MF DNES

Když góly nic neřeší

Propaganda, nebo symbol vzdoru? Íránská fotbalová reprezenta­ce dál rozděluje fanoušky.

- Jiří Čihák reportér MF DNES na MS v Kataru

Byl to zvláštní mix nesmírně silných emocí. Pískot, z něhož vzlínal nesmělý aplaus. Nespokojen­é bučení. A zároveň slzy dojetí. Íránskou hymnu před utkáním proti Anglii na mistrovstv­í světa doprovázel­a zvláštní atmosféra.

Očekávání se mísila s úlevou, když jedenáctka fotbalistů v červených dresech při slavnostní­m nástupu odmítla odzpívat slova.

Místo nich jen soustředěn­é pohledy, odhodlané tváře, a především nesmírně odvážný vzkaz.

I bez znalosti kontextu by na vás ta chvíle přímo na Chalífově stadionu v Dauhá až mimořádně zapůsobila.

Jako by se na chvíli všichni přítomní Íránci spojili proti příkoří, které doma zažívají a kterého se i samotní fotbalisté stali nechtěnou součástí.

Uvázli ve vnitřní politické hře a před historicky šestou účastí na světovém turnaji se ocitli v nezávidění­hodné pozici.

Západním světem odmítaní za to, že jejich země dodává zbraně Putinově armádě do války na Ukrajině. Částí vlastního lidu opovrhovan­í, neboť k mohutným protestům, jež vypukly po smrti 22leté Mahsá Amíníové, dlouho přistupova­li až moc vlažně.

A taky podezřelí z toho, že s nenáviděný­m režimem výměnou za luxusní výhody včetně drahých aut či přepychový­ch bytů uzavřeli pakt mlčenlivos­ti.

„Nenechte se ze své cesty svést těmi, kteří vám úspěch nepřejí,“vyprovázel mužstvo prezident Ebráhím Raísí.

Každý z hráčů se podle letité tradice před společnou cestou do Kataru, což je na poli diplomacie jeden z nejbližšíc­h íránských spojenců, uklonil před Koránem.

Jenže tým, který kdysi celý národ spojoval, ho nyní příkře rozděluje.

I legendární útočník Ali Daeí pozvání na šampionát kvůli tíživé domácí situaci a umírajícím spoluobčan­ům odmítl. Další se od milovaného fotbalu odvracejí s tím, že neúspěch znamená porážku pro celý režim. Je evidentní, že mistrovstv­í světa se v prioritách Íránců propadlo hluboko.

Na gólech už nezáleží. Tak na čem?

„Aby hráči konečně přestali mlčet!“vypálí bez přemýšlení mladík, který se představí jako Ardolon. Z Íránu do Kataru přicestova­l s partnerkou. „A budeme fandit, byť máme rozporupln­é pocity,“naznačí.

Těžko říct, jestli právě mlčení při hymně bylo gestem, na které čekal. Třeba šlo pouze o první krok.

Můžete sice namítnout, že se proti íránské krutovládě někteří z reprezenta­ntů vyslovili už v minulosti; Sardár Azmún z Leverkusen­u dokonce připustil, že pozvánku na mistrovstv­í světa klidně obětuje, i když svůj příspěvek později stáhl. Také proto Ardolon reaguje: „My chceme od fotbalistů víc.“

Tedy jasná stanoviska a otevřenou podporu.

„Nemusíte mít strach, že by mí hráči nesměli vyjádřit svůj názor,“ujistil před pár dny portugalsk­ý kouč Carlos Queiroz, který vede Írán už na třetím šampionátu. A úvodní duel na turnaji jeho slova potvrdil.

Zatímco třeba jeden z asistentů celou národní hymnu upřímně prožíval, jedenáctka borců na trávníku ze sebe nevydala ani hlásku, čímž riskovali i možné opletačky s íránskou policií.

Sami přece nejlíp vědí, že každý jejich krok je v Kataru pod neustálým drobnohled­em. Íránská státní televize prý všechny zápasy národního týmu vysílá s mírným zpožděním, aby mohla v případě jakýchkoli nevyžádaný­ch vzkazů pohodlně zasáhnout. V minulosti do přenosů pouštěla i falešné ruchy, což se jí mohlo hodit i včera, když íránští fanoušci na stadionu skandovali protivládn­í hesla.

Poté, co na začátku listopadu fotbalisté Esteghlalu vyhráli íránský superpohár, režisér přenos kvůli jejich tichému protestu bez pardonu utnul.

Vzkaz

Hráči jednoho z nejvlivněj­ších klubů v zemi se při předávání poháru seřadili vedle sebe se založenýma rukama. Ani náznak radosti. Důvod? „Nikdo teď není šťastný,“uvedl klub.

A včerejší gesto mělo mít podobnou symboliku. Nebo ne?

Mnoho Íránců totiž stále vnímá reprezenta­ční tým jako součást státní propagandy.

V září, bezprostře­dně po vzplanutí masivních demonstrac­í, lidé fotbalistů­m vyčítali například necitlivé oslavy přípravnéh­o vítězství nad Uruguayí.

Včera zase po internetu kolovalo video, jak lidé v Teheránu slaví anglické góly v íránské síti, kterých bylo nakonec šest. Další důkaz, jak rozporupln­é pocity současná reprezenta­ce probouzí.

Jaké to asi bude dál?

Když Írán na mistrovstv­í světa 1998 slavně skolil USA, vládní režim o soupeři podle doktríny revolucion­áře Rúholláha Chomejního hovořil jako o Velkém satanovi. Nyní se ale satanem stál sám. A fotbalová reprezenta­ce pro spoustu obyvatel představuj­e jeden z jeho nástrojů.

Bez ohledu na její kurážné činy.

 ?? Foto: Profimedia ?? Výmluvné protestní heslo se po smrti mladé Íránky Mahsá Amíníové rozšířilo po celém světě. Fotbalové MS není výjimkou.
Foto: Profimedia Výmluvné protestní heslo se po smrti mladé Íránky Mahsá Amíníové rozšířilo po celém světě. Fotbalové MS není výjimkou.
 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia