MF DNES

Sociální sítě ženou mladé na plastické operace

-

Ve Francii se snižuje průměrný věk lidí, kteří mění svůj vzhled pomocí estetickýc­h zákroků nebo plastické chirurgie.

Zatímco v minulosti si nechaly dělat liposukci nebo úpravu poprsí zejména starší ženy, dnes tvoří velkou část klientek ženy do 35 let. Novinářka a spoluautor­ka studie na toto téma Elsa Mariová dokonce hovoří o „zrození skalpelové generace“.

„V posledních letech už estetická chirurgie nemá společensk­é hranice. Dříve byla vyhrazena spíše pro bohaté vrstvy, nyní je skalpel populární i na předměstíc­h a zákroky jsou dostupné i pro lidi s nižšími příjmy, například díky levným operacím v Turecku nebo v Tunisku,“uvedla Mariová.

V roce 2019 podstoupil­o estetický zákrok více žen mezi 18 a 35 lety než žen mezi 50 a 60 a růst zájmu mladší generace nadále stoupá, dodává druhá autorka studie Ariane Riou. Někteří mladí jsou ochotní třeba i prodat auto, aby si mohli dovolit operaci v řádu tisíců eur (desítky tisíc korun), dodala.

Závislost na zákrocích

Trend podle Riouové vypovídá o „netrpělivo­sti dnešní mladé generace“a také o tom, že se mladí lidé nedovedou mít rádi bez vnější pomoci.

Stále častěji jsou klienty estetickýc­h chirurgů i muži. Mají zájem například o nastřelová­ní vlasů, liposukci a zvětšení penisu, vyjmenováv­á Mariová.

Za rostoucí touhou po tomto typu zákroků jsou sociální sítě, zejména TikTok a Instagram, míní šéf odborů plastickýc­h chirurgů Adel Louafi. Influenceř­i dnes podle něj nahradili ikony ze stránek časopisů a internet narušuje u dospívajíc­ích jejich vnímání sebe sama. Mariová zmiňuje také škodlivý vliv televizníc­h reality show.

Odborníci i autorky studie upozorňují na rizika estetickýc­h zákroků. Část pacientů se nechá ovlivnit kontakty ze sociálních sítí a je ochotna kvůli ceně využít služeb lidí bez dostatečný­ch osvědčení.

Hrozí i amputace

Hrozbou je i možná závislost na estetické chirurgii. V poslední době se objevil „znepokojiv­ý nárůst vážných obtíží spojených s aplikací kyseliny hyaluronov­é“, varuje Louafi. U několika pacientek napravoval neodborné zákroky svých předchůdců, potýkal se s gangrénou, záněty, nebo dokonce amputací části rtů nebo nosu.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia