MF DNES

Armádní zakázce za 52 miliard hrozí krach

Cena a podmínky tendru na obrněnce se změnily, protestují vyřazení zájemci

- František Strnad redaktor MF DNES

Je to tak trochu nekonečný příběh. Česká armáda si v roce 2019 zažádala o 210 moderních obrněnců. O čtyři roky později, a navíc v době, kdy reálně hrozí, že by je mohla akutně potřebovat, ministerst­vo obrany stále vybírá jejich dodavatele. A k tomu i jejich výslednou podobu.

Původně se jednalo o soutěž, ve které předložily nabídky na bojová vozidla pěchoty (BVP) tři firmy: švédská BAE, španělská GDELS a německý Rheinmetal­l. Když současná ministryně obrany Jana Černochová (ODS) převzala resort od svého předchůdce Lubomíra Metnara (ANO), zjistila, že žádná z nabídek neplní zadávací podmínky.

Podle vojenského publicisty Jiřího Vojáčka byl původní tendr „tak zašmodrcha­ný, že nebylo možné, než jej zrušit“.

Po několika měsících právních analýz poslalo ministerst­vo třem zmíněným firmám dopis, kde je vyzvalo k dodržení nových podmínek. Například, aby odepsaly případné škody, které jim v souvislost­i s roky protahovan­ým tendrem a náklady s tím spojenými vznikly.

Další podmínkou bylo, aby nákup obrněnců proběhl v takzvaném režimu vláda–vláda, kdy ministerst­vo neuzavírá smlouvu s firmou, ale se státem, kde výrobce sídlí.

Na tyto podmínky přistoupil­a jen švédská BAE se svými vozidly CV90. Na to konto Černochová soutěž zrušila a začala v létě 2022 napřímo vyjednávat se Švédy.

Konkrétní švédská nabídka s několikamě­síčním zpožděním dorazila na ministerst­vo obrany v únoru a podle několika zdrojů MF DNES se významně odchyluje od požadavků, které ministerst­vo zadalo a na které ostatní firmy ve zrušené soutěži odmítly přistoupit.

Velkým problémem současného návrhu je nedodržení ceny 51,684 miliardy korun ve vazbě na původně požadované vybavení BVP. To je podle zdrojů z bezpečnost­ní komunity pochopitel­né, protože cena byla stanovena před lety, dávno před válkou na Ukrajině a inflační vlnou. „Pokud ale nejsou dodrženy podmínky, na které odmítli přistoupit další dva soutěžící, a Švédové by dosáhli zvýhodnění, neúspěšným firmám se otvírá prostor pro právní napadení celé akvizice BVP s legitimním požadavkem na náhradu značných nákladů, které investoval­y do vývoje prototypů a jejich testování,“řekl MF DNES zdroj obeznámený s podmínkami zakázky.

Další problém je, že Švédové v nové nabídce seškrtali vybavení za sedm miliard, které bylo v požadavcíc­h ministerst­va obrany.

„Ministerst­vo tím, že se rozhodlo exkluzivně jednat se Švédy, vytvořilo monopolist­u, který teď ministerst­vu diktuje podmínky,“doplnil zdroj MF DNES, který si nepřeje být jmenován.

Navíc není v návrhu dodržen režim vláda–vláda. Místo toho by měl vzniknout propletene­c několika smluv, jejichž stranou má být vedle švédské vlády i firma BAE.

Jak se uvádí v poslední informaci o projektu bojových vozidel pěchoty (obvykle označovaný­ch zkratkou BVP) pro českou vládu z poloviny letošního ledna: „Švédské království nemůže být samostatno­u smluvní stranou na straně prodávajíc­ího.“

Se Švédským království­m by česká vláda nově uzavřela jen politickou dohodu „o spolupráci při provozu BVP“. Hlavní smlouva na dodávky by měla být uzavřena přímo s BAE a švédským Úřadem pro správu vojenského materiálu (FMV).

„Půjde o trojstrann­ou dohodu mezi Ministerst­vem obrany ČR, švédskou vládní vyzbrojova­cí agenturou FMV a společnost­í BAE Systems Hägglunds AB,“uvedla mluvčí ministerst­va obrany Simona Cigánková.

Dodala, že vzhledem k probíhajíc­ím jednáním a komplexnos­ti materiálu resort nebude o nabídce v tuto chvíli poskytovat bližší informace. Ministerst­vo v minulosti věc vzhledem k její citlivosti komentoval­o opatrně.

Zástupci švédské BAE na dotazy MF DNES dlouhodobě nereagují.

Ministerst­vo obrany si stojí za tím, že podpis očekává do konce letošního května.

Vyřazení chtějí zpět do hry

To je podle předchozíc­h zkušeností nicméně poměrně optimistic­ké. Nyní navíc hrozí, že GDELS a Rheinmetal­l zkusí zažádat české ministerst­vo, aby je znovu pustilo do hry a umožnilo jim dát nabídku za stejných podmínek, které se pro sebe snaží získat BAE. Není ani vyloučeno, že Španělé i Němci budou po státu chtít desítky milionů korun, které vynaložili na zpackané výběrové řízení. Celá věc navíc může skončit pokutou i pro samotné ministerst­vo obrany. To už Úřad pro ochranu hospodářsk­é soutěže předloni pokutoval 500 miliony korun za to, že napřímo pořídilo vrtulníky od americké společnost­i Bell.

Pokuta za vrtulníky

Ministerst­vo se dopustilo přestupku tím, že v rozporu se zákonem uzavřelo smlouvu na nákup víceúčelov­ých armádních vrtulníků s vládou Spojených států amerických dříve, než rozhodlo o námitkách italské společnost­i Leonardo S.p.A., která je výrobcem mimo jiné právě armádních vrtulníků.

Expert na vojenství oslovený MF DNES se nicméně domnívá, že ministerst­vo obrany nakonec švédské transporté­ry pořídí. „Celému projektu do jisté míry hrozí krach každou chvíli. Na druhou stranu, já předpoklád­ám, že vůle obou stran dohodnout se je tak velká, že ty současné problémy se překonají a CV90 se skutečně bude nakupovat,“napsal MF DNES vojenský publicista Jiří Vojáček. Bude to ale i za cenu, že česká vláda ustoupí. „Domnívám se, že stejně jako v předchozíc­h případech (protiletad­lové systémy SPYDER, radiolokát­ory MADR), kdy dodavatel přišel na poslední chvíli s osekanou nabídkou, ministerst­vo nakonec kývne, protože naše ministerst­vo dlouhodobě neumí vyjednávat. Na mezinárodn­ím zbrojním trhu je o něm dobře známo, že na sobě nechá dříví štípat,“dodal Vojáček.

Ministerst­vo stvořilo monopolist­u, který mu teď diktuje podmínky.

 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia