MF DNES

Dopravní podnik vypsal tendr na nové tramvaje

-

PRAHA Dopravní podnik (DPP) vypsal tendr na dodávku až 200 tramvají v předpoklád­ané hodnotě 15 miliard korun. Prvních 40 vozů podnik odebere závazně, na další uzavře rámcovou smlouvu do roku 2035. DPP naposledy nakupoval po roce 2010 nejnovější tramvaje typu 15T for City. Nyní vlastní více než 800 tramvají. DPP chce prvních 20 tramvají odebrat v roce 2025 a dalších 20 v roce 2026. Další pak bude moci odebírat na základě rámcové smlouvy v letech následujíc­ích. Na nákup první dvacítky vozů chce firma využít evropské dotace z Národního plánu obnovy.

Nové nízkopodla­žní klimatizov­ané tramvaje by měly mít kapacitu minimálně 220 cestujícíc­h a životnost alespoň 30 let od převzetí posledního vozidla ze zakázky. „Předběžné tržní konzultace nám ukázaly, že zájem na trhu je. Vysoutěžen­ého dodavatele a podepsanou smlouvu s ním bychom chtěli mít zhruba do jednoho roku, to je maximálně do začátku prosince 2023,“uvedl technický ředitel DPP pro povrchovou dopravu Jan Šurovský.

Tramvají na Dědinu a do Libuše

DPP letos zahájil stavbu tramvajové trati z Divoké Šárky na sídliště Dědina, která by měla být zprovozněn­a na přelomu října a listopadu příštího roku, a prodlužuje tramvajovo­u trať z Modřan do Libuše. Letos v dubnu zprovoznil úsek ze sídliště na Barrandově do Holyně, který dále prodlouží do Slivence. V plánu jsou také koleje v horní části Václavskéh­o náměstí nebo úsek propojujíc­í Bolzanovu s Vinohradsk­ou ulicí.

„Kromě toho DPP na základě rozhodnutí Rady hlavního města Prahy projekčně připravuje dalších asi deset nových tramvajový­ch tratí, z nichž zhruba polovina by se v následujíc­ích cca pěti letech mohla postavit,“doplnil končící primátorův náměstek Adam Scheinherr (Praha Sobě). (ČTK)

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia