MF DNES

Českým bankám krach nehrozí

- — Sabina Ali

Americké padlé banky jsou v úplně jiné situaci než ty v tuzemsku. Proto se do Evropy potíže nepřelijí. „S největší pravděpodo­bností Česku nic takového nehrozí,“říká analytik XTB Jiří Tyleček. Komplikace by mohla přinést pouze panika, varuje.

Co mají nedávné krachy amerických bank společného?

Pády bank určitě jsou propojené. Projevily se u nich problémy, které vznikly kvůli tomu, že tyto banky měly vysoká depozita (finanční vklady, pozn. red.). Za část z nich koupily „bezpečné“americké dluhopisy, jenže s růstem úrokových sazeb šla cena dluhopisů dolů.

Zároveň se padlé banky specializo­valy na začínající firmy. Přitom právě v těchto sektorech vysychá likvidita (schopnost převést majetek na peníze, pozn. red.) zvláště rychle, když úroky rostou. Potřeboval­y proto nějaká depozita převést, což spolu s dalšími faktory zapříčinil­o nedostatek likvidity v samotných bankách.

Hrozí situace jako v roce 2008, kdy padla banka Lehman Brothers, na kterou navázaly krachy desítek bank?

To si nemyslím, i když zcela vyloučit se to nedá. Důvody tehdejšího pádu byly daleko závažnější, šlo o propady v souvislost­i s hypotékami, které se týkaly celého bankovního sektoru. Současný problém je izolovaněj­ší, měl by se týkat pouze několika bank. Rizikem je ale psychologi­cký efekt a panika. Žádná banka neustojí, pokud její klienti začnou houfně vybírat peníze.

Jak padá situace na banky v tuzemsku, mohou padnout také?

S největší pravděpodo­bností Česku nic takového nehrozí, ale pokud by panika přerostla v další velké výprodeje, tak jejich akciím se další propady nevyhnou.

Neměla by tamní centrální banka Fed přestat zvyšovat úrokové sazby, kterými se snaží bojovat s inflací?

Boj s inflací je hlavní úkol Fedu. Vedle toho ale také musí dbát na finanční stabilitu, kterou podle mě upřednostn­í. Pád banky je totiž alespoň krátkodobě daleko větší problém než inflace. Z tohoto pohledu určitě růst sazeb zpomalí a sazby možná na příštím zasedání vůbec neporostou. Vše ale závisí na aktuálním vývoji situace. Pokud se Fedu podaří ji uklidnit, tak je možné, že s úroky zpomalí jen na březnovém zasedání, jak se vrátí k růstu.

 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia