MF DNES

Narkos a smrt cestou na levnou liposukci

1,2 milionu Američanů se léčí v Mexiku

- Milan Vodička redaktor MF DNES

Je to tak bizarní, že by to mohl být začátek nějakého filmového thrilleru, na jehož jméno si druhý den už nevzpomene­te: mladá Američanka si jede nechat v Mexiku zmenšit břicho.

V autě s ní sedí tři její přátelé. Jezdí po městě, americká hranice je kilometr odtud. Užívají si to, je to tak nějak chili. Ale najednou nastane narkopeklo jak z filmu: nějací muži jim začnou pálit do auta, pak je vytáhnou, nacpou do kufru a zmizí.

Na konci jsou dva z Američanů mrtví, jeden těžce zraněný.

Pointa je, že to byl omyl. Protože všichni byli černoši, pět tupců z místního gangu si myslelo, že načapali haitské pašeráky drog. Konec je taky jako z filmu: místní narkokarte­l pět pachatelů vydal, nechal je na ulici s rukama spoutanýma a omluvným dopisem.

Ale jak to bývá ve scénáři, skutečný příběh začíná až tady. A je ještě zajímavějš­í než krvavý, ale jinak nijak nový střet nic netušících Američanů s místními řezníky.

Ten příběh je o tom, že přes veškerá varování jezdí do Mexika k lékařům pořád víc Američanů.

Úplně nejzajímav­ější na tom je, že jezdí do míst, před nimiž je výslovně varuje jejich ministerst­vo zahraničí. Město Matamoros, kde se to teď vše semlelo, je ve státu Tamaulipas, kam američtí diplomaté nedoporuču­jí ani strčit nohu. Nebezpečí únosu, oloupení nebo zastřelení je podle nich tak vysoké, že si zasloužilo nejvyšší stupeň. Je to, jako byste jeli na liposukci do Somálska.

Přesto je pro Američany Mexiko zemí doktorsky zaslíbenou. Jen loni jich přijelo 1,2 milionu.

Jezdí tam z celé Ameriky. Smolaři, které teď smetli příliš agilní narkos, tam přijeli až z malého městečka Lake City v Jižní Karolíně. To je 2 300 kilometrů. Asi jako z Prahy do Madridu. To vše kvůli odstranění špeků na břiše.

Jenže ono je to strašně levné. Američané nejezdí do Mexika jen kvůli liposukci. Nechávají si tam dělat zubní hygienu, čistit kanálky a nasazovat umělé zuby. Nechávají si odstraňova­t vrásky, pupky, zvětšovat stydké pysky i reprízovat panenské blány. Ale také si nechávají provádět umělé oplodnění, zúžit žaludek nebo vyměnit kyčelní klouby. Nebo jedou za transplant­ací tkání. Anebo na léčení rakoviny. Do Mexika už se jezdí i s pejsky k veterináři.

Je to obrovský bílý byznys. Těsně u styku kalifornsk­é a arizonské hranice leží na opačné straně, už v Mexiku, šestitisíc­ové městečko Los Algodones. Jsou tam stovky zubních ordinací čekajících na Američany. A tak se městečku, jehož španělský překlad znamená Bavlny, říká Molar City, přičemž molár je zubní stolička. Tamní zubaři (a optici) mají ústřední webovou stránku molarcity.com, kde jsou ceníky, adresy, telefony a dojezdové vzdálenost­i z arizonské Yumy (15 minut) či kalifornsk­ého San Diega (2,5 hodiny).

Všude podél hranice rostou místa, jimž se říká shluky: kliniky, ordinace, k tomu hotely, aby měli příbuzní kde bydlet, nákupní centra.

Z Tijuany, která je mexickým pokračován­ím kalifornsk­ého San Diega, vede k hranici dopravní pruh určený pro zdravotní turisty, aby se mohli vracet domů bez čekání.

Rovněž v Tijuaně otevřeli loni před Vánocemi jen tři minuty od hraničního přechodu třiatřicet­ipatrový komplex, jehož reklama uvádí, že jde o „nejlepší zařízení pro lékařskou turistiku na světě“. Pro pacienty a jejich rodiny jsou tam desítky specialist­ů, hotel, obchody, restaurace.

S pacienty totiž obvykle jezdí příbuzní, protože se to pojímá jako výlet. Pořád se stejně ušetří.

Ceny jsou ve srovnání s těmi v Americe láce. Kdo přijede, ušetří polovinu až sedmdesát procent. U zubařů je to ještě výhodnější. Tam se platí zlomek americké ceny.

Přitom úroveň péče je prý už srovnateln­á. To říkají i američtí experti. Ale jsou tady i jiné výhody. Americké kliniky mají po covidu dlouhé čekací lhůty. To v Mexiku není. A taky tam můžete obejít americké předpisy. Když vám doma řeknou, že jste příliš staří či příliš mladí, aby vám mohli dát nové rameno, řešením je Mexiko. Totéž, když chcete zmenšit žaludek, přestože nejste obézní. Jak si přejete, seňoro, vy platíte, my operujeme.

Je tady jen ta zločinnost. Ale narkos po pacientech nejdou. Útok v Matamoros byla náhoda. Ale i tak kliniky mají řadu bezpečnost­ních opatření. Pacienty vyzvedávaj­í na hranicích mikrobusy, kliniky střeží ozbrojenci. Stálí pacienti si registrují auta v Mexiku, aby americká značka nekřičela, že si řidič koleduje o únos nebo oloupení.

Jak je vidět, výjimečně to ale nevyjde. Nešťastná čtveřice, která to schytala v Matamoros, byla možná až moc v bezstarost­ném módu. Svědčilo by o tom třeba to, že původně jich bylo víc, jenže pátá dívka jménem Cheryl Orangeová jela těch 2 300 kilometrů z Jižní Karolíny, ale na hranicích zjistila, že nemá žádný doklad totožnosti, a tak musí zůstat v USA.

Šok ještě nevyprchal, ale do Mexika už mířili další pacienti. Washington Post narazil na mostě z Browsnvill­e do Matamoros, kudy jela i ona čtveřice na schůzku s narkoosude­m, na jakousi Evelyn Ballardovo­u. Mířila na liposukci. Řekla, že je sice nervózní, ale i když započítá hotel a letenku z Louisiany, kde bydlí, pořád ušetří tisíc dolarů.

 ?? Foto: Reuters ?? Domů v pytli Kriminalis­tičtí technici jdou do márnice pro těla obětí, aby je nechali převézt na mexicko-americkou hranici.
Foto: Reuters Domů v pytli Kriminalis­tičtí technici jdou do márnice pro těla obětí, aby je nechali převézt na mexicko-americkou hranici.
 ?? Foto: archiv ?? Oběti omylu. Dívka vlevo jela s přáteli na levnou liposukci hned za hranice. Tam si je narcos spletli s haitským drogovým gangem, všechny unesli a dva muže zabili, třetího těžce zranili. Pro smrt si jeli 2 300 km.
Foto: archiv Oběti omylu. Dívka vlevo jela s přáteli na levnou liposukci hned za hranice. Tam si je narcos spletli s haitským drogovým gangem, všechny unesli a dva muže zabili, třetího těžce zranili. Pro smrt si jeli 2 300 km.
 ?? Foto: archiv ?? Kartel vydal pachatele Pět příliš agilních narcos, kteří se spletli a zabili nevinné, vydal jejich kartel. Nechal je spoutané na ulici.
Foto: archiv Kartel vydal pachatele Pět příliš agilních narcos, kteří se spletli a zabili nevinné, vydal jejich kartel. Nechal je spoutané na ulici.
 ?? Foto: archiv ?? Omluva Kartel k pachatelům přidal i omluvný dopis.
Foto: archiv Omluva Kartel k pachatelům přidal i omluvný dopis.
 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia