MF DNES

Slevy za rok zdražily

Nejvíce nahoru podle průzkumu poskočily ceny Ramy, okurky hadovky a těstovin

- Kamila Jušková spolupraco­vnice MF DNES

Pokračován­í ze str.1 „Meziročně se na nákupním rádci AkcniCeny.cz nejvýrazně­ji zvýšilo vyhledání mouky (o 233 %), toaletního papíru (o 228 %), vajec (o 156 %), cukru (o 112 %) a mléka (o 88 %). Základní potraviny se však v akčních letácích objevují méně. Například mléko a máslo je v akci o 70 % méně než v roce 2021,“dodává Gjurses Siderov, produktový manažer z firmy AkcniCeny.cz.

A potvrzují to i prodejci. „Lidé stále více hledají výhodné nabídky a využívají maximálně slev. Nakupují častěji menší počet položek v košíku, rodiny omezují plýtvání a drží se striktněji nákupního seznamu,“potvrdil Michal Kuzmiak, manažer společnost­i Tesco.

Podle něj se některé výrobky už skoro jinak než v akci ani nekupují. „Mezi produkty, kde podíl ve slevách dosahuje přes 95 procent, jsou zejména prací prášky, toaletní papíry, instantní káva, značkové pleny,“dodal Kuzmiak.

Manažer řetězce Penny Market Tomáš Kubík tvrdí, že podíl akčního zboží je v České republice jeden z nejvyšších v Evropě. „Řada zákazníků již reálně začíná pociťovat dopady ekonomické situace, proto se daleko výrazněji orientují na cenu,“potvrdil Kubík.

Neporazite­lná akce

Řetězce zjišťují, že celkové útraty lidí jsou čím dál nižší. Vymýšlejí způsoby, jak zákazníky nalákat na výhodné nabídky. Rozšiřují například sortiment privátních značek.

„Nabízejí srovnateln­ou kvalitu se značkovými výrobky a jsou za výhodnější cenu. Nákupem privátních značek mohou zákazníci ušetřit ve srovnání se značkovými výrobky až desítky procent,“tvrdí Kubík z Penny Marketu. Privátní značky jsou v průměru o čtvrtinu levnější než ostatní výrobky.

Jejich podíl na prodaném zboží proto roste a loni podle dat společnost­i NielsenIQ dosáhl 22,4 procenta. Alespoň někdy si dle jejího průzkumu privátní značky kupuje 81 procent zákazníků. Zatímco loni bylo rozhodnuto je kupovat častěji osm procent lidí, letos je to již 18 procent. „U nás tržby na privátních značkách dosahují dokonce téměř 40 procent,“říká Kuzmiak z Teska.

Dalším tahákem supermarke­tů jsou různé cenové kampaně. Například řetězec Albert zavedl takzvané Neporazite­lné akce týdne.

„Pro zákazníky hlídáme ceny a nabízíme u nejprodáva­nějších položek nejvýhodně­jší nabídku u desítky položek každý týden,“říká Jiří

Mareček, ředitel komunikace obchodů Albert. Podle něj se vyplatí i věrnostní karty.

„Už více než milion a půl zákazníků si stáhlo aplikaci Můj Albert, kde dostanou kredity jako další formu slev za věrnost při nakupování a další na míru připravené výhodné akce,“doplnil Mareček.

Vyšší zájem o věrnostní karty potvrdily i další řetězce. „Přírůstky uživatelů s digitální aplikací Penny máme v řádu desetitisí­ců měsíčně. Nejedná se pouze o mladší generaci, stále více starších zákazníků už dokáže využívat celou řadu funkcí chytrého telefonu,“tvrdí Kubík.

Řetězce ale samozřejmě na akcích nemohou prodělat. Do slevy dávají zboží, kterého mají buď dostatek, či dokonce nadbytek, kterého se nemohou zbavit, nebo o které je naopak největší zájem v souvislost­i s různými svátky. „Akční ceny produktů se liší i podle sortimentu. Nejčastěji je v akci čerstvé zboží, jako je ovoce, zelenina, mléčné produkty, pečivo, maso,“řekla Renata Maierl ze společnost­i Kaufland. Řetězec se prý o akční nabídce rozhoduje dlouho dopředu. „Výrobky do akcí plánujeme a vybíráme podle více kritérií – například podle našich tematickýc­h týdnů, podle sezony, s ohledem na výrobní kapacity našich dodavatelů nebo podle aktuální situace na trhu,“říká Iveta Barabášová za řetězec Lidl.

Zrádná smrskflace

Inflace se však odráží nejen na cenách, ale i na rozměrech, objemu či hmotnosti výrobků. Ekonomové tento jev nazývají „smrskflace“. Lidé tak nejen zaplatí více, ale dostanou reálně menší objem zboží. Z dat Kupi.cz vyplývá, že nejvíce lze poznat zmenšování objemu u čokolády. Například čokolády Orion, které patří do koncernu Nestlé, jsou letos nově v balení po 87 gramech, místo původních 90 gramů. Ceny v akcích i v běžných cenách jsou přitom vyšší než před rokem. Čokoláda Studentská pečeť byla donedávna v balení 280 gramů, nově se v akcích objevuje 260gramové balení. „Nejsme schopni nadále nárůsty všech vstupů kompenzova­t. Nejen Nestlé, ale řada výrobních podniků stojí před náročným rozhodnutí­m – buď výrobek zdražit, nebo změnit velikost balení. My jsme v případě zmíněných výrobků přistoupil­i ke snížení gramáže,“říká Tereza Skrbková, mluvčí Nestlé Česko a Slovensko.

Takových „smrsklých“výrobků jsou přitom desítky. Redukcí váhy prošel například Margarín Classic Rama, který se z 1 000 gramů zmenšil na 950 gramů. Toto balení lze pořídit průměrně v akci za 81 korun, přitom kilové balení minulý rok stálo jen 48 korun.

 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia