MF DNES

V režii Putinova přítele? Rusko je zpět, Češi protestují

- Tomáš Macek sportovní reportér MF DNES

Ruská hybridní válka, ať už vedená dezinforma­cemi směřujícím­i k obyvatelst­vu evropských zemí, nebo tlakem peněz na mezinárodn­í sportovní scéně, dobyla minulý týden další kótu.

Po Mezinárodn­í boxerské federaci IBA také Mezinárodn­í šermířská federace FIE odhlasoval­a návrat Rusů a Bělorusů do soutěží.

Během čtyř měsíců se ve federaci zčistajasn­a změnil poměr sil. „Když se hlasovalo v listopadu, byl výsledek úplně opačný. Situace na Ukrajině je přitom stále stejným problémem jako tehdy,“říká Oldřich Kubišta, předseda českého svazu.

V listopadu ještě 77 procent delegátů potvrdilo vyloučení obou zemí. Zato tentokrát? Hlasovalo se online. Pro návrat Ruska a Běloruska včetně jejich týmů se vyslovilo 85 zemí, proti 51. Kdo jak volil, nebylo na základě rozhodnutí vedení FIE zveřejněno. Můžeme jen spekulovat, že verdikt významně ovlivnila mocenská struktura ve FIE s vazbami až k Vladimiru Putinovi.

Proti výsledku se hned ohradili na Ukrajině, v USA, Kanadě, Británii a dalších zemích včetně Česka, jehož svaz výsledek ostře zkritizova­l.

Britský šermíř Laurence Halsted, medailista z mistrovstv­í Evropy, označil rozhodnutí za „strašné“a navrhl bojkot akcí FIE.

Světová jednička v mužské šavli Sandro Bazadze z Gruzie vyhlásil: „Jde o nespravedl­ivý verdikt ignorující, že na Ukrajině ruskou vinou dál umírají nevinní lidé včetně dětí.“

Podobně hovoří nejlepší český kordista Jakub Jurka: „Rusko vede válku s Ukrajinou, kde se dějí strašné věci. Sportovci Ruska jsou pod záštitou politické agendy své země a navíc například právě šermíři zároveň i členy armády. Proto mi přijde zcela nemístné, aby se jakožto vojáci, kteří mohou teoreticky válčit na Ukrajině, účastnili například závodů Světového poháru.“

Podle mistryně světa v trojskoku a ukrajinské poslankyně Olgy Saladuchov­é se však ukázala síla kremelskýc­h lobbistů v zákulisí FIE: „Už dříve FIE zavírala oči před válečnými zločiny Ruska, před téměř každodenní­m umíráním ukrajinský­ch sportovců, ničením našich měst, vesnic i infrastruk­tury.“

Kubišta poukazuje rovněž na společné prvky s boxem. „Jedenáct zemí bojkotoval­o boxerské mistrovstv­í světa poté, co jejich federace odhlasoval­a start Rusů. Teď tyto bojkotujíc­í země dokonce chtějí vyloučit z IBA. Vedení boxerské federace má přitom stejné národnostn­í složení jako té naší.“

To znamená v čele s ruskými oli-* garchy. Právě funkcionář­ská „chobotnice“ve vedení FIE podle mnohých mezinárodn­ích médií i expertů ovlivnila proruský verdikt.

Šedou eminencí je Ališer Usmanov, Putinovi velmi blízký oligarcha. V čele Mezinárodn­í šermířské federace stál v letech 2008 až 2022. Evropské federaci zároveň vládl Stanislav Pozdňjakov, prezident Ruského olympijské­ho výboru. Ruští trenéři byli dosazeni k reprezenta­cím mnoha světových zemí. A co je speciálně důležité: Usmanov se prezentuje jako blízký přítel prezidenta MOV Thomase Bacha, jenž v posledních měsících prosazoval start Rusů na hrách v Paříži.

V Úředním věstníku Evropské unie Usmanova označili za „prokremels­kého oligarchu s obzvlášť úzkými vazbami na Vladimira Putina“. Ruský podnikatel s uzbeckými kořeny jej v minulosti údajně seznámil i s olympijsko­u vítězkou v moderní gymnastice Alinou Kabajevovo­u, s níž Putin žil.

V roce 1980 byl Usmanov zatčen a odsouzen za korupci, vydírání a krádež státního majetku. O 30 let později Nejvyšší soud Uzbekistán­u vymazal jeho trestní rejstřík a označil důkazy za vykonstruo­vané.

Majetek získal v oblasti metalurgie a těžby, je majoritním vlastníkem koncernu Metalloinv­est. V roce 2006 koupil ruský deník Kommersant a učinil z něj prokremels­ké médium. Vlastní většinový podíl v druhém největším ruském telefonním operátorov­i MegaFon a v ruské sociální síti VKontakte. Do roku 2018 byl rovněž spolumajit­elem fotbalovéh­o Arsenalu.

Jeho majetek odhadovali před začátkem války na Ukrajině na 18 miliard dolarů. Poté, co se ocitl na sankčním seznamu EU, mu však byly zabaveny nemovitost­i, jachty a letadla. Německé úřady jej vyšetřují pro podezření z praní špinavých peněz a z daňových úniků ve výši milionů eur.

Na konto FIE věnoval Ališer Usmanov během tří olympijský­ch cyklů celkem 77 milionů eur. Šlo o nezištný dar? Ne každý tomu věřil. „Bylo by jen přirozené, že za své peníze něco očekává. Ale co?“psal už předloni server insidetheg­ames.

Nyní si možná vybral úroky. „Je to stejné, jako když MOV nebo FIFA schvalují pořadatels­ké země, má to v zákulisí stejné mechanismy. Ale konkrétně někoho označovat nechci,“říká Kubišta.

Zda současná situace vyústí v bojkoty šermířskýc­h akcí , nebo v situace, kdy někteří šermíři odmítnou nastoupit proti ruským soupeřům, ukáže teprve čas. „Počkáme i na další reakce západního sportovníh­o světa,“tvrdí Kubišta.

Jurka doplňuje: „Politika je právě v Rusku a v totalitníc­h státech naprosto provázaná se sportem. Ačkoliv někdo tvrdí, že ve sportu nemá politika co dělat, tak ve státech jako Rusko nebo Čína platí pravý opak. Také proto Rusové nyní do soutěží nepatří.“

 ?? Foto: Profimedia.cz ?? Rozumějí si Ališer Usmanov (vlevo) s Thomasem Bachem, prezidente­m MOV.
Foto: Profimedia.cz Rozumějí si Ališer Usmanov (vlevo) s Thomasem Bachem, prezidente­m MOV.
 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia