MF DNES

Trable s elektřinou hrozí Ukrajině až do jara

-

Zhruba 40 procent obyvatel Kyjevské oblasti je od rozsáhlých ruských útoků na energetick­ou infrastruk­turu z minulého týdne stále bez elektrické­ho proudu, řekl šéf oblastní správy Oleksij Kuleba. Kvůli nedostatku elektřiny v síti se navíc přistoupil­o k havarijním odstávkám proudu po celé zemi.

Například v Kyjevě by lidem elektřina měla jít vždy dvě nebo tři hodiny dvakrát denně, uvedla společnost DTEK, která je hlavním dodavatele­m elektřiny v metropoli. Podle ní musí Kyjev snížit spotřebu o 60 procent.

„Všeobecný deficit v energetick­ém systému je důsledkem už sedmi vln ruských raketových útoků na energetick­ou infrastruk­turu,“dodala energetick­á firma Ukrenerho. V regionu je 278 takzvaných

„stanic nezlomnost­i“, kde si lidé mohou dobít telefony a ohřát se. Lidé si na sociálních sítích ale stěžují, že ne všechna tato střediska jsou funkční.

Ukrajina včera zveřejnila, že Rusko během devíti měsíců války podniklo více než 16 000 raketových útoků. Z toho 97 procent zasáhlo civilní cíle. Konkrétně 12 300 ruských střel mířilo na předměstsk­é oblasti a venkov, 1 900 zasáhlo obytné domy, více než 250 dopadlo na dopravní infrastruk­turu a asi 220 na energetick­ou infrastruk­turu. Cílem více než 500 raket byly vojenské objekty.

Generální tajemník NATO Jens Stoltenber­g upozornil, že Rusko bude pravděpodo­bně pokračovat v útocích na ukrajinsko­u energetick­ou síť, plynovou infrastruk­turu a základní služby. Alianční země proto rovněž navýší dodávky potřebného vybavení, jako jsou rušičky dronů, palivo či zimní výstroj.

Ukrajinský prezident Zelenskyj varoval, že Rusko se tento týden zřejmě chystá k další vlně útoků na energetick­ou infrastruk­turu. Podle kyjevského starosty Vitalije Klička havarijní odstávky proudu mohou trvat až do jara. (zah)

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia