MF DNES

Írán ruší mravnostní policii, řekl prokurátor

-

TEHERÁN Íránský generální prokurátor oznámil zrušení mravnostní policie, jejíž zásah stál u zrodu současných protivládn­ích protestů. Ty si vyžádaly nejméně 300 obětí, nevládní organizace Iran Human Rights se sídlem v Oslu uvádí dokonce na 450 životů.

Podle íránské agentury ISNA generální prokurátor Mohammad Džafar Montazerí mluvil o konci mravnostní policie na sobotním náboženské­m setkání. Ministerst­vo vnitra, které za mravnostní policii zodpovídá, nicméně do včerejška zprávu nijak nekomentov­alo.

„Mravnostní policie nemá s justicí co do činění,“řekl Montazerí na dotaz, proč tato jednotka končí. O den dříve generální prokurátor uvedl, že íránské úřady se chystají přezkoumat zákon, který ženám přikazuje povinně si zakrývat hlavu šátky.

Mezi úkoly mravnostní policie patřil mimo jiné i dohled nad dodržování­m náboženský­ch pravidel včetně nošení šátků na veřejnosti. Téma hidžábů se stalo rozbuškou masových protestů, které propukly po zářijovém úmrtí 22leté Kurdky Mahsá Amíníové. Ta skončila kvůli údajně volně nasazenému hidžábu v cele mravnostní policie a poté zemřela.

Policie tvrdila, že Amíníová zemřela poté, co dostala infarkt, její rodina je však přesvědčen­a, že policisté ženu zbili. Kvůli podílu na smrti Amíníové dala Evropská unie íránskou mravnostní policii na svůj sankční seznam.

Jednotka mravnostní policie, jejíž název v perštině lze přeložit jako „výchovné hlídky“, vznikla v roce 2006 za prezidenta Mahmúda Ahmadínežá­da. Její mužští příslušníc­i nosí charakteri­stické tmavě zelené uniformy a ženy pak černé čádory, které zakrývají hlavu a celé tělo až po kotníky. (ČTK)

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia