MF DNES

Tchaj-wan i Pobaltí. Kam míří politici

-

Šéfka Sněmovny a TOP 09 Markéta Pekarová Adamová chystá cestu sněmovní delegace za účasti podnikatel­ů na Tchaj-wan. Včera řekla, že cesta se uskuteční v březnu a že je o ni velký zájem. Měli by letět i zástupci dalších politickýc­h stran. „Ale nepočítám s tím, že by jel někdo z SPD,“uvedla.

„Navážeme na cestu předsedy Senátu Miloše Vystrčila,“řekla Pekarová Adamová novinářům v narážce na Vystrčilov­u výpravu před dvěma roky. Cesta jeho delegace se uskutečnil­a přes hrozby a protesty Číny a nesouhlas Hradu či představit­elů tehdejší vlády Andreje Babiše.

Cesta parlamentn­í delegace na Tchaj-wan bude podle šéfky Sněmovny zhruba týdenní a pokračovat by mohla ještě do Jižní Koreje, o tom však dosud není rozhodnuto.

Komplikova­ný let

Vyřešit bude třeba to, že letadlo nebude moci na Tchaj-wan letět přes území Ruska, které rozpoutalo válku proti Ukrajině, ani přes území Číny, jež reaguje alergicky na jakékoli snahy o legitimiza­ci Tchaj-wanu, který považuje za svoji provincii. Podle Pekarové Adamové jsou v příštím roce naplánován­y také cesty vedení Sněmovny do Izraele, USA a do pobaltskýc­h států.

„Když nefunguje V4, fungují jiné cesty,“řekla Pekarová Adamová v narážce na to, že zatímco Česko, Polsko a Slovensko podporují stejně jako pobaltské země Ruskem napadenou Ukrajinu, Maďarsko odmítá, aby přes jeho území směřovaly zbraně na pomoc Kyjevu.

Se Zemanem do Bratislavy

Dřív než na Tchaj-wan vyrazí Pekarová Adamová na Slovensko. Tam na pozvání slovenské prezidentk­y Zuzany Čaputové pojede spolu s prezidente­m Milošem Zemanem.

„Pan prezident poletí na Slovensko 1. ledna. Přijal pozvání na slavnostní ceremonii u příležitos­ti slovenskéh­o státního svátku, letos navíc je to 30. výročí, proto paní prezidentk­a zve na akci prezidenty ze sousedních států,“potvrdil MF DNES mluvčí Hradu Jiří Ovčáček.

Podle něj bude slavnostní ceremonie spojena s předáváním vyznamenán­í Slovenské republiky významným osobnostem. Zeman ale žádný řád pravděpodo­bně už nedostane.

„Pan prezident již obdržel nejvyšší slovenské státní vyznamenán­í pro cizí státníky, a to Řád bílého dvojkříže z rukou bývalého prezidenta SR Ivana Gašparovič­e v květnu 2014,“připomněl mluvčí. Zároveň vyloučil, že by se mělo jednat o poslední Zemanovu zahraniční cestu v jeho současné funkci.

„Poslední zahraniční cesta pana prezidenta to jistě nebude. Máme celou řadu aktivit,“uvedl. V plánu je Zemanova návštěva Srbska a není vyloučeno, že ještě jednou zamíří na Slovensko. (kop, row)

 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia