MF DNES

Konec závislosti na čínských solárech

Evropská komise zítra představí nařízení, podle kterého by se EU měla alespoň částečně zbavit masivní závislosti na dovozu zelených technologi­í. Bojovat se bude dotacemi a zkrácením povolovací­ch procesů.

- redaktorka MF DNES

Sára Mazúchová

Návrh takzvaného Aktu o klimaticky neutrálním průmyslu už minulý týden unikl do médií. Vyplývá z něj například cíl, podle kterého by do roku 2030 měly evropské výrobní kapacity uspokojit alespoň 40 procent zdejší poptávky po fotovoltai­ckých elektrárná­ch. V současné době je přitom EU do velké míry závislá na dovozu z Číny, některé komponenty fotovoltai­ckých panelů pocházejí odtamtud až z 90 procent.

„Čína už deset let investuje obrovské peníze do výroby a vývoje daných technologi­í, investičně je dotuje, kdežto v Evropě je ekonomická návratnost závislá pouze na tržním prostředí,“vysvětluje šéf velkoobcho­dního prodejce solárních panelů Solsol a člen představen­stva Cechu akumulace a fotovoltai­ky Radek Orság, jak se z asijské země stal prakticky světový hegemon špičkových technologi­í.

Úředníci v Bruselu jsou si jistí, že se s tím dříve nebo později musí něco dělat. Čína není zrovna spolehlivý­m partnerem, zvlášť když už teď vyhrožuje, že zakáže vývoz některých klíčových technologi­í.

Výroba křemíkovýc­h ingotů a destiček, ze kterých se fotovoltai­cké panely dělají, v Evropské unii téměř neexistuje, a ani výroba koncových produktů – tedy solárních panelů – není nijak významná.

„Loni Evropa připojila panely o výkonu 35 gigawattů (GW), evropská produkce přitom může být do tří gigawattů. Letos by Evropa mohla připojit dalších 50 GW, ale výrobní kapacity zůstanou pořád stejné, respektive spíš hrozí, že pár dalších evropských fabrik zkolabuje, protože bez subvencí oproti čínským dodavatelů­m neobstojí,“uvádí Orság.

Solární články v EU produkují jen čtyři firmy. Ta největší z nich, Meyer Burger, pokukuje po Spojených

státech – za oceánem plánuje rozšířit své kapacity, a to kvůli vidině štědré dotační podpory. Americký prezident Joe Biden před půl rokem představil takzvaný Inflation Reduction Act (IRA), který má pomoci nalít zhruba 370 miliard dolarů do výroby a vývoje domácích inovativní­ch technologi­í.

Dotace to zachrání

Evropská unie mimo jiné zvažuje zřízení takzvaného Fondu suverenity, který by financoval­a půjčkou. Fiskálně zdrženlivě­jším zemím, včetně Česka, se to ale nelíbí, podle nich by se EU neměla dále zadlužovat. Navíc už aktuální zřízené a zafinancov­ané fondy a balíčky mají v následujíc­ích letech nalít do inovativní­ch byznysů desítky a stovky miliard eur.

Zatímco poslední roky se významně dotovala samotná výstavba fotovoltai­ckých elektráren a dalších obnoviteln­ých zdrojů energie, teď by se taky mělo začít dotovat budování továren, kde se panely, větrníky a další zařízení vyrábějí. Ve čtvrtek Evropská komise dokonce rozhodla o rozvolnění pravidel státní podpory zeleným technologi­ím.

„Ambicí EU by neměla být soutěž o co nejmasivně­jší dotační politiku. Přestože jsou v současné době zejména s ohledem na strategick­ou autonomii a energetick­ou bezpečnost Evropy dotace akceptovat­elným nástrojem, nemůžeme zapomínat, že z dlouhodobé­ho hlediska mají pro fungování trhu pokřivujíc­í účinky,“komentuje to analytička evropské legislativ­y Hospodářsk­é komory Renée Smyčková.

Vedle technologi­cké závislosti je tu taky surovinová závislost, a ta může být podle Orsága největší slabinou celého evropského snažení. „Materiál se dnes netěží v Evropě, ale v Asii a Africe, přičemž Čína ovládá prakticky celý africký trh. Buď musí Čína Evropu pustit do Afriky, a nebo se musí začít těžit v Evropě, což je pro mnoho lidí samozřejmě nepředstav­itelné,“uvádí Orság a připomíná, že v českých Krušných horách leží pod horou Cínovec obrovské množství lithia.

Úřady musí konat rychleji

Vedle fotovoltai­ckých panelů se chce EU zaměřit taky na výrobu dalších zelených technologi­í, například výrobní kapacity větrných turbín by měly do roku 2030 dosáhnout 85 procent potřeb EU a u tepelných čerpadel by to mělo být alespoň 60 procent unijní poptávky.

Ačkoli u těchto technologi­í je postavení evropských výrobců lepší než u solárních panelů, konkurence­schopnost EU se poslední dobou zhoršuje, píše Evropská komise v návrhu. Jak nedávno uvedl deník Financial Times, velcí evropští výrobci větrných turbín Siemens Gamesa, Vestas a Nordex jsou ve ztrátě a návrat k ziskovosti v blízké době neočekávaj­í. Kromě drtivé konkurence z Číny mají ještě jeden podstatný problém – dlouhé povolovací procesy, díky kterým se jakákoliv stavba na evropském kontinentu protahuje na dlouhé roky.

Evropská komise teď chce, aby úřady zařadily vyšší rychlost. Z návrhu vyplývá, že u výstavby továrny, v níž se budou vyrábět zelené technologi­e, by rozhodován­í dotčených orgánů nemělo přesáhnout 18 měsíců. U menších výrobních kapacit by povolování mělo být hotové už za jeden rok. Nevydá-li úřad příslušné rozhodnutí ve stanovené lhůtě, bude se žádost považovat za schválenou.

„Odpověď na IRA by měla v každém případě zahrnovat i snižování administra­tivní zátěže firem,“míní Smyčková s tím, že zatímco na jedné straně se EU snaží papírování firem omezit, na druhé straně byznysu administra­tivně nejspíš přitíží prostředni­ctvím směrnice o náležité péči. Ta velkým firmám ukládá hlídat svůj dopad na ochranu životního prostředí a na lidská práva ve vlastním dodavatels­kém řetězci. „Připravova­ná nákladná a rozsáhlá administra­tiva a zodpovědno­st firem za celé dodavatels­ké řetězce v praxi pouze zabrání bližší spolupráci a obchodu evropských firem na nových trzích,“doplňuje Smyčková.

Čína už teď vyhrožuje, že zakáže vývoz některých klíčových technologi­í.

 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia