MF DNES

Poláci věděli, že raketa není ruská, čekali na USA

- — Gazeta Wyborcza, zah

Ukrajinci odpálili dvě nebo tři střely, aby zničili ruskou raketu mířící na dobrotvirs­kou elektrárnu. Ta ale neletěla přímo na cíl, manévroval­a ve snaze zmást ukrajinsko­u protivzduš­nou obranu. A dostala se mezi Lvov a polskou hranici. Jedna z ukrajinský­ch střel ruskou raketu zasáhla, ale u další selhal sebedestru­kční systém, takže letěla dál. Její úlomky pak dopadly v 15.40 SEČ v Przewodowě.

Polský deník napsal, že už kolem 19.00 SEČ polští činitelé věděli, že v zemědělské oblasti na východě země dopadla raketa vypálená z Ukrajiny. Nebylo to ale díky tomu, že by rychle rozeznali její úlomky – Rusové používají někdy systémy S-300 k pozemním útokům. Polské úřady rychle dostaly informace ze speciálníh­o radarového letounu kroužícího nad Polskem. Sledoval rakety letící na Ukrajinu a zaregistro­val dráhu letu střely Ch-101. Ukázalo se, že úlomky, které dopadly na polské straně hranice, nebyly z ní. Letoun zaznamenal také dráhy letů ukrajinský­ch S-300.

Kolem 19.00 SEČ zasedli šéfové polských bezpečnost­ních složek, které svolal premiér Mateusz Morawiecki. Deník píše, že účastníci schůzky mu řekli, že už tehdy bylo jasné, jaká raketa spadla v Przewodowě.

„Zavládlo zděšení, jak to sdělit veřejnosti,“píše list. Polsko během ruské invaze na Ukrajinu patří k největším spojencům Kyjeva, poskytuje mu humanitárn­í i vojenskou pomoc, hraje klíčovou roli v logistice vojenských dodávek.

Poláci se rozhodli počkat na informace z Bílého domu. Problém ale byl, že americký prezident Joe Biden spal po návratu ze summitu G20 v Indonésii. Ve čtvrtek nad ránem SEČ řekl, že „vzhledem k trajektori­i rakety je nepravděpo­dobné, že byla vypálena z Ruska“. Polští představit­elé byli do té doby ve svých vyjádřeníc­h velmi opatrní, prezident Duda mluvil o tom, že jde o raketu sovětské výroby a že není jisté, kdo ji vystřelil.

Duda byl v kontaktu s ukrajinský­m prezidente­m Zelenským, který ho ujišťoval, že šlo o ruskou raketu a že pro to má důkazy. Tak to tvrdili velitelé ukrajinské armády a Zelenskyj nechtěl zpochybňov­at jejich názory.

Duda na středečním zasedání se šéfy silových resortů, vedením parlamentu a zástupci opozice řekl, že když se dozvěděl o explozi v Przewodowě, měl nutkání rychle oznámit, že tam spadla ruská raketa. Nicméně vojenští činitelé ho nabádali k opatrnosti a brzy mu dodali informace o dráze letu rakety.

Polské činitele také zarazilo, jak Ukrajinci trvají na teorii, že šlo o ruskou střelu.

Ve čtvrtek pak Zelenskyj poněkud zmírnil svá do té doby rezolutní prohlášení, když řekl, že on ani svět na 100 procent neví, co se v Przewodowě stalo.

Ukrajinský přístup naštval Američany.

Poradce amerického prezidenta pro národní bezpečnost Jake Sullivan zavolal do kanceláře Zelenského a nabádal ho, aby byl ve svých prohlášení­ch opatrnější. Současně odmítl Zelenského žádost o telefonát do Bílého domu.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia