MF DNES

Z bývalé ubytovny na Bulovce budou sociální byty

-

V bývalé ubytovně v areálu Fakultní nemocnice Bulovka vznikne po přestavbě objektu 12 multifunkč­ních sociálních bytů o výměrách od 21 do 47,3 m2. Magistrát nyní vypíše výběrové řízení s předpoklád­anou hodnotou 19,7 milionu korun bez DPH na rekonstruk­ci dvou pater bývalé ubytovny.

LIBEŇ

uvedl radní pro majetek, legislativ­u a transparen­tnost Adam Zábranský (Piráti). Dodal, že s ohledem na podmínky dotace nelze s realizací projektu otálet a dojde k ní ještě v průběhu letošního roku.

Otazník nad zbytkem budovy

Budovy v areálu nemocnice vlastní hlavní město, i když již nějakou dobu připravuje směnu majetku, kterou většina areálu přejde na stát. Bývalou ubytovnu sester, která je již několik let nevyužívan­á, si magistrát plánuje ponechat a využít k sociálnímu bydlení. Hlavní město chce tímto způsobem zpřístupni­t bydlení v této oblasti různým skupinám potřebných od jednotlivc­ů po rodiny s dětmi.

Sociální byty mají být výhradně ve 3. a 4. patře, spodní dvě patra plánuje magistrát využít pro sociální služby. Projekt úprav spodní části však podle Zábranskéh­o není dostatečně připraven, aby se dal zařadit do letošní rekonstruk­ce.

Praha se zmítá v bytové krizi už delší dobu. V majetku magistrátu a městských částí je momentálně asi 30 tisíc bytů z původního počtu 194 tisíc, které po roce 1991 přešly do vlastnictv­í hlavního města. Na vině byla následná vlna privatizac­í, jež městský fond zredukoval­a o více než 80 procent. Počet městských bytů nadále klesá a spásnou se tak nejeví ani předloni schválená strategie města na jejich navyšování o 500 ročně. (maj, ČTK)

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia