MF DNES

Most objíždějte po Pražském okruhu

- — Adam Hejduk

Objízdné trasy, které by letos měli řidiči při průjezdu metropolí využít, aby se vyhnuli zúženému Barrandovs­kému mostu, jsou velmi podobné těm loňským při první etapě rekonstruk­ce.

„Objízdné trasy opět vedou primárně po Pražském okruhu,“informuje náměstek primátora pro dopravu Zdeněk Hřib (Piráti).

Vytížená Strakonick­á

Zásadní změnou oproti loňskému roku je uzavření barrandovs­ké rampy a naopak možnost využít již opravené strakonick­é rampy. To znamená mnohem větší dopravní komplikace, jelikož je ulice K Barrandovu a příslušná rampa obyčejně mnohem vytíženějš­í než Strakonick­á. Řidiči, kteří přijíždějí do města z jihu či jihozápadu, mají několik možností, jak se dostat z levého břehu na pravý, přičemž každá se liší hustotou dopravy a také vzdálenost­í.

Velmi vytížená bude již zmiňovaná Strakonick­á, která je ale nejkratší cestou vedoucí od Zbraslavi přes Lahovičky k mostu. Dále lze pokračovat až na Smíchov a dostat se na druhý břeh přes Palackého či Jiráskův most.

Kdo si klidně zajede, aby se vyhnul kolonám, může od Zbraslavi pokračovat po Pražském okruhu dál na východ. Na okruhu lze sjet buď už u Písnice, protože tento sjezd se po dobu rekonstruk­ce znovu otevře, a pokračovat dál po Libušské ulici směrem na sever. Cesta vede i o kousek dál přes sjezd na Vestec.

Nejdelší zajížďkou je pokračovat po Pražském okruhu až k dálnici D1 a odtud zamířit do centra po ulicích Brněnská a 5. května.

„Využívejte navigace“

Pro cestu z centra hlavního města lze rovněž využít vícero tras. Ze Smíchova vede cesta na jih po Strakonick­é až do Zbraslavi, odkud se řidič vydá po Pražském okruhu na východ či na západ.

Lidé mohou využít při cestě na jihovýchod také dálnici D1, na kterou je dovede magistrála. Na tu se řidiči ze smíchovské strany dostanou například přes Jiráskův či Palackého most. „Pokud skutečně musíte jet, tak zkuste využít jednu z navigačníc­h aplikací. Ideálně tedy aplikaci Waze, skrze kterou nám pomůžete se sběrem údajů. S nimi pak na městské datové platformě vyhodnocuj­eme uzavírku jako takovou,“uzavírá Hřib.

Velkou hrozbou pro objízdné trasy je Radotínský most mezi tunely, na kterém je kvůli špatnému technickém­u stavu snížená rychlost. Na mostě pak proto vznikají kolony. Podle náměstka ředitele Technické správy komunikací Josefa Richtra by ale do začátku uzavírky na Barrandovs­kém mostě měl být Radotínský most opraven.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia