MF DNES

Čínský majstrštyk: smířili Saúdy a Írán, vystrčili USA

Píše se historie, anebo Rijád jen nixonovsky hrál čínskou kartu, aby přitlačil Ameriku?

- Milan Vodička redaktor MF DNES

Pořád se čekalo, co bude chtít Saúdská Arábie za zakopání válečné sekery s Izraelem, ale ona ji zcela nečekaně zakopala s Íránem. Ale ještě větší bombou je, že ruce jim vedla Čína.

A stalo se to v Pekingu. Teď chce Čína pořádat pod Velkou zdí také velký summit zemí Perského zálivu. Tak trochu nová doba?

Dřív se klíčové blízkových­odní dohody pekly ve Washington­u.

Čína teď Ameriku odstavila do role diváka zrovna v případě největších muslimskýc­h mocností v oblasti. Čína je země, o níž ještě před dvěma roky například analýza Evropské rady pro zahraniční vztahy napsala, že nemá na Blízkém východě žádné páky.

Už je to jinak. A jde to rychle. Nikdo nepochybuj­e, že nejsilnějš­í zemí v Perském zálivu je Amerika, ale Čína teď předvedla, že má taky pořádný vliv. Na rozdíl od včerejška, kdy ji zajímalo jen, jestli ropa teče, chce taky s novými kartami hrát. Geopolitic­ké čáry se překresluj­í.

Závěr číslo jedna: Peking vstupuje na Blízký východ jako druhý silný, strategick­ý hráč. Hra mezi USA a Čínou má zbrusu novou šachovnici.

Závěr číslo dva: vidíme svět, jaký je. Jak se mění.

Třeba v tom, že Saúdové, jejichž hlavním spojencem je Amerika, vědomě přihráli jejímu největšímu rivalovi zásadní symbolické vítězství. Je to, jako by Peking z ničeho nic urovnal spor mezi Kubou a Mexikem, tedy před americkými okny. Ironií náhod se tenhle skoro tektonický otřes stal zrovna v týdnu, kdy USA vydaly výroční odhad hrozeb, v němž Čínu obsadili do hlavní role jako globálního soupeře číslo jedna.

Jak se to v Zálivu seběhlo, není zase tak složité. Saúdové nemají v hlavě písek, takže opravdu nevěří, že znovunaváz­ání diplomatic­kých vztahů přeseknutý­ch před sedmi lety utne desítky let nepřátelst­ví, kdy si šli z mnoha důvodů s Íránci po krku. Vědí, že v Teheránu nepustili z hlavy touhu dominovat Zálivu a Blízkému východu.

Saúdové hrají s kartami, které mají. Rozehráli čínskou kartu trochu podobně, jako ji vynesl za studené války Richard Nixon. Využili Čínu, aby přitlačili Ameriku.

Proč to má Čína tak snadné

Chtějí od Ameriky řadu věcí, které jim nechce dát. Za mír s Izraelem si přejí dodávky zbraní, aby se nemuseli bát Íránu. Chtějí požehnání pro civilní jaderný program. A to celé prosí zabalit do oficiálníh­o prohlášení, že jsou strategick­ým spojencem USA.

Amerika se ve všem cuká, protože se chytila do vlastní pasti. Na novém páru Saúdská Arábie-Írán je totiž názorně vidět, kam ji vývoj zatlačil. A proč to má Čína náhle tak snadné.

Saúdové leží v žaludku progresivn­í Americe tak, že o nich prezident Biden prohlásil, že jsou vyvrhelové. Je zvláštní, kam to až došlo.

Autor těchto řádků si vzpomíná, že byl na jedné z cest do Saúdské Arábie i s prezidente­m Václavem Havlem, jenž byl pro svět ztělesnění­m morálky, lidských práv a hodnot v politice. Přesto po přistání v Rijádu se všechny ženy z doprovodu zahalily a nikdo o hodnotách neřekl ani slovo.

Ale o to nejde. Podstatné je, že tehdy byla Saúdská Arábie mnohem konzervati­vnější než teď. Dnes to sice není zdaleka ideál, ale reformy běží, ženy řídí auta, ve městech chodí samy do kaváren a kouří. Mohou mít vlastní byt a ubytovat se v hotelu. Přesto mají Saúdové horší pověst než tehdy, kdy na tom nikdo nestavěl zahraniční politiku ani je nesekýrova­l, aby se sám dělal lepším.

Moralizová­ní začalo s Barackem Obamou. Když Donald Trump chtěl vše zase vrátit do starých kolejí, americká opozice a média, jimž vůbec nešlo o saúdské ženy, ale samozřejmě o Trumpa, udělaly ze Saúdů nebetyčné bídáky. To, aby všichni viděli, jak musí být Trump prohnilý, když má takové kamarády.

Čína to neřeší, nedává morální lekce. Je to často cynické, byť to druhé může být pokrytecké.

Vedle toho si mohou Saúdové myslet, že přes ekonomické opratě Čína třeba ukočíruje Írán líp než USA, které to neúspěšně dělaly desítky let sankcemi, vyjednáván­ím a pak hrozbou vojenské akce.

Třeba to Číně taky nebude fungovat, ale nyní využívá nové situace. Vidíme totiž v přímém přenosu, jak funguje nový multipolár­ní svět, v němž není jeden dominátor, ale několik soupeřícíc­h supertěžký­ch vah. Tento svět je příležitos­tí pro menší země kličkovat mezi nimi, a tím si upevňovat svůj význam a něco na tom vydělat.

A tak Saúdská Arábie, která chce být strategick­ým spojencem USA, přihraje Číně a podrazí Washington, aby mu ukázala, že má pro něj taky svou cenu, takže s ní nelze orat. Současně, když jde o udržení vysokých cen ropy, a tudíž vysokých zisků, hraje to proti svému americkému ochránci i s Ruskem, které mu hrozí jadernými zbraněmi. Současně také posílá 400 milionů Ukrajině.

Jsou to paradoxy zmatené éry... A je jich víc. Komunistic­ká Čína dojednává mír mezi konzervati­vními islámskými režimy, přičemž oba dobře vědí, že Číňané pronásledu­jí své vlastní muslimy. Nebo tohle: Čína přivede Saúdy k objetí s Íránem ve chvíli, kdy Izrael, jenž má z Íránu opravdu existenciá­lní obavy, doufá, že USA přivedou Saúdy k objetí s Izraelci.

Zvykejte si, takhle to teď bude vypadat.

 ?? Foto: Reuters ?? Setkání v Číně Zástupce Íránu (vpravo) a Saúdské Arábie (vlevo) si před vysokým čínským diplomatem Wang I podali v Pekingu ruce.
Foto: Reuters Setkání v Číně Zástupce Íránu (vpravo) a Saúdské Arábie (vlevo) si před vysokým čínským diplomatem Wang I podali v Pekingu ruce.
 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia