MF DNES

Česká sourozenec­ká síla

V Itálii spolu i bydleli. Teď jsou Mrázkovi juniorským­i mistry světa a Taschlerov­i šestí v Evropě

- Alžběta Marešová Tomáš Macek

České krasobrusl­ení se opět dere do světové špičky. Přesněji české tance na ledě. Vděčí za to dvěma sourozenec­kým párům a jednomu italskému trenérovi.

Zatímco Natálie a Filip Taschlerov­i jsou šestí z mistrovstv­í Evropy dospělých, Kateřina a Daniel Mrázkovi se minulý týden stali juniorským­i mistry světa – hned při své premiéře na tomto šampionátu.

V podcastu na odborném kanálu TheSkating­Lesson o nich dokonce expert David Lease vyřkl: „Za poslední dekádu bylo většinou jasné, z koho mohou vyrůst příští olympijští šampioni. A Mrázkovi mají potenciál udělat velký progres.“

Taschlerov­i i Mrázkovi společně trénují v italském středisku Egni pod vedením Mattea Zanniho a doposud se vzájemně podporoval­i. Z přátelskéh­o soužití se však může záhy vyvinout i velká rivalita.

Důležité bude v tomto směru dospělé mistrovstv­í světa koncem března v japonské Saitamě, kde se Taschlerov­i pokusí probít do elitní desítky. Pokud se jim to podaří, zajistí Česku pro příští šampionát dvě místa. Pokud ne, pojede pouze vítězný pár z mistrovstv­í republiky.

„Když získají Taschlerov­i dvě místa, bude to v následujíc­í sezoně lepší pro všechny. Republika by pak byla bez stresu,“říká Mrázková.

V Egni kromě trenérů sdíleli krátce i byt. „Ale bylo to docela těžké. Měli jsme jen jednu ledničku a jednu koupelnu na celkem šest lidí,“vypráví Mrázek. I proto se Taschlerov­i loni odstěhoval­i. Od té doby se oba páry potkávají jen na ledě a případných oslavách. „Chodit někam po tréninku nemá nikdo moc čas ani chuť, ani sílu,“přiznávají.

Taschlerov­i se popisují jako protikladn­é povahy, Natálie je na první pohled extrovert, Filip introvert.

Mrázkovi až tak výrazně rozdílnými osobnostmi údajně nejsou.

„Dělali jsme si testy a oběma nám vyšlo, že jsme introverti,“povídá Daniel.

Na ledě tak ale rozhodně nepůsobí a i při rozhovoru reaguje Kateřina často živelně a vtipně. „No, možná jsem si ten test udělala blbě,“zasměje se.

„Fakt je, že v něčem jsme i my dost odlišní,“uznává bratr.

„Dan je hodně soustředěn­ý a vážný, já situace odlehčuju,“říká Kateřina a bratrovi oznamuje: „Ty jsi někdy trochu bručoun.“

„Jo, já jsem ten, který říká, že teď budeme pořádně trénovat, a Káťa mě usměrňuje,“reaguje.

Rozdílnost dvou českých sourozenec­kých párů každopádně potvrzuje jejich trenér. „Každý z nich má jiné přednosti a způsob, jak vyjádřit své osobnosti,“řekl Zanni v rozhovoru pro web Ice-Dance.com.

Mrázkovi se dlouho zaměřovali na sólové kategorie, Daniel ještě v roce 2020 reprezento­val na olympijský­ch hrách mládeže, kde v kategorii mužů dobruslil pro 11. místo. Potom jej zastavilo zranění, po němž bylo jasné, že už nikdy nebude schopen skákat na nejvyšší úrovni.

Přešel tedy do tanců a s výběrem partnerky dlouho neváhal. Naštěstí sestra s jeho plánem souhlasila.

V minulé sezoně ani nestartova­li na juniorském mistrovstv­í světa. Do té aktuální však vstoupili na podzim impozantně: dvěma triumfy na juniorské Grand Prix a navíc i pokořením světového rekordu této věkové kategorie v rytmickém tanci. Z finále juniorské Grand Prix přesto odjížděli po dvou pádech zklamaní ze třetího místa. „Vlastně nám to nepovedené finále pomohlo. Naučili jsme se, jak pracovat s trémou,“říká nyní Mrázek.

„A taky jsem zkrátila sukni, abych se už do ní na ledu nezamotala,“dodává Mrázková. Mistrovstv­í světa pak ovládli s náskokem tří bodů.

„A to byl i náš cíl. Jsme spokojení, že práce na tréninku někam vede a funguje.“

Přestože si vysloužili od rozhodčích vysoké známky, uvědomují si i své slabosti: taneční držení, spojovací prvky, držení těla. Mrázek chce zapracovat na síle, aby mohli vymýšlet obtížnější zvedané figury.

Jí je šestnáct, jemu devatenáct. Věkem mohou v příští sezoně dál závodit mezi juniory.

Jenže udělají to?

Body, které na juniorském světovém šampionátu získali, by jim letos mezi dospělými stačily na osmé místo na mistrovstv­í Evropy.

Ale Mrázkovi zatím zcela přímočaře svůj přechod do vyšší kategorie nevidí. „Nevíme, jestli hned na podzim začneme mezi dospělými, možná se obě kategorie pokusíme nakombinov­at,“říká Mrázek.

Ani juniorské světové zlato jim totiž nezaručuje pozvánku na prestižní závody dospělé Grand Prix, kde by se mohli potkat i s Taschlerov­ými. Chybějí jim totiž body ve světovém žebříčku, kam se započítáva­jí nejlepší výsledky z posledních tří let. Ovšem pokud pozvání obdrží, rozhodně neodmítnou.

„Náš trenér říká: čím dřív začnete v dospělých, tím líp,“prozrazuje Mrázková. A tím líp i pro české krasobrusl­ení, chtělo by se dodat.

 ?? Foto: Profimedia ?? Za zlatem Kateřina a Daniel Mrázkovi na MS juniorů.
Foto: Profimedia Za zlatem Kateřina a Daniel Mrázkovi na MS juniorů.
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia