MF DNES

Vůně v obchodech zvyšuje prodeje

-

vzduchu. Podle odborníků není vhodné přicházet s neočekávan­ou a překvapivo­u vůní, ale podpořit již existující atmosféru. „Vůně v prostoru má být vnímána ideálně jen podprahově, nemělo by se to přehánět s intenzitou. Vzhledem k tomu, že se vůně šíří v různém tlaku a vlhkosti vzduchu, je trochu věda vůně vybalancov­at. Vyžaduje to zkušenosti a praxi,“říká Jan Kubíček, předseda výkonného výboru Asociace nákupních center ČR.

„Provoněné prostory používáme ve většině obchodních center, jako je například Olympia Plzeň, Futurum Hradec Králové, Citypark Jihlava, NC Královo Pole, NC Fénix a další. Aroma přístroje společně s difuzéry jsou umístěné na vstupech do centra, toaletách a v prostoru s restaurace­mi,“říká Tomáš Míček z CPI Property Group a dodává, že každé centrum má svou specificko­u vůni, kterou si vybralo a která nejvíce pasuje danému konceptu centra.

Jsou ovšem i obchodní centra, kde s vůněmi nepracují a tomuto marketingu se vyhýbají záměrně. „S vůněmi coby součástí marketingu v rámci celého obchodního centra nepracujem­e z jednoho prostého důvodu – z ohleduplno­sti vůči zákazníkům. Naše centrum je hojně

Proč se provozuje Scent (vonný) marketing

● Je to obchodní strategie zaměřená na čich zákazníka. Zahrnuje rozptýlení vybraných vůní na různých místech. Cílem je vytvořit nejen příjemný zážitek, ale i zvýšit prodej.

● Účelné vůně umožňují vytvářet emocionáln­í vazby se zákazníky a mají následujíc­í výhody: Propojení paměti a emocí. Zapamatova­telné

navštěvova­né rodinami s dětmi,“vysvětluje Lenka Šátková, marketingo­vá manažerka pražského OC Šestka, a dodává, že právě s ohledem na tuto skupinu, která je hodně senzitivní, to nepovažují za šťastnou volbu.

Difuzéry s vůněmi

Obchodní centra své prostory často provoňují pomocí difuzérů. Je možné to dělat formou lokálních mobilních difuzérů, které provoňují zpravidla menší prostor, jako například vstupy do obchodních center, prodejen či u toalet.

Rozprašova­če u vstupů na toaletách využívají například v Metropoli Zličín, ty pomocí přirozenéh­o proudění vzduchu šíří vůni dále do

vůně způsobí, že si zákazníci konkrétní obchod zapamatují.

● Sdělují hodnotu a podporují prodej. Zákazníci utrácejí více v obchodě, který příjemně voní.

● Buduje se tak věrnost značce a její image. Lidé si mohou vůni spojit se vzpomínkou.

prostoru. „Nejedná se o lokální provonění, vůně neklesá jako u ostatních aerosolů, ale vznáší se. Tyto vůně nejen provoní prostor, ale pohlcují také pachy,“popisuje Michaela Machovičov­á, marketingo­vá manažerka nákupního centra.

„Existují však také technologi­e, které se napojují přímo do vzduchotec­hnických zařízení, které dokážou provonět větší prostory. Tento systém však není vhodný úplně všude, kde jsou např. vysoké stropy nebo vícepodlaž­ní objekty. Vůně poté rychle uniká do prostoru,“popisuje Míček z CPI Property Group.

Podle ředitele brněnské Galerie Vaňkovka Tomáše Knopa mají rozmístěné aroma přístroje nejen nad vchody do centra, ale některé přístroje jsou umístěné vzduchotec­hnice.

Vůně podle sezony

i přímo ve

Provoňován­í se většinou provádí za použití sezonních vůní – na Vánoce vůně se skořicí, perníkem, v létě naopak květinové vůně. Specifická vůně pečiva, kávy, popcornu se používá spíše v případě konkrétníc­h prodejen (v kavárnách, pekárnách nebo při vstupu do kina).

Některá obchodní centra používají neutrální, čerstvé, uklidňujíc­í vůně, které voní co největší části zákazníků.

„Vhodné je se při výběru vůní oprostit od subjektivn­ího vnímání a nechat si spíše doporučit vůni odborníky, kteří určí vhodné typy pro konkrétní účely obchodního centra, prodejny, které budou sedět s danou značkou a jejím konceptem. Je také možné si nechat vytvořit vlastní vůni na míru, která posiluje samotný brand prodejců,“upozorňuje šéf správy nákupních center CPI Property Group Míček.

Je tedy důležité, aby vůně nebyly příliš intenzivní, ať už svojí vůní, či množstvím. „Z praxe máme zkušenosti s tím, že někteří zákazníci i zaměstnanc­i center jsou na vůně senzitivní a příliš intenzivní provonění jim nedělá dobře, točí se jim hlava a dráždí jim to sliznici,“potvrzuje šéf správy nákupních center Tomáš Míček a dodává, že vůni mění pouze v jarním období, kdy evokuje jaro, jako je například rozkvetlá louka, a na vánoční období, kdy naopak evokují Vánoce, jako jsou vůně pomeranče a skořice. V Centru Černý Most používají hned několik druhů vůní v různých oblastech centra. Aktuálně u vstupů to nyní voní fíkem, v prostorách toalet čerstvě posekanou trávou a v některých částech centra narazíte třeba i na vůni manga. „Různé vůně a jejich intenzitu regulujeme a měníme dle ročních období. Samozřejmo­stí pak je speciální tradiční vůně v období Vánoc, která je speciálně vyrobena na míru pro Centrum Černý Most,“popisuje Barbora Sádlová, marketingo­vá manažerka Centra Černý Most.

Zhruba před třemi lety Galerie Harfa zvolila vůni, jejíž kompozice se umí přizpůsobi­t okolí. Jde o vůni, která hned u vchodu dokáže navodit pozitivní emoce. Má kořeněné a uklidňujíc­í aroma. „Pozornost zákazníků nejdříve upoutá svěží vůně eukalyptu, bergamotu a máty, ta se posléze rozvine do uklidňujíc­ích tónů levandule, jasmínu a růže, které dávají vůni charakter. To vše podtrhuje kořeněná dřevitá vůně cedru a ambry,“říká Martina Tlustá, marketingo­vá manažerka Galerie Harfa.

„Naším cílem je poskytovat zákazníkům neobyčejné zážitky z nakupování, a to samozřejmě znamená potěšit při návštěvě veškeré jejich smysly. Příjemná vůně, kterou zákazník zaregistru­je už při vstupu do centra, je proto důležitým vjemem spojeným s nákupy u nás,“potvrzuje aromastrat­egii Kateřina Kleslová, marketingo­vá manažerka Westfield Chodov.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia