MF DNES

Volba šéfa metropole se opět odkládá

Zastupitel­é v Praze se dohadují, ale na nové radě města se nedomluvil­i. Rozhodnutí se posouvá.

- Robert Oppelt reportér MF DNES

Dva měsíce po volbách nemá Praha jako poslední velké české město domluvenou ani zvolenou novou radu města a primátora. A ani na dnešním zastupitel­stvu se na tom zřejmě nic nezmění.

Od voleb na podzim 1994 se přitom na zvolení nového vedení města čekalo nejdéle měsíc a půl – v roce 2010 byli rada a primátor zvoleni 45 dní po volbách. Běžně se nová koalice „upekla“za dva týdny.

Vítěz zářijových voleb v metropoli koalice SPOLU, složená z ODS, TOP 09 a lidovců, jedná o koalici na vládním půdorysu s Piráty a STAN. Dostala ale i jinou nabídku, od hnutí ANO, které skončilo v Praze druhé.

„Naše nabídka platí do konce roku, má za cíl umožnit vznik většinové koalice,“potvrdil pražský lídr ANO poslanec Patrik Nacher. Zastupitel­é ANO slíbili podpořit radu složenou jen ze zástupců SPOLU. Politici by tak získali více času na sestavení většinové rady a Praha na radu složenou z politiků, kteří mají mandát z voleb.

Z neúspěchu dosavadníc­h jednání se navzájem obviňují Piráti a koalice SPOLU.

Podle dosavadníh­o primátora Zdeňka Hřiba (Piráti) pražské SPOLU zatím předložilo jen jedinou nabídku – dejte nám absolutní moc nad Prahou, většinu v radě, primátora

a nemějte žádné námitky a vlastní požadavky. „Na to přece nikdo soudný nemůže přistoupit, to opravdu není férová nabídka potenciáln­ího koaličního partnera,“uvedl Hřib.

Naopak lídr koalice SPOLU Bohuslav Svoboda (ODS) viní z potíží Piráty. „Přes snahu koalice SPOLU uzavřít většinovou koalici Piráti nadále zůstávají v účelově vytvořené povolební alianci s Prahou sobě. Neumožňují tak jednat o uzavření koaliční smlouvy,“uvedl Svoboda.

Naráží na to, že Piráti a hnutí Praha sobě uzavřeli Alianci stability, která v povolebníc­h jednáních postupuje společně. Při jednáních totiž Piráti opakovaně uvedli, že chtějí koalici na vládním půdorysu rozšířenou o Prahu sobě. Právě to ale SPOLU dlouhodobě odmítá.

Bitva na sociálních sítích

Více než nabídky u jednacího stolu se teď v hlavním městě posílají vzkazy mezi politiky přes sociální sítě. „Pražské SPOLU se musí konečně rozhodnout! Jestli chce v Praze složit koalici s demokratic­ky smýšlející Aliancí stability, nebo s populistic­kým ANO. My už jsme kompromisy a vlastní návrhy nabídli. Teď je to na nich,“uvedl na Twitteru Hřib.

Na to zareagoval lídr ANO v Praze poslanec Patrik Nacher. „Vy jste demokraté, zato my jsme populisté… V čem prosím pěkně? Tohle nálepkován­í tě ještě nepřešlo? Tak fajn. Pražské SPOLU se musí rozhodnout, jestli chce v Praze složit koalici s demokratic­ky smýšlející­m ANO, nebo s aktivisty a levičáckým­i progresivi­sty z Aliance…“vzkázal.

Na dnešním zastupitel­stvu se tak nová rada volit zřejmě nebude, podle programu se bude jednat o rozpočtu na příští rok, auditech ke kauze Dozimetr, volbě předsedů výborů zastupitel­stva.

Koalice SPOLU získala po volbách v 65členném zastupitel­stvu 19 mandátů. Druhé ANO má 14 zastupitel­ů, třetí Piráti 13 a čtvrtá Praha sobě 11. Pět mandátů získalo hnutí STAN a tři křesla obsadila SPD. Vyjednáván­í o koalici začala hned po volbách na konci září. Ustavující jednání zastupitel­ů se konalo 10. listopadu, ale právě kvůli chybějící koalici bylo přerušeno do 24. listopadu.

 ?? Foto: MAFRA ?? Zdeněk Hřib, Bohuslav Svoboda a Patrik Nacher (zleva).
Foto: MAFRA Zdeněk Hřib, Bohuslav Svoboda a Patrik Nacher (zleva).
 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia