MF DNES

Rusové vaří „zprávy“z ohlasů na internetu

„Francouzi si myslí, že...“Rusové si z komentářů pod články vyzobou, co se jim hodí, a pak z toho vytvoří zprávu o tom, jaké nálady panují mezi Evropany.

- Jelizaveta Sůvová redaktorka MF DNES

Zatímco švédští vyšetřovat­elé stále tápou, Francouzi mají v případně sabotáže na plynovodec­h Nord Stream 1 a 2 jasno. Přesněji řečeno jeden z Francouzů má jasno už od září.

„Pro koho je tento zločin výhodný? Rozhodně ne pro Rusy. Hledejte viníka u těch, kteří mají zdroje pro provedení takové operace a zájem na oslabení Německa,“vysvětluje Chapi chapo 11 ve své „odborné analýze“.

Kdo že je tento záhadný bezpečnost­ní expert? To známo není, anonymně totiž rozdává podobné „rozbory“pod články na webu francouzsk­ého listu Le Figaro. To nicméně ruské státní agentuře RIA Novosti nezabránil­o v tom, aby ve vší vážnosti vydala článek s titulkem: „Francouzi zjistili, komu nahrávají incidenty na Nord Streamu“. Materiál na první pohled působí jako text opírající se o názory odborníků, či dokonce nějaký informovan­ý zdroj ve vysokých patrech politiky. Pozorný čtenář se ale posléze dozví, že text je zcela postavený na anonymních komentáříc­h, které čtenáři vyměňují pod zprávou Le Figara o poškození obou plynovodů. Ruská agentura se nerozpakov­ala, ani když citovala další autory „odborných posudků“s „důvěryhodn­ě vyhlížejíc­ími“jmény, jako třeba dutch, castero nebo themis.

Podobné texty chrlí RIA prakticky každý týden. Opírají se přitom výhradně o anonymní komentáře uživatelů s často bizarními jmény pod články významných evropských médií, jako je právě francouzsk­ý Le Figaro, německý Die Welt, Bild am Sontag nebo britský Daily Telegraph. A nejen tam, občas vytáhne i něco z diskusí pod videy americké zpravodajs­ké televize Fox News na YouTube.

„Máme toho dost“

Svoje čtenáře na internetu pak láká ruská propaganda na kontroverz­ní titulky. Namátkou třeba: „Britové našli způsob, jak donutit Zelenského k vyjednáván­í“, „Američané se vrhli na Zelenského kvůli podmínkám vůči Rusku“, „Už ho mám plné zuby!“Němci tvrdě odpověděli na výzvy Zelenského Rusům.

Články mají k seriózní žurnalisti­ce daleko. Přesto ve čtenářích dokážou navodit dojem, že nejen reflektují únavu evropské a americké veřejnosti z války na Ukrajině či z počínání domácích vlád v souvislost­i s konfliktem, ale třeba i nálady tamních vysoce postavenýc­h politiků a odborníků. Právě údajná kritika ukrajinské­ho prezidenta Volodymyra Zelenského či jiných ukrajinský­ch činitelů z úst Evropanů je v ruských textech častým motivem.

Posledním takovým příkladem je incident s dopadem pravděpodo­bně ukrajinské rakety na území Polska. Prostor dostávají i takové absurdní názory jako třeba tento: „Je potřeba spustit článek pět, NATO musí stát bok po boku s Ruskem v boji proti Ukrajině. Každý centimetr území NATO bude chráněn, i kdyby byl úder náhodný... Alespoň tak to říkali, když šlo o Rusko.“Titulek zmíněného textu pak hlásá – Američané navrhují použít NATO proti Ukrajině.

Z jiného materiálu, tentokrát postavenéh­o na citacích několika Němců v protiproud­u: „Udělali jsme správně, když jsme učinili tak závažný krok kvůli této zemi? Když poslouchát­e tohoto chlapce a jeho předchůdce, už pochybujet­e o tom, že jsou správnými partnery.“To na německém webu Bild am Sontag napsal jakýsi Stefan Kronberg pod říjnovými výzvami ukrajinské­ho velvyslanc­e v Německu Oleksije Makejeva k vojenské pomoci. „Další psychopat,“přitakával uživatel papa ausma.

Využívání komentářů pod články, které nemají žádnou, ani statistick­ou a ani vypovídají­cí, hodnotu, používá RIA už delší dobu a nejen v souvislost­i s válkou na Ukrajině. Podobné texty také publikuje na svém webu i provládní deník Izvestija. „Názorová sekce“pod zprávami je přitom často živnou půdou pro takzvané ruské trolly, tedy placené komentátor­y, kteří šíří ruskou propagandu. Ti podle odhadů univerzity v Cardiffu cílí na zhruba tři desítky médií v 16 zemích.

Využívání anonymních komentářů k dokreslení jakési reality na Západě není ničím novým. Formát začala ruská propaganda používat už před dvaceti lety. Poprvé s ním přišel server InoSMI, který přináší překlady článků ze zahraniční­ch médií. Ačkoliv v dalších letech tento způsob zkreslován­í faktu přešel do útlumu, teď, zdá se, zažívá renesanci.

 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia