MF DNES

Na Výstavišti chrlí blesky Teslovy vynálezy

- — Adam Hejduk

Na pražském Výstavišti včera začala doslova nabitá výstava zasvěcená srbskému géniovi Nikolu Teslovi. Expozici do Prahy přivezlo Muzeum Nikoly Tesly, které od roku 1952 sídlí v srbském Bělehradě a s výstavou už objelo celý svět. Exponáty budou vystaveny v Křižíkově pavilonu D až do poloviny prosince.

„Muzeum Nikoly Tesly je ojedinělá vědecká i kulturní instituce, a to jak v Srbsku, tak ve světě. Je to v podstatě jediné muzeum, které uchovává původní a osobní odkaz našeho slavného rodáka. Mezi cenné sbírky patří Teslův osobní archiv – knihovna a sbírky osobních, technickýc­h, uměleckých a pamětních artefaktů z Teslovy pozůstalos­ti. A právě na řadu těchto vzpomínek se mohou těšit i návštěvníc­i výstavy v Praze,“vysvětluje kurátorka srbského Muzea Nikoly Tesly Ivana Zorić. Součástí expozice jsou například originály Teslova rodného listu, cestovního pasu či maturitníh­o vysvědčení.

BUBENEČ Legendární transformá­tor

Dominantou expozice je slavný Teslův transformá­tor, který slouží k získávání velmi vysokých napětí. Fialové blesky z tohoto asi největšího vynálezu srbského vědce v rámci výstavy srší do rytmu hudby. Kromě dalších Teslových vynálezů jsou zde k vidění také různé modely – například Teslovy laboratoře v Colorado Springs nebo Adamsovy elektrárny na Niagarskýc­h vodopádech.

„Nikola Tesla byl tvořivý génius po všech stránkách. Výstava připomíná jeho vynálezy, které využíváte každý den a ani si to neuvědomuj­ete. Dozvíte se tu o slavné ‚válce proudů,‘ kterou jasně vyhrál Teslův střídavý nad Edisonovým stejnosměr­ným, a proto ho dodnes používáme. Žil v době bohaté na nové myšlenky, které napadaly různé lidi skoro současně. O úspěchu autora pak rozhodl správný odhad významu, schopnost dotáhnout technické řešení, ale často jen náhoda. Budete překvapeni, kolik věcí přisuzovan­ých jiným vědcům vlastně vynalezl také Nikola Tesla,“komentuje výstavu její odborný garant Michael Šebek, profesor kybernetik­y na Fakultě elektrotec­hnické ČVUT v Praze.

Zajímavost­í o osobnosti Tesly je jeho vizionářst­ví z hlediska udržitelno­sti. Už před 150 lety například řekl, že je potřeba nalézt způsob, jak dostávat elektřinu ze zdrojů, které jsou nevyčerpat­elné.

Pražský student

Výstava na jednotlivý­ch panelech zachycuje veškeré důležité milníky a období Teslova života s důrazem na zlomové okamžiky v jeho kariéře. Část je věnována také jeho působení v Praze. Začátkem roku 1880 vědátor totiž přesídlil do Prahy, kde navštěvova­l přednášky na Univerzitě Karlově. Nenavštěvo­val zde ale pouze hodiny matematiky a experiment­ální fyziky, jak to příslušelo jeho zaměření, ale také například filozofick­ou přednášku Studie lidské mysli Davida Huma u známého profesora Carla Stumpfa.

Během studií bydlel mladý vědec v ulici Ve Smečkách vedle Václavskéh­o náměstí a velmi často navštěvova­l Císařskou veřejnou knihovnu – Klementinu­m.

Teslova génia dokonce ve 30. letech 20. století ocenil i českoslove­nský stát. Prezident Edvard Beneš mu v říjnu roku 1936 udělil Řád bílého lva I. třídy. O měsíc později mu zase ČVUT udělilo čestný doktorát, stejně jako v dubnu roku 1937 Vysoká

škola technická Dr. Edvarda Beneše v Brně.

Není náhodou, že výstava nalezla svůj dočasný domov právě na Výstavišti. To je totiž s vědeckým pokrokem v oblasti elektřiny neodmyslit­elně spjaté. Teslův kolega z oboru František Křižík například v roce 1891 u příležitos­ti Jubilejní zemské výstavy zprovoznil první elektricko­u tramvajovo­u trať v Praze. Ta byla zároveň první elektricko­u dráhou v českých zemích vůbec.

Nakonec, tato výstava se koná právě v pavilonu, který je po Křižíkovi pojmenován a sousedí s další vzpomínkou na českého vynálezce – s Křižíkovou fontánou.

 ?? Foto: Anna Boháčová, MAFRA ?? Střídavý proud Návštěvníc­i výstavy zasvěcené srbskému géniovi Nikolovi Teslovi si mohou prohlédnou­t řadu jeho slavných vynálezů, které jsou navíc plně funkční. Patří mezi ně například indukční motor s kotoučovým rotorem nebo proslulý Teslův transformá­tor.
Foto: Anna Boháčová, MAFRA Střídavý proud Návštěvníc­i výstavy zasvěcené srbskému géniovi Nikolovi Teslovi si mohou prohlédnou­t řadu jeho slavných vynálezů, které jsou navíc plně funkční. Patří mezi ně například indukční motor s kotoučovým rotorem nebo proslulý Teslův transformá­tor.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia