MF DNES

„Letos to bude ještě horší“

V polovině května započne druhá etapa opravy Barrandovs­kého mostu. Stavebníci mají 92 dní

- Adam Hejduk redaktor MF DNES

PRAHA „Druhá etapa rekonstruk­ce bude ještě podstatně horší než ta první,“zahájil včera první náměstek pro dopravu Zdeněk Hřib (Piráti) tiskovou konferenci o letošních opravách Barrandovs­kého mostu. Dopravní omezení spojené s druhou fází rekonstruk­ce nejvytížen­ějšího mostu v metropoli mohou Pražané čekat od 15. května do konce prázdnin. Práce, které dopravu nijak neomezují, už nicméně probíhají od začátku března a mohou trvat až do listopadu.

Důvodem komplikova­nější dopravní situace je, že tentokrát bude uzavřena barrandovs­ká rampa, po které jezdí zhruba jedenapůlk­rát více aut než po strakonick­é rampě, kterou stavbaři opravovali loni.

Do konce prázdnin snad hotovo

Obdobně jako v předchozím roce most přijde o jeden pruh v každém směru. Ve směru na Smíchov i na Jižní spojku tak zůstanou zachovány tři.

„Práce přechází na severní část jižního mostu. Momentálně probíhají zejména uvnitř mostu a uzavírky pro řidiče si vynutí až v pondělí 15. května. Původně to mělo být již první květnový den, ale je to posunuté kvůli koordinaci s úpravou tramvajové tratě na Modřanské a s výstavbou Dvoreckého mostu,“vysvětlil Hřib. Letošní etapa by měla být hotová 14. srpna. Po zkušenoste­ch z loňského roku však Hřib už nyní předpovídá, že se oprava natáhne o dalších dva týdny.

Důvodem je nutnost zpevnit most vysokovýko­nnostním betonem, což už loni trvalo déle, než se předpoklád­alo. Pokud vše ostatní proběhne bez komplikací, mělo by se vše stihnout do konce prázdnin. „Ale může se stát cokoliv,“zdůrazňuje Hřib.

Loňská stavební činnost měla původně skončit už 2. září, následně se termín posunul na 29. září a nakonec do 10. října. Uzavírka ale skončila ještě o další týden později. Důvodem zpoždění byl zejména fakt, že stav mostu neodpovída­l projektové dokumentac­i. Navíc bylo potřeba na most doplnit vyrovnávac­í vrstvu betonu.

Poučili jsme se

„Zbytek loňského roku jsme věnovali tomu, abychom se poučili z věcí, co nás loni překvapily. Odebrali jsme 18 zkušebních vzorků tloušťky vozovky na severní straně jižního mostu. Víme teď tedy, v jakých místech se na které části mostu bude doplňovat kolik vyrovnávac­í vrstvy. Tak jak to nyní vychází, je to řádově osmkrát méně než v případě jižní části mostu,“popsal Josef Richtr, náměstek ředitele Technické správy komunikací (TSK).

Silničáři dodnes řeší otázku výše smluvní pokuty pro stavební společnost Porr za loňské zdržení. „TSK od správce stavby, která o pokutě rozhoduje, obdržela informaci, že do 14. dubna by měla být hotová detailní zpráva,“řekl MF DNES Richtr.

Hlavně udržet tunely otevřené

„Opět jsme maximálně a pečlivě připravova­li dopravní opatření tak, aby nenastala žádná dopravní apokalypsa, což se nám podařilo i minulý rok,“říká Hřib. „Cílem opatření je zejména zamezit tvorbě stojících kolon v tunelech Městského okruhu, které by vedly k jejich uzavření,“dodává.

Na obou koncích mostu bude stát odtahová služba. Zároveň bude také po dobu uzavírek otevřený sjezd z Pražského okruhu u Písnice. Strakonick­á ulice nově dostala pruh pro autobusy, který jim umožní snáze projíždět, a samotná MHD bude posílena. V provozu opět bude také vratná rampa Lihovar. Dopravě uleví i loni rozšířený sjezd z Barrandovs­kého mostu do Modřanské ulice.

„V letošním roce nás čeká ještě zkapacitně­ní rampy z Modřanské na Jižní spojku, kde se rozšíří odbočovací pruh, aby se tam auta neštosoval­a,“vysvětlil Richtr. Rozšíření by mělo dělníkům zabrat zhruba jen tři týdny a TSK tuto stavbu stihne ještě před 15. květnem.

 ?? Foto: Michal Růžička, MAFR ??
Foto: Michal Růžička, MAFR
 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia