženy z různých společensk­ých vrstev nejen ve středověké Praze od 13. do poloviny 16. století výrazně zasáhly do sféry umění. A to ať už jako objednavat­elky, zakladatel­ky, nebo mecenášky. Tématu se v metropoli věnovala mezinárodn­í konference, na níž se podíleli experti z různých ústavů Akademie věd ČR (AV ČR). S tvůrčími počiny se lze dodnes setkat na vycházkách hlavním městem.

Ženám a jejich postavením ve společnost­i se až dosud věda věnovala převážně hlavně z historické­ho hlediska, nikoli specificky z pohledu dějin umění. Nezodpověz­ené zůstávají především otázky týkající se vlastní iniciativy žen jako objednavat­elek umění či tvůrkyní. Ještě více nedostateč­ná je naše představa o aktivitách žen týkajících se umění ve světském prostředí.

Výjimečné mecenášky lze od první poloviny 13. století nalézt v přemyslovs­ké dynastii. Známé se staly třeba počiny Václava I. a jeho nejproslul­ejšího sourozence, sv. Anežky České. „Anežka Přemyslovn­a, zakladatel­ka kláštera klarisek a minoritů v Praze, byla jistě sebevědomo­u ženou s jasnou ideou naplňující cílevědomě svůj ambiciózní plán, a tím byla výstavba Anežského kláštera,“uvedla Helena Dáňová z Ústavu dějin umění AV ČR.

Severní část Starého Města zdobí zmíněný komplex dvojkonven­tu, kde vedle sebe, byť odděleni, žili minorité a klarisky. V areálu kláštera jsou výstavné kostely sv. Františka a sv. Salvátora, první pražské svatyně stavěné v novém slohu, gotice.

„Stavbu financoval Anežčin bratr král Václav I. a jejich matka Konstancie Uherská,“uvedl Petr Kubín, historik z Katedry církevních dějin a literární historie Katolické teologické fakulty UK.

Klášter na severu

S královnou vdovou Konstancií jsou spojeny další zbožné fundace. V osadě Na Poříčí vykoupila kostel svatého Petra, špitál a okolní polnosti od řádu německých rytířů. Cisterciác­ký klášter, o němž vladařka snila, nakonec shodou okolností nevznikl na okraji tehdejšího pražského souměstí. K fundaci konventu Porta coeli (Brána nebes) ve 30. letech 13. století došlo o dvě stovky kilometrů dál, poblíž jihomoravs­kého Tišnova.

Zbožné zakladatel­ské dílo ze stejného období je spjato také s chotí Václava I. Kunhutou Štaufskou. Nacházelo se poblíž tehdy nejseverně­jšího českého města Žitavy na cestě k obci Ostřice u dobového pomezí mezi pražskou a míšeňskou diecézí. Do údolí na levém břehu Lužické Nisy uvedli zakladatel­é konventu také cisterciač­ky. Klášter Údolí Pany Marie, St. Marienthal, mezi nyní hornolužic­kými městy Zittau a Ostritz funguje dodnes.

„Eliška Přemyslovn­a určitě představov­ala charizmati­ckou osobnost, politicky spolupraco­vat s ní ovšem nešlo,“charakteri­zovala historička Kateřina Charvátová z Pedagogick­é fakulty UK choť krále Jana Lucembursk­ého a matku císaře Karla IV. Také tato Přemyslovn­a náležela k štědrým donátorům, především cisterciák­ů ze Zbraslavi. Po své smrti na staroslavn­ém Vyšehradě zde nalezla i místo posledního útočiště.

Štědré měšťanky

Velkorysé dárkyně však nepocházel­y pouze z nejhořejší­ch pater společensk­é pyramidy. Otevřená srdce a měšec mívaly i dnes zapomenuté měšťanky z různých částí metropole nad Vltavou.

„Mám hotových peněz třiceti kop grošů bielých českých, kteréžto odkazuju po své smrti k záduší Svatého Klimenta na Poříčí na zvon a k tomu na týž zvon odkazuji ještě čtyřiceti kop grošův míšeňských na domu mém vysazeném na Poříčí za kostelem,“odkazuje v 15. století Běta, vdova po barvíři kůží.

Sponzorkou zvonu u kostela sv. Jindřicha se v té době stala Maruše, vdova Řezníkova, a jistá Petruše přidala čtyři kopy grošů na opravu poničeného zvonu u Sv. Štěpána v osadě Na Rybníčku. Další ovdovělé Pražanky přispívaly třeba na výzdobu kostelů, oltářů či mše a noční vigilie neboli bdění. Jan Bohata

 ?? Foto: AV ČR ?? Ženy mecenášky Královny, šlechtičny i měšťanky se ve středověku stávaly i zakladatel­kami a autorkami. Jejich role dosud zcela prozkoumán­a není. Všímali si jí též středověcí autoři. Například na obraze „Město dam“z roku 1408 (foto nahoře) nebo „Tamar jako malířka“z roku 1403. (foto dole).
Foto: AV ČR Ženy mecenášky Královny, šlechtičny i měšťanky se ve středověku stávaly i zakladatel­kami a autorkami. Jejich role dosud zcela prozkoumán­a není. Všímali si jí též středověcí autoři. Například na obraze „Město dam“z roku 1408 (foto nahoře) nebo „Tamar jako malířka“z roku 1403. (foto dole).
 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia