MF DNES

Houpala jsem se při cvičení 7 metrů nad zemí

- — Kateřina Vaníčková

PEC POD SNĚŽKOU Teploměr ráno ukazuje –4 stupně. Ideální podmínky pro trénink hasičů a horské služby.

Ti se včera pustili do záchrany lidí z lanovky na Sněžku. Uváznutí několik metrů nad zemí a čekání na záchranu si vyzkoušela i redaktorka iDNES.cz. „Dneska tady cvičí přes 50 záchranářů. Z toho je zhruba 30 hasičů z celého Královéhra­deckého kraje. Mají speciální lezecký výcvik,“informuje mluvčí hasičů Martina Götzová.

Na evakuaci bude zanedlouho připraveno v šestnácti kabinkách zhruba 60 figurantů. Jedeme v kabince a náhle zastavujem­e. Pod námi je podle odhadů asi sedm metrů a na rychlou záchranu to nevypadá. Je mrazivo a chladný vítr se zhruba po hodině čekání směle opírá do kabinky. V té je dopoledne asi stupeň až dva pod nulou. „Pořád

lepší než být uvázlý na běžné lanovce, přímo na tom mraze,“shodujeme se. Po hodině a půl je tady naše chvíle. Jeden z hasičů míří na stožár lanovky a upevňuje si lano. Druhý ho jistí. Další dva míří pod kabinku. Směrem od Růžové hory se již pomalu, ale jistě slaňuje hasič. Každé jeho přiblížení a přitáhnutí však znamená pohupování kabinky. Jedno, dvě přitáhnutí a zachránce je na střeše a upevňuje lana. „Jděte dál od dveří, otevřu je,“říká hasič. Škubnutí a je to, dveře se skutečně pomalu otevřely. Ještě malé úpravy lana a první může jít na to. „Dáma první,“slyším od svých spoluuvězn­ěných. Nasoukávám se do trojúhelní­kového sedáku. U otevřených dveří kabinky to však není jeden z nejlepších pocitů.

Žlutý sedák nemá žádné upevnění. Funguje vlastně jen na principu, že si do něj sednete. „Rozkročím se a začneme. Otočte se ke mně a teď vás spustíme dolů,“popisuje nadcházejí­cí okamžiky hasič.

Dole jsou již připraveni kolegové, kteří zvládnou naši kabinku evakuovat za 20 minut. Zůstáváme však uprostřed cesty na Růžovou horu. Nyní nás čeká asi půl kilometru zpět k dolní stanici. Hasiči mají v plánech cvičení minimálně jednou ročně.

 ?? Foto: Martin Veselý, MAFRA ?? Záchrana v mrazu Na velkém snímku probíhá nácvik vyprošťová­ní postiženéh­o. S ním se musí spustit výjimečně i hasič. Ve výřezu je redaktorka iDNES.cz.
Foto: Martin Veselý, MAFRA Záchrana v mrazu Na velkém snímku probíhá nácvik vyprošťová­ní postiženéh­o. S ním se musí spustit výjimečně i hasič. Ve výřezu je redaktorka iDNES.cz.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia