MF DNES

Miley Cyrus účtuje se vztahy

Na albu Endless Summer Vacation jde Miley Cyrus na věc chytře. Okamžitý hit Flowers zařadila na úvod, aby se posluchač chytil, ovšem to hudebně nejzajímav­ější se děje zhruba v polovině stopáže.

- Jindřich Göth redaktor MF DNES

První místa hitparád ve Velké Británii, Austrálii, Kanadě, Číně a dalších zemích. Více než 96 milionů přehrání na Spotify, necelých šest milionů zhlédnutí videa na YouTube. Taková je bilance skladby Flowers, kterou Miley Cyrus zveřejnila 13. ledna, v den narozenin svého bývalého přítele, herce Liama Hemsworthe.

Skladbu, v níž Miley zpívá, že si může „sama koupit květiny, napsat své jméno do písku, můžu si sama zatančit a držet se za ruku,“vzaly za svou miliony žen a dívek se zlomeným srdcem z rozchodu.

Vztahovými peripetiem­i se v textech zabývá i většina zbývajícíc­h písní alba, ale Miley je daleka toho, aby pasivně fňukala v koutě, viz třeba skladbu Muddy Feet s hostující zpěvačkou Siou. Do ostrých, úderných beatů obě naštvaně plivou slova jako „vypadni k**va z mého domu a z mýho života“, „motáš se tu se zablácenej­ma nohama a voníš jak parfém, kterej jsem si neobjednal­a“.

Ve Wonder Woman zase opěvuje všechny ženy, které sice v životě zažily bolest, ale nevzdávají se a zůstávají silné. Činí tak za decentního doprovodu klavíru, je to silná, emotivní balada, ideální rozloučení s albem, které drží pohromadě a kromě jasných hitů na první dobrou jako Flowers třeba River nebo Violet Chemistry nabízí i písničky hlubšího a trvanlivěj­šího charakteru.

Popový skvost

Nacházejí se uprostřed alba a tvoří tak jeho páteř. Skvělá je procítěná You, ale nejsilnějš­í kousek představuj­e Handstand, na němž se podílel i filmový režisér a scenárista Harmony Korine, podepsaný pod provokativ­ními snímky jako Gummo, Kids, Ken Park nebo Vojížděči vodpadků.

V úvodu Cyrus recituje do zamlženého instrument­álního podkladu, přidává se čím dál důraznější rytmika a pak zpěvačka vystřihne nádherně zasněnou a přitom intenzivní, melodicky jiskrnou pěveckou linku. Tím ovšem nekončíme, skladba dál roste, nabaluje na sebe skřípavé, zdánlivě nepříjemné zvuky, které ale dokonale dokreslují zvláštní atmosféru písničky.

Křišťálově čistý popový skvost, v němž je pořád co sledovat, čím se kochat. Být celé album takhle jasnozřivé, šlo by o skutečnou událost. Neznamená to ale, že by po vrcholu desky už nebylo co poslouchat.

Následujíc­í River je úderná taneční jízda, zmíněná Violet Chemistry stojí na polámaném beatu, smířlivě melancholi­cké náladě a refrén už jen doťukne to, co naznačily sloky. Krásná ukázka logické a účelné práce s ústředním tématem, která zdaleka není samozřejmo­stí, ani co se „globálních“popových alb týče.

O něco slabší je Wildcard, v níž Miley Cyrus nechce být jen ta, již někdo miluje, ale žádá od milostného vztahu víc. Chce být jedinou, onou „divokou kartou“. Dožaduje

V porovnání s novinkou Pink, jež se tříštila na kusy, je Endless Summer Vacation soudržná.

se toho však trochu naléhavěji a urputněji, než by se slušelo.

Island lehce upomene na letitou hitovku La isla Bonita od Madonny, což se kromě obdobné rytmické stavby týká i „ostrovního“textu.

I přes pár méně výrazných míst jde o povedenou desku. V porovnání s nedávnou novinkou Pink, která se tříštila na kusy, je Endless Summer Vacation soudržná, vyrostlá z jednoho kmene.

 ?? Foto: Sony Music ?? Hudební trefa Miley Cyrus zase kraluje hitparádám a navíc vydala povedené popové album Endless Summer Vacation, na kterém se vypořádává se svým milostným životem.
Foto: Sony Music Hudební trefa Miley Cyrus zase kraluje hitparádám a navíc vydala povedené popové album Endless Summer Vacation, na kterém se vypořádává se svým milostným životem.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia