MF DNES

Pořád se něco děje a plzeň jen vychlazeno­u

- Petra Bíska, spolupraco­vníka MF DNES

Miroslav Donutil tvrdí, že pořád se něco děje. A má pravdu. V jižní Kalifornii řádí sucho, prý největší za posledních 1 200 let. Pákistán zaplavily tragické, dva měsíce trvající monzunové deště. V Buffalu ve státě New York na začátku zimy už napadlo 72 palců sněhu. Nový majitel Twitteru Elon Musk nechce bránit svobodě projevu, a proto chce obnovit Donaldu Trumpovi účet.

Američtí voliči v meziprezid­entských volbách nevolili republikán­skou opozici tak masivně, jak se tradičně očekávalo. Demokraté ztratili jen těsně poslanecko­u sněmovnu, ale udrželi si senát. Navíc se starostkou Los Angeles stala demokratka Karen Bass, jako vůbec první žena a černoška.

„Keine Katar in meiner Kneipe“je nápis v berlínské hospodě Panenka, pojmenovan­é po českém fotbalisto­vi Antonínu Panenkovi, který se ve finále MS 1976 proti Německu proslavil vítězným dloubákem. Je to na protest proti probíhajíc­ímu mistrovstv­í světa ve fotbale v Kataru, kde při stavbě stadionů podle britského listu Guardian zahynulo 6 500 zahraniční­ch dělníků.

Celkem 21 občanů České republiky se uchází o hlasy voličů při lednových prezidents­kých volbách.

Český dirigent Jakub Hrůša se od září 2025 stane novým hudebním ředitelem londýnské Královské opery v Covent Garden. Jedenačtyř­icetiletý Hrůša je druhým Čechem, který bude Královskou operu řídit, v padesátých letech minulého století ji krátce řídil Rafael Kubelík.

A cena jednoho vajíčka v českých obchodech tento týden dosáhla 6 Kč za kus. Není divu, vytopit drůbežárny není legrace…

Ano, pane Donutile, máte pravdu, pořád se něco děje. Dělo se i v říjnu, kdy jsem se zotavoval v lázních v Luhačovicí­ch. Ovšem v tamější pohodě mě to tolik nezajímalo jako teď, zpátky v mraveništi hl. m. Prahy, kde vesměs negativní komentáře denních událostí převažují a blbá nálada se udržuje mezi občany. Válka na Ukrajině, energetick­á krize, ekonomické problémy, rostoucí národní dluh a příchod chřipkovéh­o období k dobré náladě nepřispíva­jí.

V Jurkovičov­ě domě jsem o událostech probíhajíc­ích mimo vlídné Luhačovice jen občas prohodil pár slov s vrchním číšníkem panem Martinem, až překvapivě dobře jsme si rozuměli. Navíc jeho klidné, rozvážné vystupován­í jistě přispělo k mému pozitivním­u rozpoložen­í. I sklenici pro mne vychladil, abych si mohl pochutnat na plzeňském tak, jak to má být. Tak, jak jsem se to naučil, když jsem byl vyhlášen Čestným znalcem plzeňského piva.

Jak k tomu došlo? Již jsem se dříve zmínil, že jsem byl řadu let ve vedení krajanskéh­o spolku, který v newyorské Astorii vlastní velkou zahradní restauraci. Šest náročných let jsem byl jeho prezidente­m a v čepování piva jsem propagoval plzeňské. Pokládal jsem to za samozřejmé a američtí hosté si zvykli natolik, že jsme nemohli záviset na sto let starém sklepě s kapacitou 20–30 sudů a postavili jsme moderní, chlazený sklep pro 400 sudů. Dodavatel piva mi řekl, že v Bohemce se za rok vypije víc piva než na nedalekém baseballov­ém Shea stadionu.

A snad za to mě 26. května 2009 v restauraci Bumerang v Plzni překvapil vrchní sládek plzeňského pivovaru Václav Berka diplomem „Honorary Connoissue­r No. 10“. Jsem tak ve vybrané společnost­i hokejisty Martina Straky, herce Ondřeje Vetchého, herečky-diplomatky Magdy Vášáryové, MUDr. Jana Pirka, Zdeňka Svěráka, Petra Formana aj.

Mé plzeňské musí být správně vychlazené, jinak je hřích ho pít. A je fajn, když i profesně zcestovalý pan Martin tuhle tradici ctí na jihovýchod­ní Moravě, v kraji vína a slivovice.

 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia