MF DNES

Velké firmy se dočkají cenového stropu na energie

- Sára Mazúchová redaktorka MF DNES

Dlouho to vypadalo, že pro velké české podniky žádný cenový strop na elektřinu a plyn platit nebude a že na rozdíl od domácností a malých a středních podniků budou průmyslové energetick­y náročné firmy platit za energie plnou tržní cenu. Po mnohaměsíč­ních debatách se zástupci podnikatel­ů se ministerst­vo průmyslu a obchodu (MPO) rozhodlo, že velkým firmám přece jen strop nastaví. V pátek prošel Sněmovnou návrh poslance Ivana Adamce (za ODS), který to umožní. „Tímto dáváme vládě mantinely, aby mohla vydávat vládní nařízení, v němž bude stropovat energie pro velké firmy,“vysvětluje Adamec.

Na jaké částce bude limit ceny elektřiny a plynu stanovený, se zatím neví. Konkrétní parametry budou předmětem právě až nařízení vlády, které zmiňuje Adamec.

Jeho pozměňovac­í návrh mezitím ošetřuje princip takzvaného majetkovéh­o prospěchu. Na jeho základě sice velké firmy budou mít strop na ceny energií, ale tento limit nebude absolutní. Pokud firma díky stropu ušetří více než předem stanovenou částku (třeba více než čtyři miliardy korun) bude muset část takto získaných peněz vrátit do státního rozpočtu, aby z daného opatření neměla „nadměrný majetkový prospěch“. Vratka by měla proběhnout po skončení cenových stropů, tedy v roce 2024. Maximální možnou částku, kterou firma získá na základě rozdílu tržní ceny a cenového stropu, rovněž určí vláda. „Na přípravě příslušnéh­o nařízení se nyní pracuje. Vláda ho bude schvalovat až po definitivn­ím schválení novely ze strany Senátu a prezidenta ČR,“uvádí tiskový mluvčí MPO Vojtěch Srnka.

Podle pravidel EU

Resort průmyslu a obchodu dříve odmítal zastropová­ní cen elektřiny a plynu pro velké firmy, přičemž argumentov­al tím, že by to bylo v rozporu s unijními předpisy o veřejné podpoře. Na konci října však došlo k rozvolnění těchto pravidel díky aktualizac­i dočasného krizového rámce EU. Podle něj může stát pomáhat velkým podnikům mimo jiné tím, že jim bude vyplácet zálohy na budoucí kompenzace. Tyto zálohy se mají odvozovat od cenových stropů, které si stát určí. Dočasný krizový rámec uvádí i konkrétní částky celkové podpory, kterou podniky mohou dostat. Například podnik vyrábějící cement či jiné energetick­y náročné materiály nesmí získat více než 150 milionů eur (zhruba 3,7 miliard korun). Cenový strop mu může pokrýt maximálně 80 procent způsobilýc­h nákladů. Podmínkou uplatnění podpory rovněž je, že se mu kvůli krizi snížil hrubý provozní zisk minimálně o 40 procent. Firmy, které jsou velké, ale nespadají do kategorie energetick­y náročných podniků, mohou získat maximálně čtyři miliony eur (97 milionů korun), přičemž celková podpora nepřesáhne 50 procent způsobilýc­h nákladů. Lze očekávat, že vládní legislativ­ci v ČR se při sestavován­í tuzemského nařízení budou řídit právě parametry dočasného krizového rámce. I tak bude muset tuto podporu notifikova­t Evropská komise.

„Podpora bude pravděpodo­bně omezená buď mírou spotřeby, nebo finančním rámcem, nebo obojím,“komentuje to člen představen­stva společnost­i Centropol Jiří Matoušek. „Dodavatelé jsou připraveni na obě varianty. V tuto chvíli plný detail neznáme, ale rozhodně je to správný krok. Podpora českého průmyslu musí být minimálně na takové úrovni, jako je podpora v okolních státech. Zároveň musí být připravena tak, aby se mohla v čase měnit, což podle mě pozměňovac­í návrh splňuje,“uvádí Matoušek.

Vyslyšené volání

Zástupci českých podnikatel­ů pomoc velkým firmám vítají. „Je důležité poskytnout určitou brzdu zvyšování nákladů i velkým zaměstnava­telům a dát jim alespoň nějakou jistotu pro plánování dalšího fungování a investic. Pozměňovac­í návrh podporujem­e a byl s námi konzultová­n,“komentuje situaci viceprezid­ent Svazu průmyslu a dopravy ČR Radek Špicar.

Představit­elé svazu několik měsíců volali po tom, aby stát velkým podnikům pomohl s drahými energiemi. Apely na vládu ještě zesílily, když vyšlo najevo, že sousední Německo cenové stropy pro tamní velké firmy chystá.

Velké firmy budou mít strop na ceny energií, ale tento limit nebude absolutní.

 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia