MF DNES

Žije ještě Clint Eastwood? ptají se po ránu Kašpaři

- — Tomáš Šťástka

PRAHA Clint Eastwood pořád ještě žije, ale co se stane, až nás tato tradiční ikona mužnosti jednou opustí? Sugestivní otázku si pokládá novinka pražského divadelníh­o souboru Kašpar nazvaná jednoduše Eastwood. „Základem je aktovka od současného autora Davida Irelanda, kterou jsme kdysi uvedli v rámci večera Cen Ferdinanda Vaňka. Strašně se nám líbila a chtěli jsme se k ní vrátit,“vysvětluje šéf souboru Jakub Špalek.

„Hlavní hrdina si každé ráno na internetu ověřuje, zda ještě žije Clint Eastwood. A dokud žije Clint Eastwood, svět je ještě v pořádku. To je základní myšlenka zmíněné aktovky. Natolik nás bavila, že jsme se rozhodli ji rozvést a zabývat se tématem, kdo to je a co pro nás vlastně Clint Eastwood znamená,“popisuje herec a režisér vznik novinky, kterou Kašpar uvádí v komorní Klubovně. Premiéru chystají na neděli.

Divákům se představí Tomáš Stolařík a František Kreuzmann. Před odehráním samotné aktovky se oba herci zabývají vzpomínkam­i a rozhovory s Clintem Eastwoodem. „Představen­í využívá specifické atmosféry naší Klubovny. Překvapilo nás a myslím, že to překvapí i diváky, do jaké míry je Clint Eastwood neopakovat­elným fenoménem. Zajímavé je i to, jakým vývojem si v životě prošel a jak se nás to dotýká. Je součástí našich vzpomínek, našeho dětství, dětství našich rodičů...“upozorňuje Špalek.

Jeho soubor vedle zmíněné Klubovny v Jindřišské ulici sídlí v Divadle v Celetné, kde nedávno uvedl další premiéru Rok na vsi. „Je to pro nás největší projekt sezony a vlastně i největší projekt vůbec. Nejvíce herců, nejdražší, nejpracněj­ší,“popisuje Špalek.

Na Kašperk už v květnu

Kašpar se letos opět chystá na šumavský hrad Kašperk. A to nejen v rámci letního hraní. „Loni jsme si otevřeli další divadelní scénu přímo ve sklepení hradu Kašperk. Je to vlastně otisk naší pražské Klubovny. Odehráli jsme tam devět večerů a strašně se nám tam zalíbilo. Nyní v květnu se to chystáme zopakovat,“popisuje šéf souboru. „Chtěli jsme si zde vyzkoušet hraní v květnu, kdy už je Šumava plná lidí, ale venku to ještě moc nejde. A jedna část sklepení hradu se nápadně podobá Klubovně,“dodává. Právě odtud proto v květnu na Kašperk zamíří tři tituly (Iluze, Slovácko sa nesúdí a Kytice). Novinka Eastwood bude prozatím k vidění pouze v Praze.

 ?? Foto: Kašpar ?? Každé ráno Tomáš Stolařík v divadelní novince Eastwood.
Foto: Kašpar Každé ráno Tomáš Stolařík v divadelní novince Eastwood.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia