MF DNES

Titul, 111 milionů. A dál? Djokovič je pořád hladový

- — Stanislav Kučera

Mnohem větší radost než jakýkoli výsledek mu jistě udělalo oznámení australský­ch úřadů. Příští rok naše víza dostaneš, dozvěděl se Novak Djokovič.

Srbský tenista tak může směle plánovat, jak hned od úvodu nadcházejí­cí sezony znovu zaútočí na grandslamo­vé trofeje. Jelikož minulý týden suverénně dokráčel k titulu z Turnaje mistrů, bude jistě hlavním favoritem.

Navíc i ve 35 letech září: „Stále jsem velmi hladový vyhrávat trofeje, psát historii tenisu, soutěžit na nejvyšší úrovni po celém světě, přinášet emoce fanouškům.“

Díky svědomité péči o tělo netrpí vážnými zraněními. Jeho trenér Goran Ivaniševič o něm v neděli po vítězném turínském finále prohlásil: „Trénuje ještě tvrději než ve dvaadvacet­i. Proto je pořád tak dobrý, proto bude ještě lepší. Vůli do tréninku a ke zlepšování má úžasnou. Za mých časů jsme končili ve třiceti a už jsme byli staří.“

A přestože by Djokovič jakožto majitel 21 grandslamo­vých trofejí klidně mohl pocítit vyhasínání touhy vítězit, odhodlaně hlásí: „Na nedostatek motivace určitě netrpím.“

Hlavním faktorem, který jej nutí podstupova­t další dřinu, je rival Rafael Nadal, jenž vlastní o jeden grandslamo­vý pohár víc.

Djokovič letos vládl jen ve Wimbledonu, o Melbourne i New York přišel kvůli chybějícím­u očkování a v Paříži nestačil právě na Nadala.

Vzhledem k vstřícnému kroku australský­ch úřadů a zrušení původního tříletého zákazu vstupu do země, který následuje automatick­y po vyhoštění, Srb věří, že skóre střetu titánů vyrovná už v lednu.

„Rozhodnutí mi přineslo velkou úlevu, doufám, že zažiju skvělé australské léto,“těší se.

A v posledních měsících nalezl ještě jeden velmi intenzivní a výživný pohon.

Chce svá tažení naživo předvádět dětem: osmiletému Stefanovi a pětileté Taře.

Užil si s nimi už letošní triumf ve Wimbledonu, v neděli jim za mohutného jásání přišel ukázat obří pohár pro vítěze Turnaje mistrů.

„Obě děti, hlavně syna, beru na hodně tréninků i zápasů. Ve finále byl hodně hlasitý, až mě překvapil. Slyšel jsem ho celou dobu, byl do dění hodně ponořený,“pochvalova­l si pyšný otec.

„Když jsou děti a manželka se mnou, dokážu se oprostit od tlaků, což mi pomáhá, abych druhý den hrál svůj nejlepší tenis.“

Na Turnaji mistrů i díky povzbuzová­ní rodiny ovládl všech pět zápasů, ztratil jediný set.

Coby neporažený šampion vyinkasova­l rekordní jednorázov­ou odměnu v tenisové historii 4 740 300 dolarů (přes 111 milionů korun).

A když ve finále skolil Caspera Ruuda 7:5 a 6:3, oslavil zisk už šestého poháru ze závěrečnéh­o podniku sezony, čímž ovšem „teprve“dorovnal maximum Rogera Federera.

Stále tedy před sebou vidí milníky k překonání, a tak jeho výklady o neutuchají­cí motivaci musí brát soupeři jako vážnou hrozbu.

„Vždycky se vidím jako nejlepší hráč světa. Nehledě na to, kdo je na druhé straně kurtu, jaký je povrch nebo kolikátý rok už hraju.“

I když novou sezonu zahájí jako světová pětka, sotva lze jeho slova vyvracet. Přestože v Turíně pokaždé čelil výrazně mladším protivníků­m, hravě si s nimi poradil.

S nadsázkou se tak dá říct, že letos mu nejvážnějš­í trable přivodili protivníci v kanceláříc­h. S těmi australský­mi se udobřil a chystá se ozdobit tenisový rok 2023 srbskými barvami.

 ?? Foto: Profimedia ?? Turínský triumf Novak Djokovič slaví se synem Stefanem.
Foto: Profimedia Turínský triumf Novak Djokovič slaví se synem Stefanem.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia