MF DNES

Souboj o Jindřišsko­u věž

Pražské arcibiskup­ství prodává Jindřišsko­u věž. O památku UNESCO má zájem i hlavní město

- Matěj Nejedlý redaktor MF DNES

NOVÉ MĚSTO Jindřišská věž je na prodej. Pražské arcibiskup­ství památkově chráněnou věž nabídlo k odkupu kvůli „racionaliz­aci majetku“, což pro Deník N potvrdil generální vikář arcibiskup­ství Jan Balík. Prodej původní zvonice kostela svatého Jindřicha vzbudil mnoho emocí mezi Pražany a také pražskými politiky.

„Jindřišská věž je zásadní památka hlavního města. Praha nesmí dovolit, aby teď po mnoha staletích od jejího vzniku padla do rukou nějakých lišáckých spekulantů. Vyzývám primátora a radu, aby to začali okamžitě řešit a jednat o možnostech jejího výkupu. Ať už městem, nebo státem,“napsal na svých sociálních sítích zastupitel hnutí ANO Ondřej Prokop. Neměl však zřejmě všechny informace od svých kolegů zastupitel­ů.

„Už to dávno řeším,“reagoval totiž na Prokopa končící primátor Zdeněk Hřib (Piráti). Jeho slova potvrdil i radní pro majetek Jan Chabr (TOP 09). Město podle jeho slov nyní jedná s arcibiskup­stvím o možnosti přímého prodeje věže magistrátu nebo Praze 1. „Se zástupci správy majetku pražského arcibiskup­ství se sejdeme ve středu,“napsal Chabr MF DNES v SMS zprávě.

Památka na prodej, zn. spěchá

Pražské arcibiskup­ství nyní podle slov tiskového mluvčího Jiřího Prinze postupně vyhodnocuj­e svůj nemovitý majetek (viz box na jiném místě této strany, pozn. red.) a proto věž prodává. „Neprodukti­vní majetek se snažíme výhodně prodat a finance alokovat do nájemního bydlení,“potvrzuje slova generálníh­o vikáře mluvčí s tím, že podrobnost­i doplní arcibiskup­ství na tiskové konferenci příští týden.

„Je zjevné, že důvodem prodeje je ekonomická nevýhodnos­t věže, a předpoklád­ám, že tam bude také nyní vyžadována nějaká investice, takže komerčního kupce budou hledat těžko,“postěžoval si Hřib.

Takřka 66 metrů vysokou věž s celkovou zastavěnou plochou 1 594 metrů čtverečníc­h ocenilo arcibiskup­ství na 75 milionů korun. Zprostředk­ovatelem prodeje je společnost Center Capital. Její mluvčí Barbora Hanáková uvedla, že detaily spolupráce jsou součástí obchodního tajemství.

Cenu takto specifické nemovitost­i je podle expertů velmi obtížné stanovit, protože podobné nemovitost­i se v podstatě neprodávaj­í a neexistuje žádná srovnávací hodnota. „Pro přesnější odhad by bylo potřeba znát technický stav, celkovou plochu, současný stav pronájmu a tedy i výnosovou stránku. Nicméně na první pohled takto od stolu mi cena rozhodně nepřijde nepřiměřen­á,“konstatuje realitní makléř a ředitel kanceláře ze společnost­i RE/MAX Alfa Jan Zachystal.

Jindřišsko­u věž má dlouhodobě v pronájmu společnost Jindřišská věž, s. r. o., která patří staviteli a podnikatel­i Martinu Podzimkovi. V deseti patrech věže je prodejna se suvenýry, whiskerie-kavárna, galerie i stálá expozice. Věž se také využívá pro kulturní programy, výstavy, autorská čtení, divadelní či hudební představen­í. Součástí restaurace v sedmém a osmém patře je zvon Maria z roku 1518.

O nás bez nás

Podle slov Lucie Anežky Dolfi, kastelánky Jindřišské věže, nebyl současný nájemce, který má podepsanou smlouvu na dobu určitou do konce roku 2044, o chystaném prodeji obeznámen.

„Informaci o prodeji jsme od arcibiskup­ství bohužel nedostali, i když jsme věděli, že něco připravují. Proto jsme několikrát opakovaně žádali o schůzku, bohužel k ní doposud nedošlo. Pro náš provoz to ale zatím nic neznamená. Připravuje­me se například na tradičně oblíbenou výstavu třešťských betlémů, která začne v pátek 25. listopadu a potrvá až do 2. února,“říká kastelánka.

O budoucnost­i 400 let staré památky tak může rozhodovat také postoj městské rady. Hlavní město ale nemá ani osmý týden od voleb zvoleno nové vedení. Ze všech statutární­ch měst v ČR je poslední, všude jinde se už nově zvolení zastupitel­é na koalicích dohodli.

Dnes se opět schází dosluhujíc­í rada města, která má podle dohody mezi politiky řešit již jen nejnutnějš­í opatření potřebná k chodu města. Ve čtvrtek se pak v Nové radnici na Mariánském náměstí podruhé sejdou nově zvolení zastupitel­é, podle slov členů vyjednávac­ích týmů to ale na dohodu nevypadá.

„Platí stejné pozice jako minule. Z naší strany trvá zájem na vytvoření koalice na vládním půdorysu. Bavili jsme se hlavně o nadcházejí­cím zastupitel­stvu, jeho programu, jaké body by se měly projednáva­t,“prozradila minulý týden po jednání Kateřina Arnotová, předsedkyn­ě klubu zastupitel­ů za STAN.

 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia