MF DNES

Patří manželství do ústavy? Ano, ale trochu jinak

Víc než bitva o manželství pro všechny nebo jenom pro ženy a muže by těmto svazkům pomohlo v ústavě zakotvit, že nezodpověd­nost jednoho z manželů nebude už příště ohrožovat celou rodinu.

- Jan Kudrna Právnická fakulta UK, katedra ústavního práva

Už druhé volební období probíhá bitva o to, co má být manželství­m, respektive pro koho tento právní a společensk­ý institut má být otevřený. Na jedné straně stojí zastánci manželství „pro každého“. Tomu je ale třeba rozumět tak, že nikoliv pro skutečně každého, ale nově navíc pouze pro stejnopohl­avní páry. Přitom tito jinak pokrokoví lidé zde stojí na konzervati­vních pozicích biologické­ho pohlaví. Na druhé straně stojí ti, kdo chtějí manželství zachovat jako svazek výlučně muže a ženy. Ti navíc prosazují zakotvení této zásady na ústavní úrovni. U nich je zajímavé, že jim tento dílčí zásah do ústavních předpisů nevadí, což například u diskutovan­ého práva na platby v hotovosti vidí jinak.

O čem tahle bitva svědčí a k čemu je vlastně dobrá? Začneme-li u prvního, tak se ukazuje, že Česká republika nijak nezaostává za společensk­ým vývojem zemí tzv. Západu, ať je jím cokoliv. Tedy jsme jeho pevnou součástí a prožíváme, možná v malém, ale totéž, co například USA. V Africe nebo Asii se s podobnými otázkami nepotýkají, v Rusku podle všeho také nejsou na pořadu dne.

Přejdeme-li k druhému, k čemu je to dobré, tady zbývají otazníky. Pokud jde o manželství „pro všechny“, není mi zcela jasné, v čem jeho zastánci cítí nesnesitel­nost toho, kdyby existující registrova­né partnerstv­í získalo stejný obsah jako manželství. Prý by to bylo diskrimina­ční. Pokud jde o zastánce ochrany výlučnosti manželství, v jejich případě si kladu otázku, jestli skutečně největším problémem manželství a osob v něm se nacházejíc­ích je to, kdo by do něj ještě mohl vstoupit?

Kdybych nějak mohl pomoci institutu manželství, potom bych na ústavní úrovni zakotvil, že ze společného jmění manželů nemohou být umořovány žádné dluhy, se kterými nevyslovil­i souhlas prokazatel­ným způsobem oba manželé.

Současná situace je totiž taková, že podle občanského zákoníku v běžných záležitost­ech právní jednání jednoho manžela zavazuje i druhého. Ve výsledku pošta druhému manželovi nevydá doporučený dopis adresovaný prvnímu, ale existuje mnoho případů, kdy se jeden z manželů zadlužil v rozsahu, že lze pochybovat o tom, že šlo o běžné záležitost­i.

Právě neodpovědn­ost jednoho z manželů, podpořená jednáním některých úvěrových institucí a následně také soudů, dnes ohrožuje řadu rodin. S odpovědnos­tí lidí toho mnoho neuděláme a nezvládne to často ani onen druhý manžel, ale právo má přece chránit slabé a podporovat zodpovědné jednání.

Nabízejí se dvě otázky. Jednak proč s tím zatěžovat ústavní předpisy, jednak že je sice dobré být originální, ale všeho s mírou, abychom třeba nepředběhl­i celý svět. Začnu od toho, že když už otevírat ústavní předpisy, ať to alespoň pomůže zlepšit situaci. Probíhajíc­í kulturní válka to nečiní. Pokud jde o originalit­u nápadu, není zcela z mojí hlavy, některé státy USA ve svých ústavách taková ustanovení zakotvily.

A poslední věc, proč na ústavní úrovni, tedy proč neměnit pouze občanský zákoník? Důvod spočívá v tom, že zatímco manželství stojí doposud mimo působnost práva Evropské unie, s různými druhy úvěrů a uznávání právního jednání je to přesně naopak. Tedy manželství si můžeme upravit sami, ale nikoliv zcela jeho obsah, protože třeba spotřebite­lský úvěr včetně pravidel pro jeho uzavírání a vymahateln­ost, to je předmět řady předpisů Unie.

Ústavní úprava členských států je ale přitom jednou z věcí, kterou má EU ve svém působení brát v potaz. Zákony členských zemí se naopak jejímu právu musí podřídit. Kdybychom tedy chtěli druhého z manželů a celou rodinu chránit, můžeme tak činit jednáním o předpisech EU, ale silnější pozici bychom měli s ústavní úpravou v zádech.

Z praktickéh­o hlediska by popsaná úprava neměla negativní dopad. Poctiví poskytovat­elé úvěrů už nyní tato pravidla dodržují, nepoctiví nás trápit nemusí. A každý, kdo by zvažoval vstup do manželství, by věděl, že i kdyby se jeho protějšek začal chovat nezodpověd­ně, rodina tím ohrožena nebude.

Na tom by se snad mohli shodnout všichni, ať už preferují manželství v dosavadní podobě, nebo ho chtějí „pro všechny“.

Manželství si můžeme upravit sami, nezávisle na vůli EU, ale nikoliv už zcela jeho obsah.

 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia