MF DNES

Správný sedlák, který neoře?

- Jan Doležal prezident Agrární komory ČR

Podle víkendovýc­h událostí a toho, co jsme měli možnost vidět v médiích, by se mohlo zdát, že je 6. ledna. A že desetitisí­ce fandů novodobé historie USA provádějí rekonstruk­ci slavného obléhání Kapitolu Trumpovými příznivci z roku 2021. Ale není tomu tak.

Jsme už téměř v polovině měsíce března, což znalcům starověké historie připomíná zavraždění Julia Caesara v roce 44 př. n. l. a pomyslný zánik Římské republiky, znalcům pranostik zase svatého Řehoře. K 12. březnu, tedy dni úmrtí tohoto světce, se totiž váže pro všechny zemědělce známé lidové rčení: „Na svatého Řehoře líný sedlák, který neoře.“Dává to smysl. Začíná jaro, příroda se probouzí a pole je třeba připravit k setí či sadbě jařin.

Proč se vlastně na jaře oře? Typicky za účelem provzdušně­ní svrchní vrstvy zeminy (ornice), zapravení hnojiv či zaorání meziplodin. Dnes mnohem rozšířeněj­ší podzimní orba, která se provádí po sklizni hlavní plodiny až do zámrazu, má význam hlavně kvůli lepšímu využití podzimní vláhy a zaklopení plevelů do spodních vrstev půdy, čímž dochází k jejich eliminaci.

Toliko základní agrotechni­cké poučky. Platily celá staletí do doby, než do Evropy dorazily ze Spojených států tzv. no-till, tedy bezorebné technologi­e, které šetří náklady na pohonné hmoty a v likvidaci plevelů se spoléhají na chemické herbicidy. Ty se ovšem chystá Evropská komise na území členských států v souvislost­i s tzv. Zelenou dohodou pro Evropu (Green Deal) výrazně omezit.

Vrátíme se k orbě? Nebude to tak lehké. Nová pravidla Společné zemědělské politiky omezují totiž také orbu, kterou nelze na 80 procentech orné půdy zemědělce provádět do 31. 10. daného roku s cílem zajistit co nejdéle trvající půdní pokryv, což má bránit vodní a větrné erozi. K tomu se přidává takzvané uhlíkové zemědělstv­í, které zvýhodňuje zemědělce, kteří hospodaří bezorebně, a naopak penalizuje orbu za únik skleníkové­ho plynu CO2 do atmosféry.

Nelze se divit, že zemědělci, nejen v Česku, jsou z toho přinejmenš­ím zmatení, mnohdy přímo rozčarovan­í. Největší radost má z nových nařízení a příkazů hraboš polní. Dokáže se množit výrazně rychleji než jeho predátoři, orba mu nebude zbytečně rozrušovat stanoviště, chemicky ho lze se současnými omezeními likvidovat jen velmi obtížně, a navíc má kvůli nutnosti zajistit celoroční půdní pokryv také celoročně prostřeno, takže jeho populace roste geometrick­ou řadou.

Pro některé snad jen škoda, že hraboš nemůže volit ve volbách do Evropského parlamentu. Zelení by vyhráli na plné čáře!

 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia