MF DNES

Koloběh lásky v Evropě, aneb jak Češi „kochají“Polsko

- Jan Doležal prezident Agrární komory ČR

Češi doslova milují – nebo jak se u severních sousedů říká „kochají“– Polsko. Dávno zapomenuty jsou prvorepubl­ikové tahanice o Těšínsko a Hlučínsko. Češi a Poláci se o sto let později mají rádi jako snad žádné jiné dva sousední národy v Evropě.

Už doba covidová ukázala, jak moc nám na sobě záleží. Přes hraniční řeku Olši si tehdy prostředni­ctvím transparen­tů posílali Češi a Poláci doslova srdcervouc­í vzkazy. Tęsknię za tobą, Czechu („Chybíš mi, Čechu“), objevilo se na polské straně tak velkými písmeny, aby si to mohli proticovid­ovými opatřeními dočasně odříznutí obyvatelé Českého Těšína přečíst. Druhý den se na našem břehu objevila odpověď „I ja za tobą, Polaku“(Ty mě taky, Poláku).

Když dopadla raketa na polský Przewodow, česká ministryně obrany Jana Černochová málem nechala oblepit všechny sloupy veřejného osvětlení se vzkazem „Mým národům“, tedy vyhlášením mobilizace pro všechny Čechy, Moravany a Slezany. I když se nakonec ukázalo, že raketu, která málem aktivovala článek 5 Washington­ské dohody, vypálili Ukrajinci, odhodlání postavit se za našeho severního souseda bylo zřejmé a neochvějné.

Aby také ne. Kdyby Putinova armáda Polsko skutečně obsadila, kam by Češi jezdili za levnými nákupy? Jestliže se v září sešly na Václavském náměstí desítky tisíc za levnější ropu a zemní plyn z Ruska, za levnější potraviny by to stoprocent­ně byly miliony. Tak jako u dodávek z Ruska nevadí, že bychom tím financoval­i Putinovu válečnou kampaň, tady zase nevadí občas nějaká ta posypová sůl na pečivu nebo technické oleje v krmné dávce pro drůbež. Abych polským potravinám nekřivdil, závadné jídlo či potraviny pochybné kvality nebo původu se obvykle neobjevují na pultech polských obchodů, ty jsou určeny pro export pro německé řetězce na neněmecké trhy. Ty zase (alespoň podle reklamních sdělení) milují Česko, Slovensko, Chorvatsko a vůbec všechny země, kde se tyhle lahůdky s víc než stoprocent­ní přirážkou úspěšně prodávají.

Je to takový koloběh lásky v Evropě. Teď si mohou německé řetězce oddechnout, že na tom jedna raketa (ať ji vypálil kdokoliv) nic nezmění. Jestli ale ruská agrese na Ukrajině vedla k debatě o snížení závislosti na ruské energii, neměla by vést také ke snížení závislosti na německých obchodech, které stejně nedaní tady? Asi by to nepřineslo do rozpočtu tolik jako ČEZ, ale za zkoušku to stojí.

 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia