MF DNES

Vyšetřovat­el velkých případů odchází

Policista Zdeněk Novák ještě pamatoval kauzy Marka Dalíka.

- Karel Hrubeš reportér MF DNES

Národní centrála proti organizova­nému zločinu (NCOZ), která vyšetřuje ty nejzávažně­jší kauzy, mění jednoho ze svých klíčových mužů.

Jak zjistila MF DNES, na konci listopadu útvar opouští Zdeněk Novák, jeden ze tří náměstků ředitele Jiřího Mazánka.

„Ano, náměstek ředitele NCOZ pro výkon plukovník Zdeněk Novák k 30. listopadu 2022 odchází ze služebního poměru,“potvrdil mluvčí NCOZ Jaroslav Ibehej. Kdo Nováka na jednom z klíčových postů útvaru nahradí, nechtěl Ibehej komentovat.

„Výkonem funkce náměstka ředitele NCOZ bude pověřen policista z našeho útvaru,“řekl pouze mluvčí Ibehej.

Podle informací MF DNES by Nováka mohl nahradit Petr Danko, který v protimafiá­nské centrále vede daňový odbor.

Na dotaz redakce, zda se o post náměstka bude ucházet, však Danko pouze odkázal na mluvčího Ibeheje.

Z policisty pedagogem

Odcházejíc­í náměstek Novák sice míří do civilu, v práci pro policii však bude pokračovat.

„Bude dál působit u Policie ČR v oblasti vzdělávání jako občanský zaměstnane­c,“

potvrdil Ibehej. Přerod bývalých vysoce postavenýc­h policistů v pedagogy nebo manažery vzdělávací­ch zařízení je poměrně běžný.

Zatímco na papíře jde o logický a pro policii prospěšný krok (zkušení policisté předávají své zkušenosti dál), podle kritiků jde často o způsob, jak vymyslet pro muže zákona, který má odslouženo, výhodnou „trafiku“. Například téměř přesně před rokem začal někdejší liberecký policejní šéf Vladislav Husák řídit Vyšší policejní školu a Střední policejní školu Ministerst­va vnitra v Praze. Krátce předtím musel vedoucí post v Liberci opustit poté, co se v době pandemie covidu zúčastnil zakázaného večírku v Teplicích. Nakonec byl ale zbaven i vedení školy. Policie má po Česku celkem šest vzdělávací­ch zařízení. Novák by měl údajně působit v Brně.

Ten, který zatkl Dalíka

Dvaapadesá­tiletý Novák na místo náměstka nastoupil před čtyřmi lety, tedy v listopadu 2018 a předtím v centrále působil jako ředitel sekce závažné hospodářsk­é trestné činnosti a korupce. Může se za svou kariéru pochlubit hned několika velkými případy, na kterých pracoval.

Například pracoval na kauze, v níž měla policie podezření, že se kupčilo s hlasem tehdejšího poslance Zdeňka Kořistky. Podle detektivů Kořistkovi nabízel poradce Mirka Topolánka Marek Dalík miliony, když shodí vznikající vládu Stanislava Grosse.

Tehdy byl Novák vyšetřovat­elem kauzy a média citovala jeho věty z policejníh­o usnesení, kde údajnou korupci kolem Kořistky popisoval.

Zatímco tehdy, tedy v roce 2004, Dalíkovi vyšetřovat­elé vinu neprokázal­i, o osm let později jej Novákovi podřízení zatkli a obvinili kvůli korupční kauze kolem nákupu obrněnců Pandur.

A tehdy už byli úspěšní. Dalík dostal pětiletý trest vězení, jeho polovinu si odseděl ve znojemské věznici a před třemi lety se vrátil na svobodu. Nový možný náměstek Petr Danko se podílel jako daňař například na letošním letním případu, kdy policie obvinila osm lidí z daňového úniku jedné miliardy korun. Dováželi pohonné hmoty a neplatili DPH.

 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia