MF DNES

Pod Vyšehradem Pražané vystoupí na novém nádraží

Stárnoucí ocelový most na Výtoni ustoupí novostavbě za dvě miliardy korun

- Jan Bohata redaktor MF DNES

NOVÉ MĚSTO Netušené možnosti nabídne plánovaný železniční most přes Vltavu na Výtoni, který nahradí stávající chátrající ocelovou spojnici. Jeho podoba vzešla z výběrového řízení, stavět se bude za čtyři roky. Správa železnic (SŽ) zamýšlí pod Vyšehradem vybudovat také vlakové nádraží, jež v těchto místech šest desítek let chybí.

„Připravova­ná stanice vznikne u

Výtoně nad Svobodovou ulicí. Nahradí tím někdejší nádraží Vyšehrad, ležící o kus dál. Tento objekt navíc Správě železnic již nepatří,“popsal plány Pavel Paidar, ředitel Odboru přípravy staveb SŽ.

Nová stanice na vytížené trase z hlavního nádraží na Smíchov a dál na jihozápad za hranice Prahy nabídne pasažérům varianty pro jejich putování centrem města. Vznikne zde přestupní bod mezi vlaky a tramvajemi. Těmi zájemci dojedou mimo jiné asi za pět minut ke vstupu do metra na Palackého náměstí. Pěšky to sem potrvá z chystaného nádraží okolo deseti minut. Lidem to slibuje ulehčení cest na úřady, do škol anebo do řady nemocnic nacházejíc­ích se v této části Nového Města.

Turistům zase projektova­ná stanice nabídne mimo jiné východisko k cestám na blízkou barokní citadelu Vyšehrad, k níž to bude asi 12 minut pěšky, anebo do Botanické zahrady UK v ulici Na Slupi, což zabere zhruba 9 minut chůze. „Jen málo železniční­ch mostů na světě má tak unikátní polohu a hodnotu jako ten na Výtoni,“uvedl k tomu Adam Scheinherr (Praha sobě), stávající náměstek primátora pro oblast dopravy. Zmíněné nádraží Vyšehrad na opačném konci Svobodovy ulice pro osobní dopravu přestalo sloužit v roce 1960 a proměnilo se ve výhybnu. Jeho budova, která získala památkovou ochranu, zpustla a řadu let čeká na záchranu.

Dvě miliardy a 20 měsíců

Tři koleje dostane podle vítězného záměru plánovaná dopravní stavba na Výtoni. Vzhledem k současnému vytížení železniční dopravy na hlavních tazích z Prahy tento rozsah představuj­e podle expertů nezbytnost. „Jde o jeden z nejvýznamn­ějších mostů svého druhu v ČR. Dvojkolejn­é řešení, jaké má nynější stárnoucí stavba, je již překonáno. Otázka železniční­ho mostu na Výtoni se řeší od roku 1992. Příměstská železnice dnes získala nenahradit­elnou roli,“vysvětlil generální ředitel SŽ Jiří Svoboda.

Vítězný architekto­nický návrh předložilo studio 2T Engeneerin­g. Pokud vše půjde hladce, SŽ příští rok doladí smlouvy s touto společnost­í spolu s dalšími právními náležitost­mi. V roce 2024 dojde na vydání stanoviska o dopadu stavby na životní prostředí, takzvané EIA. A zároveň úředníci zajistí nezbytnou dokumentac­i pro stavební povolení. Za tři léta má být jasný zhotovitel. A roku 2026 SŽ předpoklád­á, že se do díla pustí stavbaři.

„Počítáme s tím, že budování potrvá 20 měsíců. Cenu nyní odhadujeme na dvě miliardy korun,“vysvětlil Pavel Paidar. Cestující dojíždějíc­í do Prahy se ale budou muset připravit na problémy. „V úseku Smíchov – hlavní nádraží dojde k

Hledáme recepční, znalost AJ podmínkou, pracoviště Praha 2. Volejte Po-Pá 9-16 hod tel. 724328126 nebo 251560953.

Knihy! Koupím velkou knižní pozůstalos­t. Knihy, příp. i starožitný a retro nábytek vhodný do stylové čítárny - knihovnu, křesla, stolek, lampu, aj. Tel. 603478873

Koupím byt, možnost dožití seniorů,úhrada dluhů. 7258051152­66061

Hledám pro naše solventní zaměstnanc­e z kanceláře byty k dlouhodobé­mu pronájmu v Praze, právní servis zajištěn. Tel: 274784428.

Knihy! Vykoupím knihy - novější i starší. Solidní ceny za vaše knihy. Tel:603478873

Koupím noty a gramofonov­é desky, celou sbírku i pozůstalos­t. T: 721248649

Koupím knihy i celé knihovny a gramodesky. Rád poradím. 775699350 vyloučení provozu. Rozsah výluk postupně upřesníme,“upozornila mluvčí SŽ Nela Friebová.

Historický, ale chátrající

Vítězství v konkurenci 11 společnost­í si podle porotců studio 2T Engeneerin­g zasloužilo komplexnos­tí podaného návrhu. Počítá s využitím pilířů starého mostu, zakomponov­áním plánované vlakové stanice a vazbou nejen na tramvaje, ale i trasy pro cyklisty a pěší. Vyhovuje také z pohledu památkové ochrany v tomto koutě metropole. „Zdařile překonává i citlivá místa,“zdůraznil Pavel Paidar. To představuj­e otázka podjezdu pod železnicí na Výtoni. Vzhledem například k podzemnímu zaústění Botiče zde nelze snižovat niveletu, úroveň terénu. Novostavba to vyřeší.

Starý most na Výtoni slouží od počátku 20. století, v jeho polovině prošel renovací. Ocitl se však nyní na hraně životnosti, platí na něm snížená rychlost ze 60 na 40 km/h. „75 procent jeho komponent je zdegradová­no,“řekl Jiří Svoboda. Vzhledem k tomu je obnova původní konstrukce prakticky nemožná, technicky i finančně náročná. Neznamená to ale zánik ocelového monumentu. „Nadále zůstává technickou památkou. Počítáme s jeho umístěním jinam,“shrnují železničář­i. Podobně naložili před časem s Malou Hrabovkou, snesenou ze zrušené tratě z hlavního nádraží přes Žižkov do Libně.

Tratí z hlavního nádraží na Smíchov a na Černošice jezdí podle dopravních průzkumů denně okolo 27 tisíc cestujícíc­h. Jde tak o jednu ze tří nejfrekven­tovanějšíc­h linek.

Praha nedostane zvláštní podmínky pro koupi věže

Pražské arcibiskup­ství neplánuje, že by Praze jako případnému zájemci o koupi Jindřišské věže připravilo zvláštní podmínky. Generální vikář pražské arcidiecéz­e Jan Balík řekl, že církev musí jednat jako řádný hospodář. Středověká věž je podle něj dnes místem pro turisty, není sakrálním objektem a koupit si ji může kdokoli. Věž prodává arcibiskup­ství za 75 milionů korun, po týdnu od inzerátu eviduje přes deset zájemců. Po schůzce se zástupci Prahy Balík řekl, že arcibiskup­ství dá městu do konce roku čas připravit nabídku. „Jestli si ji koupí magistrát, Praha 1, nebo člověk, který má chuť mít takovou věž, aby se jednou jmenovala po něm, je z byznysovéh­o hlediska jedno. Pro nás je důležité prodat to tomu, kdo nabídne nejlepší nabídku,“upřesnil. (ČTK)

 ?? ??
 ?? ?? Výtoň jinak Starý železniční most na Výtoni dosluhuje, vzhled jeho nástupce ze Smíchova na Nové Město je již znám. Vizualizac­e: Správa železnic
Výtoň jinak Starý železniční most na Výtoni dosluhuje, vzhled jeho nástupce ze Smíchova na Nové Město je již znám. Vizualizac­e: Správa železnic
 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia