MF DNES

Kupka chce oddálit zavedení Euro 7

-

Zavedení emisní normy Euro 7 by v současné době ohrozilo celoevrops­ký automobilo­vý průmysl a zároveň by nemělo ani dostatečný dopad na životní prostředí. Česko proto bude prosazovat zmírnění a odklad účinnosti některých navrhovaný­ch pravidel, uvedl ministr dopravy Martin Kupka (ODS).

Kupka se ve Francii sešel s ministry dopravy Německa, Itálie a Polska, k jednání se na dálku připojili i zástupci Slovenska, Rumunska, Portugalsk­a a Maďarska. Mezi hlavní odpůrce návrhu patří právě Itálie a Německo, kde je stejně jako v Česku automobilo­vý průmysl důležitou součástí ekonomiky.

Norma Euro 7 by podle Kupky mohla škodit životnímu prostředí, jelikož „by přispěla ke stárnutí automobilo­vé flotily v ulicích“.

Norma, kterou navrhla Evropská komise, má mimo jiné omezit zplodiny oxidů dusíku a pevných částic vypouštěný­ch do ovzduší. Vozidla jí budou muset vyhovovat dvakrát déle než dosavadním standardům a bude se vztahovat i na brzdy a pneumatiky. Vozy mají mít navíc čidla, která umožní kdykoliv emise zkontrolov­at.

Pokud pravidla schválí členské země a Evropský parlament, měla by pro nová osobní auta platit od poloviny roku 2025, pro nákladní vozy o dva roky později. Kupka nicméně doufá nejen ve změnu „nerealisti­ckých požadavků“, které by Euro 7 kladlo na automobilo­vý průmysl, ale i v odložení začátku platnosti normy alespoň o čtyři roky.

Zpravodaje­m pro Euro 7 za Evropský parlament je český europoslan­ec Alexandr Vondra z frakce Evropských konzervati­vců a reformistů. Ten řekl, že vyjednáván­í jsou teprve na začátku a že si je jistý, že změny se prosadit podaří.

Kritika pravidel, která patrně zvýší výrobní náklady v době, kdy automobilk­y investují do produkce elektromob­ilů kvůli chystanému zákazu aut s klasickými spalovacím­i motory, zní dlouhodobě také od výrobců. Komise odhaduje, že se norma do ceny nových aut promítne v řádu tisíců korun, výrobci mluví o desítkách tisíc.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia