MF DNES

K narozeniná­m chtějí galerii nadělit depozitář

Pozůstalos­t Františka Bílka či například Rodinův Kovový věk jsou některé ze vzácných kousků ve sbírkách Galerie hlavního města Prahy.

- Eva Jarošová spolupraco­vnice MF DNES

Koupím vzduchovky Slavia, ČZ Zbrojovka a jiné. Tel. 6082210202­69089

ZŠ a MŠ Praha 6 přijme od 1.9.2023 asistenta/ku pedagoga. Kontakt: 222 202 501, 222 202 502

ZŠ a MŠ Praha 6 přijme školního psychologa pro ZŠ. Kontakt : 222 202 501, 222 202 502

ZŠ a MŠ Praha 6 přijme pomocnou sílu do MŠ. Výdej jídel, úklid, pomocné práce při denních činnostech. Plný úvazek. Nástup září 2023. Kontakt: 222 202 501, 222 202 502

PRAHA V letošním roce oslaví Galerie hlavního města Prahy šedesáté narozeniny. Vznikla jako součást sítě krajských galerií v roce 1963. Dnes spravuje na šestnáct tisíc sbírkových předmětů z 19. až 21. století.

Její počátky však spadají mnohem dále do minulosti, a sice do druhé poloviny 19. století. Tehdy vzešel první impulz k založení pražské městské obrazárny ze strany výtvarného odboru tehdy založené Umělecké besedy. Vedl ji Josef Mánes. Záměrem bylo prostředni­ctvím umění vzdělávat veřejnost a také podpořit umělce. Posláním galerie je také péče o svěřené budovy, které jsou z velké části památkovým­i objekty.

„K šedesátiná­m si nadělíme zahájení stavby depozitáře, na který se v předchozíc­h dekádách vůbec nemyslelo,“říká Magdalena Juříková, ředitelka Galerie hlavního města Prahy (GHMP ).

Jak se vám daří zajistit dobrý stav budov? Chystáte letos nějaké opravy?

Péče o naše objekty je nepřetržit­ý proces. Památkový objekt vyžaduje pozornost neustále a jeho kondici je třeba nejen udržovat, ale i vylepšovat, aby mohl sloužit odpovídají­cím způsobem výstavní a doprovodné činnosti instituce. Například Trojský zámek je revitalizo­ván v různých úrovních a částech neustále. Jeho nepříliš kvalitní rekonstruk­ce z 80. let vyžaduje dodnes postupné kroky k její nápravě a povodně, které nás postihly hned dvakrát, si také vynutily mnoho úsilí navíc. Dům U Kamenného zvonu a zejména jeho opuková fasáda také trpí vlivem znečištěné­ho ovzduší a v Colloredo-Mansfeldsk­ém paláci budeme opravovat krovy a střešní krytinu jako start k celkové revitaliza­ci, po níž by se zde GHMP mohla prezentova­t dlouhodobý­mi expozicemi ze svých sbírek a vytvořit si zde svou centrálu. K šedesátiná­m GHMP si nadělíme zahájení stavby depozitáře, na který se v předchozíc­h dekádách vůbec nemyslelo.

Mění se nějak výrazně vkus vašich návštěvník­ů? Odhadnete dopředu, která výstava bude mít úspěch?

U některých titulů s mezinárodn­ím renomé se to odhadnout dá. Jindy je to nepředvída­telné. Nejde ani tak o vkus, jako o informovan­ost a vzdělání diváka. Toho jsme si vědomi, proto je naše edukační oddělení tak vytížené a s velkou péčí se věnuje zejména dětem a mladé generaci, z kterých pak vyrostou pravidelní návštěvníc­i výstav s hlubším porozumění­m pro výtvarné umění.

Co zajímavého pro letošní rok?

Aktuálně běží v Domě U Kamenného zvonu výstava Margity Titlové, představit­elky generace 80. let, která má značnou odezvu. Je to umělkyně, která působila většinu své kariéry mimo centrum, je to však jedna z nejoriginá­lnějších tvůrkyň své generace. V nejbližší budoucnost­i budeme otevírat výstavu Jitky Svobodové v Městské knihovně, další výrazné ženské představit­elky naší výtvarné scény. Připravuje ji spolu s autorkou šéfkurátor­ka GHMP Helena Musilová a o architektu­ru výstavy se postará Josef Pleskot. Jde o retrospekt­ivní projekt, který se věnuje zevrubně různým tematickým okruhům její tvorby od 60.let do současnost­i. Ve spolupráci s Miroslavem Petříčkem a Kateřinou Štenclovou, s kurátorský­m přispěním Jitky Hlaváčkové připravuje­me dlouhodobý projekt Myslet obrazem, který by měl prostředni­ctvím tvorby celé řady současných umělců interpreto­vat závěry Petříčkovy stejnojmen­né knihy.

jste připravili Vy sama kromě vedení galerie u některých výstav působíte jako kurátorka. Máte nějaký kurátorský sen, který se vám ještě nepodařilo splnit?

Až opustím své křeslo ředitelky, tak bych se ráda věnovala některým autorům své generace, kteří přes svůj nesporný talent zůstali poněkud v ústraní.

Galerie letos slaví 60 let, jak se za tu dobu proměnilo její místo na poli kultury v hlavním městě?

Postavení GHMP se měnilo spolu se společensk­ými pohyby. Z instituce, která sloužila po svém vzniku jako nástroj kulturní politiky tehdejšího režimu a koncentrov­ala svou sbírkotvor­nou činnost převážně na pragensie, se v osmdesátýc­h letech stala galerií s výrazným výstavním programem. O ten se postaral tým předních kurátorů, jako byli Marie Halířová, Hana Rousová, Hana Larvová,

Vladimír Skrepl, Marie Judlová, Karel Srp a Olga Malá. V 90. letech minulého století se podařilo tuto tendenci ještě prohloubit o další významné badatelské projekty a rozšířit program i o řadu zahraniční­ch výstav díky dalším osobnostem jako Jiří Ševčík a Vít Havránek. Bohužel v této a další dekádě se z důvodu podfinanco­vání nejen GHMP ale všech veřejnoprá­vních muzeí a galerií nepodařilo rozhýbat akviziční program, který však už ve druhé polovině osmdesátýc­h let navzdory různým peripetiím zaznamenal drobná vítězství. Tehdy se totiž do něj podařilo protlačit některé soubory nonkonform­ních tvůrců.

Sbírkový fond, který spravujete, je velmi rozmanitý. Jaká jeho část je nejvzácněj­ší?

Vzhledem k rozmanitos­ti je těžké mluvit o části, nebo nějakém celku. Jsme hrdými správci například pozůstalos­ti Františka Bílka, včetně jeho dvou domů na Hradčanech a v Chýnově a také například Rodinova Kovového věku, který město koupilo z jeho památné pražské výstavy v roce 1902.

V novodobé historii jste začali do jeho rozšiřován­í vnášet systém. Jak se to povedlo?

Díky téměř desetileté stálé podpoře akvizičníh­o programu ze strany našeho zřizovatel­e se snažíme naše sbírky doplňovat o díla generace 60. let s důrazem na experiment­ální tvorbu, abychom si vymezili specifický okruh zájmu, který nám umožňuje pracovat systematic­ky. Nadále se soustřeďuj­eme na generaci 90. let. Ta měla v GHMP řadu výstav už v době svého nástupu, proto s ní udržujeme stálé kontakty. Intenzivně sledujeme také současné mladé umělce, kteří se u nás prezentova­li v nedávné době v rámci cyklu Start up. Po jeho uzavření se jejich tvorbě věnujeme v rámci rešerší jak na vysokých školách, tak v nezávislýc­h galeriích a v ateliérech samotných tvůrců.

Čím byste sbírkový fond rádi obohatili v brzké době?

Máme několik tipů z výstav, které proběhly v loňském roce nejen u nás a sledujeme také aukční trh. Tam jsme ale v silné konkurenci soukromých sběratelů a investorů většinou úspěšní jen sporadicky.

 ?? Foto: GHMP ?? Myslet obrazem „Ve spolupráci s Miroslavem Petříčkem a Kateřinou Štenclovou, s kurátorský­m přispěním Jitky Hlaváčkové připravuje­me dlouhodobý projekt Myslet obrazem,“říká ředitelka GHMP Magdalena Juříková.
Foto: GHMP Myslet obrazem „Ve spolupráci s Miroslavem Petříčkem a Kateřinou Štenclovou, s kurátorský­m přispěním Jitky Hlaváčkové připravuje­me dlouhodobý projekt Myslet obrazem,“říká ředitelka GHMP Magdalena Juříková.
 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia