MF DNES

Janečkovi neuznali jeho vlastní podpis

- — Jiří Vachtl

Podnikatel Karel Janeček věří, že uspěje s odvoláním proti rozhodnutí ministerst­va vnitra, které ho kvůli vysoké chybovosti v podpisech občanů vyřadilo z boje o Pražský hrad. Úředníci podle něj při kontrole neudělali maximum, aby ztotožnili i občany, u kterých byly údaje hůře čitelné. Jako důkaz přikládá vlastní podpis v petičním archu, který mu ministerst­vo neuznalo kvůli záměně počátečníh­o čísla občanského průkazu. Napsal prý dvojku, kterou ale ministerst­vo vyhodnotil­o jako jedničku.

„Fakt, že mezi vyřazenými podpisy jsem našel svůj vlastní i mnohé jiné, které skutečně existují, mě utvrdil v tom, že chybovost na straně ministerst­va může být zásadní. Volební zákon udává, že při kontrole mají pověřené osoby povinnost udělat maximum možného ve prospěch kandidáta, což se v mém případě nestalo,“argumentuj­e Janeček.

„Není to soutěž v krasopisu“Matematik napsal u podpisu sporně počáteční číslo svého občanského průkazu. Nebylo tedy zcela zřejmé, zda je úvodní číslicí dvojka či jednička.

Úředníci při kontrole číslo vyhodnotil­i jako jedničku, Janečkův průkaz však začíná dvojkou. Podle podnikatel­e je číslo rozpoznate­lné. Navíc poukazuje na to, že úředníci mohli číslo odvodit z data jeho narození. „Rozdíl mezi mou dvojkou a jedničkou je a nejedná se o soutěž v krasopisu. A hlavně všechna čísla občanky začínají dvojkou, tak zrovna u toho prvního čísla není pochyb. Bylo nám také řečeno, že jedno špatné číslo v občanském průkazu se toleruje,“hájí se.

Chybělo mu 1 909 podpisů

Po kontrole petičních archů úředníky zůstalo Janečkovi z více než 73 tisíc předložený­ch podpisů jen 48 tisíc platných. Hranice 50 tisíc, potřebná pro registraci do voleb, podnikatel­i utekla o 1 909 podpisů.

Janeček však věří, že verdikt u soudu ještě zvrátí. Stejně jako další vyřazený kandidát, podnikatel Karel Diviš, jemuž podle ministerst­va chybělo jen 116 podpisů. Ten také poukazuje na to, že resort postupoval při vyřazování sporných podpisů příliš přísně. Nejvyšší správní soud o jejich odvolání rozhodne do 14. prosince.

 ?? Foto: K. Janeček a P. Topič, MAFRA ?? Jedna, nebo dva? První číslo průkazu ministerst­vo vyhodnotil­o jako jedničku.
Foto: K. Janeček a P. Topič, MAFRA Jedna, nebo dva? První číslo průkazu ministerst­vo vyhodnotil­o jako jedničku.
 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia