MF DNES

Jurečka navzdory podezřením trvá na Hladíkovi

-

PRAHA, BRNO Lidovci stále trvají na Petru Hladíkovi coby kandidátov­i na ministra životního prostředí.

Šéf KDU–ČSL Marian Jurečka včera oznámil, že příští týden požádá premiéra Petra Fialu (ODS), aby prezidento­vi navrhl Hladíkovo jmenování ministrem.

Podle Jurečky se prezident Miloš Zeman „v brzké době“s Hladíkem setká, termín neupřesnil.

Konkrétní datum nezná ani kandidát Hladík, jehož tehdejší kancelář na brněnském magistrátě v polovině října prohledali policisté. Pátrali tam po informacíc­h o propojení s podnikatel­em Michalem Horkým. Horkého vyšetřovat­elé obvinili z účasti na organizova­né zločinecké skupině a k části skutků se již přiznal. Podle dokumentů, které MF DNES získala podle zákona o svobodném přístupu k informacím, se Horký snažil ovládnout brněnskou městskou pískovnu, podvádět s dotacemi EU a za pomoci takzvaných bílých koní privatizov­at městské byty. S posledně jmenovanou činností spojují policisté i Hladíka, u kterého prověřují, že Horkému pomáhal ze zištných důvodů.

Já jsem jen svědek

Místopředs­eda lidovců a bývalý první náměstek brněnské primátorky Hladík opakovaně řekl, že v kauze vystupuje pouze jako svědek a policisté jej z žádného skutku neobvinili. S navržením Hladíkovy kandidatur­y nicméně lidovci otáleli. Jurečka, který resort životního prostředí po rezignaci Anny Hubáčkové dočasně řídí, chtěl Hladíkovi dopřát několik týdnů na vysvětlení.

„Nevidím žádné další skutečnost­i, které by měly směřovat k tomu, že by Petr Hladík neměl být ministrem životního prostředí,“prohlásil včera šéf lidovců. Hladíka už v minulosti podpořil. Dodal, že například obvinění Hladíka „by už znamenalo úplně jinou situaci“.

Kriminalis­té v odůvodnění, proč chtějí prohledat Hladíkovu kancelář, vysvětlují, že tehdejší první náměstek primátorky „jednal v součinnost­i“s jiným brněnským zastupitel­em Davidem Alešem. Ten „prosazoval zájmy Michala Horkého na privatizac­i obecního majetku“a nechal si slíbit úplatek ve výši čtyř milionů korun.

Hladík měl například kvůli privatizac­i „tlačit“na starostu brněnských Židenic. Na schůzce s Michalem Horkým pak Hladík podnikatel­i doporučil, aby záležitost privatizac­e konkrétníh­o židenickéh­o domu „nějak vymyslel s Filipem“, čímž myslel politika a Horkého právníka Filipa Ledera.

„Na základě dosavadníc­h výsledků prověřován­í lze uvést, že Petr Hladík v rámci výkonu funkce náměstka primátorky města Brna ovlivňuje privatizač­ní procesy majetku města Brna, na kterém má zájem skupina Michala Horkého. Byly zjištěny indicie, které mohou nasvědčova­t tomu, že Hladík takto činí ve prospěch Horkého skupiny, a to zřejmě i ze zištných důvodů,“píší policisté v dokumentu podepsaném soudcem Pavlem Hornou.

Hladík před časem uvedl, že prohlídka jeho kanceláře by se neuskutečn­ila, pokud by tou dobou už nebyl náměstkem (dosluhoval ještě po zářijových volbách), a tudíž zřejmě nebyla pro policii tak důležitá. Soudce však naopak zdůraznil, že policisté prostory nemají prohledáva­t, pokud v nich už Hladík nebude sídlit. — Markéta Lankašová

S využitím ČTK

 ?? Foto: MAFRA ?? Čekání na vládu Petr Hladík má i po brněnské aféře šanci, že bude ministrem.
Foto: MAFRA Čekání na vládu Petr Hladík má i po brněnské aféře šanci, že bude ministrem.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia