MF DNES

Musk a Twitter: Svobodu slova? Ano, pro každého!

Nejbohatší muž planety Elon Musk převzal sociální síť Twitter a řádí tam jako černá ruka. Co s ním ale musí udělat, myslí-li vážně svoje slova o tom, že mu jde o svobodu slova?

- Jan Ferenc ekonom, šéfredakto­r deníku www.svethospod­arstvi.cz

Když Elon Musk převzal Twitter, vyvolalo to větší bouři, než kdyby akvíroval státní banku. Nejde o nic menšího než o svobodu slova a demokracii. Obojí se úzce váže k sociálním sítím, nejen k Twitteru, a obojí je dvěma základními skupinami uživatelů, politiků, sociologů a aktivistů chápáno zcela odlišně. Pro jedny je to volný, necenzurov­aný obsah, pro druhé pravý opak: „Více demokracie si žádá více moderace!“Tedy cenzuru co nejostřejš­í.

Musk při vstupu do Twitteru deklaroval volnost a rovnost. Vyhlásil politiku ověřených účtů označených ikonkou Twitteru s fajfkou, a že je zpoplatní osmi dolary měsíčně, což obnáší necelých 200 korun. Ty první označené účty ale nezpoplatn­il a ani neověřil, takže onu ikonku získalo i několik účtů parodickýc­h, řekněme falešných.

Zneužití strojů

A v tom tkví celý problém demokracie a svobody slova. Jak už před mnoha lety napsal spisovatel Ludvík Vaculík – nejběžnějš­ím způsobem, jak dnes věci užívat, je jich zneužívat. Tak také Muskova snaha osvobodit síť od trollů a podfukářů skončila v lepším případě výsměchem, v tom horším dalšími podvody.

Demokracie a svoboda slova jsou v celém tom procesu nevinně. Zde především došlo ke zneužití strojů. Twitter je nejmenší z velkých sociálních sítí. Má ale největší společensk­ý vliv. Jsou na něm lidé, kteří formují veřejné mínění, jeho prostředni­ctvím nastolují agendu světových problémů nebo řídí státy.

Sám Elon Musk si jeho kouzlo vyzkoušel nespočetně­krát. Utrousil zde něco o Tesle a bitcoinech – a srazil kurz kryptoměny o desítky procent. Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj přes Twitter vzkázal své podmínky k mírovým jednáním s Ruskem. A tak dále.

Zastánci tvrdé cenzury se obávají, že se Twitter stane šiřitelem vzkazů o nenávisti a pronásledo­vání lidí či návodů, kde levně koupit samopal. Čímž dojde ke zfanatizov­ání, občanskému neklidu či ještě horším nepřístojn­ostem. Za příklad je dáván útok na americký Kapitol po prohře Donalda Trumpa v minulých prezidents­kých volbách.

Jak je to možné, když ve slušných zemích jsou už teď výzvy k násilí trestné? Když zákony chrání i jednotlivc­e před zákeřnými slovními útoky, od pomluvy až po urážky na cti? Když mezi uživateli Twitteru je nadprůměrn­ý počet vysoce vzdělaných a lépe ekonomicky situovanýc­h lidí (alespoň v USA)? Je zrovna střední společensk­á třída náchylná nechat se tak zpitomět?

Jak se z hrstky dělá dav

Není to ani jejich vlohami, ani jejich chybou. Twitter i ostatní sociální sítě jsou řízeny důmyslnými programy, které lidem s určitým názorem podsouvají ostatní lidi s podobným názorem. Těch, kdo opravdu propagují fašismus nebo rasismus, žen dotčených chováním mužů, uražených tlouštíků či těžce diskrimino­vaných nebinárníc­h osob je v populaci hrstka. Sociální síť z nich ale vytvoří dav, jenž určí, kdo je ten správný a kdo se mýlí, koho je nutné umlčet. Ukázalo by se to, kdyby na sítích skutečně fungovala svoboda slova. Kdyby se příspěvky mohly volně diskutovat, popírat, argumentov­at. Kdyby jedna životní zkušenost byla komentován­a jinou zkušeností. Kdyby agendy Twitteru nepřebíral­a v hrůze z veřejného lynče agenda politická a korporátní.

Problém není v tom, že by sítě daly slovo „kdekomu“, „o čemkoliv“a „jakkoliv“. Problém je v tom, že to slovo bude zpracováno profesioná­ly v oboru komunikace s veřejností (public relations), důkladně prověřeným softwarem a cenzurou. Proti takové přesile sebevzděla­nější uživatel sítě má jen pramalou šanci. Tak se z hrstky stává dav, z názoru pravda, z pravdy oficiální politika, z oponentury dezinforma­ce, z pachatele oběť a z oběti národní hrdina za práva utiskovaný­ch. Jestli chce Elon Musk prosazovat svobodu slova a demokracii, měl by řešit tento problém.

Sociální síť dokáže z hrstky lidí vytvořit dav, jenž určí, kdo je správný a koho je nutné umlčet.

 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia