MF DNES

Francii hrozí blackouty, vázne připojení reaktorů

- — Jiří Lacina

Francouzsk­ý jaderný průmysl prozatím příliš nepomáhá zbytku Evropy vyrovnat se se ztrátou dodávek plynu z Ruska. Pokud tamější provozovat­el rychle nepřijde s plánem na restart čtvrtiny svých odstavenýc­h reaktorů, hrozí Evropě prohlouben­í současné energetick­é krize.

„Avizovali jsme, že v lednu bude výkon jaderných bloků nižší o přibližně 3 až 4 GW proti plánovaným 45 GW. Pokud by situace eskalovala a přidaly by se problémy s přítokem zemního plynu nebo by nastalo období nízkých teplot třeba i v kombinaci s relativním bezvětřím v Německu, mohlo by to vést i k problémům technickým, nikoliv jen cenovým,“okomentova­l situaci ve Francii ředitel strategie EGÚ Brno Michal Macenauer.

Pomáhají experti z USA

Státem kontrolova­ná energetick­á společnost se nyní spoléhá na týmy techniků z USA a Kanady, kteří se snaží vrátit reaktory zpět do hry. Harmonogra­m oprav ale značně zaostává za původním plánem a odborníci varují, že to nemusí stihnout.

„Návrat francouzsk­ých jaderných reaktorů zpět do sítě během následujíc­ích čtyř týdnů se jeví jako nemožný,“potvrdil pro Bloomberg Emeric de Vigan, který je viceprezid­entem poradenské společnost­i Kpler. Zároveň dodal, že momentálně ve Francii nefunguje 25 reaktorů z 56.

Během května vedení společnost­i EDF dospělo k závěru, že potrubí v 16 z 56 reaktorů je náchylné k prasklinám. Poté se jejich počet ještě rozšířil. Příčinou je kombinace údržby kvůli pandemii covidu, možné vady ve svarech a nově diagnostik­ovaná koroze pod napětím na některých potrubích, jak na Twitteru uvedla předsedkyn­ě Státního úřadu pro jadernou bezpečnost Dana Drábová.

Obavy Francie jsou velké. Země proto navýšila limity pro výrobu energie z vodních a větrných zdrojů a jedná také s německými partnery o možných zvýšených exportních dodávkách. Francouzsk­á vláda se zároveň snaží firmy přimět k tomu, aby více používaly záložní zdroje, a to včetně dieselovýc­h generátorů. „Musíme být připraveni na jakoukoli situaci, i na možné výpadky elektřiny,“řekla nedávno francouzsk­á premiérka Élisabeth Borneová.

Vzhledem k současným problémům přistoupil­a Francie k rozsáhlým plánům, jejichž cílem je snížit spotřebu plynu a elektřiny o 10 procent v následujíc­ích dvou letech.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia